Στα 67 θα συνταξιοδοτούνται οι γιατροί του ΕΣΥ: Δεν συμβαίνει πουθενά στην ΕΕ λένε οι νοσοκομειακοί γιατροί

Στα 67 θα συνταξιοδοτούνται οι γιατροί του ΕΣΥ: Δεν συμβαίνει πουθενά στην ΕΕ λένε οι νοσοκομειακοί γιατροί
Getty Images

Τροπολογία που εντάχθηκε εκπρόθεσμα στο νομοσχέδιο για το Παρατηρητήριο Άνοιας που θα συζητηθεί τη Δευτέρα, παρατείνει κατά 2 χρόνια την ηλικία συνταξιοδότησης των γιατρών που υπηρετούν στο ΕΣΥ.

Η τροπολογία, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, εξυπηρετεί την παραμονή γιατρών του ΕΣΥ που συμπλήρωσαν ήδη τα 65 έτη μέχρι τα 67, προκειμένου να μην αδειάσουν ολοσχερώς τα Νοσοκομεία από γιατρούς, μιας και την τελευταία τριετία αποχώρησαν συνταξιοδοτούμενοι 2.163 γιατροί, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα εγκρίθηκαν μόλις 831 προσλήψεις.

Η προτεινόμενη διάταξη εφαρμόζεται ήδη στα νοσοκομεία που είναι Ν.Π.Ι.Δ

Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών: Το ΕΣΥ δεν είναι νεκροταφείο ελεφάντων

Με ανακοίνωση της, η ΟΕΝΓΕ καλεί τους βουλευτές να καταψηφίσουν τη συγκεκριμένη ρύθμιση, καθώς σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το όριο συνταξιοδότησης των γιατρών που υπηρετούν στα δημόσια συστήματα υγείας βρίσκεται στα 65 έτη κατ΄ ανώτατο όριο. «Τα δημόσια συστήματα υγείας δεν αποτελούν νεκροταφεία ελεφάντων, ούτε πεδίο κομματικών εκδουλεύσεων, αλλά φυτώρια γνώσης και μηχανισμούς παροχής υπηρεσιών στην κοινωνία», γράφουν στην ανακοίνωση τους οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ:

«Ούτε καν οι προσλήψεις που είχαν εγκριθεί από εποχής Αβραμόπουλου δεν έχουν ολοκληρωθεί!

Ο κ. Γρηγοράκος βέβαια δεν κόπτεται για προσλήψεις, αλλά για ρουσφέτια στον κύκλο των ημετέρων του, ρουσφέτια που δεν κατάφερε να ικανοποιήσει μέσω του φαύλου νομοσχεδίου που κατέθεσε προ μηνός και τώρα επανέρχεται δριμύτερος, προκειμένου να δείξει ότι διαθέτει κι εκείνος δυνατότητα να νομοθετεί.

Σε όλες τις χώρες της ΕΕ το όριο συνταξιοδότησης των γιατρών που υπηρετούν στα δημόσια συστήματα υγείας βρίσκεται στα 65 έτη κατ΄ ανώτατο όριο. Τουναντίον η χώρα μας θεσπίζει όριο τα 67, με αποτέλεσμα να κρατά στο ΕΣΥ το γερασμένο δυναμικό και να διώχνει στην ξενιτιά τους νέους γιατρούς.

Η ΟΕΝΓΕ καλεί τους βουλευτές να καταψηφίσουν τη συγκεκριμένη ρύθμιση, αντιλαμβανόμενοι πως τα δημόσια συστήματα υγείας δεν αποτελούν νεκροταφεία ελεφάντων, ούτε πεδίο κομματικών εκδουλεύσεων, αλλά φυτώρια γνώσης και μηχανισμούς παροχής υπηρεσιών στην κοινωνία».

Το Υπουργείο Υγείας δήλωνε στις αρχές του μήνα ότι στις αρχές του 2015 θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να προσληφθούν 1500 γιατροί

Δημοφιλή