Σκηνικό ακραίας σύγκρουσης με φόντο την προεδρική εκλογή

Σκηνικό ακραίας σύγκρουσης με φόντο... την προεδρική εκλογή
Eurokinissi

Στη δίνη των καταγγελιών που διαδέχονται η μία την άλλη έπειτα από την πρώτη καταγγελία του Παύλου Χαϊκάλη, βουλευτή των ΑΝΕΛ, περί απόπειρας χρηματισμού του, η Βουλή ετοιμάζεται σε οκτώ ημέρες, την 29η Δεκεμβρίου, να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το πολιτικό σκηνικό παίρνει φωτιά, η οικονομία παγώνει και η χώρα δείχνει να ετοιμάζεται για πρόωρες εθνικές εκλογές.

Ο Αντώνης Σαμαράς ήδη αντέδρασε με μήνυση κατά πάντων και παραμένει αποφασισμένος να μην αποδεχθεί ενδιάμεσες λύσεις οι οποίες θα ενισχύσουν την πολιτική αβεβαιότητα ενώ βλέπει το σενάριο για τη συγκέντρωση των «180» ψήφων να απομακρύνεται. Την ίδια ώρα, προβάδισμα 3,4% για τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει νέα δημοσκόπηση από τη Rass για τον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής». Από την πλευρά του, ο έτερος της συγκυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, με άρθρο του στην εφημερίδα Real προτείνει «συμφωνία εθνικής σύνεσης, αν η εθνική συναίνεση είναι αδύνατη».

Το πολιτικό κλίμα επιβαρύνθηκε περαιτέρω έπειτα από τις καταγγελίες Χαϊκάλη και Καμμένου και η εξίσωση των ανεξάρτητων βουλευτών για τη διαμόρφωση της προεδρικής πλειοψηφίας των 180 αποκτά νέους συντελεστές, οι οποίοι αποδυναμώνουν το ενδεχόμενο επίτευξης της πλειοψηφίας αυτής των εδρών.

Πρόσωπο των ημερών ο Γιώργος Αποστολόπουλος, ο φερόμενος ως μεσάζων για τον χρηματισμό του Παύλου Χαϊκάλη, ο οποίος αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή του στην υπόθεση λέγοντας ότι τον προσέγγισε ο κ. Χαϊκάλης και ότι τα βίντεο ήταν μονταρισμένα.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, και οι δηλώσεις Βουδούρη – Παραστατίδη με βαρύτατες υπόνοιες κατά των ανεξάρτητων βουλευτών Γρηγόρη Ψαριανό, Χρήστο Αηδόνη, Σπύρο Λυκούδη και Γιώργο Νταβρή ότι χρηματίστηκαν για να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι κκ Παραστατίδης και Βουδούρης μετά τη θύελλα αντιδράσεων ανακάλεσαν τις δηλώσεις αυτές επιρρίπτοντας ευθύνες στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τα οποία, όπως επισημαίνουν «έδωσαν αδίκως ένα περιεχόμενο προσωπικής επίθεσης, που δεν έχει καμία σχέση με τις θέσεις τους». Οργισμένοι ωστόσο, παραμένουν οι τέσσερις ανεξάρτητοι.

Η νοσηρή πόλωση συνεχίζεται με την Σοφία Βούλτεψη σήμερα, Σάββατο να δηλώνει ότι πολιτικός υπεύθυνος για την κατάσταση αυτή είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αφού όπως η ίδια τονίζει «το ξεκίνησε αυτό στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης». Και αναφέρει χαρακτηριστικά, «ξεκίνησε τον εκβιασμό και τις απειλές κατά βουλευτών, προκειμένου να μην ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας». Από την πλευρά της, η Κουμουνδούρου απαντά ότι «δεν υιοθετεί αστήριχτα επιχειρήματα και γενικεύσεις χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία, που αφήνουν ερωτηματικά για τη στάση των βουλευτών».

Παράλληλα, η πολιτική ζωή φαίνεται να οδηγείται σε ομιχλώδες κλίμα με τα σενάρια πρόωρων εκλογών να κάνουν πιο έντονη την παρουσία τους. Ήδη ο επίτιμος Πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, μετά τη λήξη της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, δήλωσε ότι οι εκλογές κινδυνεύουν να γίνουν σε μια περίοδο ζούγκλας για την Ελλάδα. Πολλά δημοσιεύματα κάνουν ήδη λόγο για εκλογές την 25η Ιανουαρίου έπειτα και από τις 160 ψήφους στη Βουλή την περασμένη Τετάρτη και φυσικά έπειτα από τις καταγγελίες της Παρασκευής για δωροδοκία.

Ο Αντώνης Σαμαράς δεν ενδιαφέρεται ωστόσο παρά για «καθαρές λύσεις» και ήδη το ξεκαθάρισε και από τις Βρυξέλλες με τη δήλωσή του, «Το ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να παίξει με τις θυσίες και τα επιτεύγματα του ελληνικού λαού». Στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, επιμένουν για εκλογές και μόνο εκλογές.

Επόμενη σκηνή της σύγκρουσης η δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή, σε τρία 24ωρα με το πολιτικό θερμόμετρο να χτυπάει... κόκκινο.

Δημοφιλή