Κουτσούμπας για καταγγελίες Χαϊκάλη: «Μας απασχολεί το ζήτημα αλλά κρατάμε μικρό καλάθι»

Κουτσούμπας για καταγγελίες Χαϊκάλη: «Μας απασχολεί το ζήτημα αλλά κρατάμε μικρό καλάθι»
Sooc

«Οι καταγγελίες περί χρηματισμού πρέπει άμεσα να διερευνηθούν», δήλωσε σε συνέντευξη του στο Mega, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος όμως συμπλήρωσε ότι οι καταγγελίες μένει ν' αποδειχθούν.

«Δεν ξέρουμε», είπε όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν το ΚΚΕ πιστέυει ότι έγινε πραγματικά απόπειρα εξαγοράς βουλευτών. «Μένει να αποδειχθεί αυτό. Δεν μπορώ να πω με σιγουριά. Αυτό που έχουμε ζητήσει εμείς ως Κόμμα, από την πρώτη στιγμή, είναι ότι άμεσα πρέπει να διερευνηθούν. Η οποιαδήποτε καταγγελία πρέπει να διερευνηθεί. Βεβαίως και μικρό καλάθι κρατάμε σε αυτά τα ζητήματα, αλλά και μας απασχολεί αυτό το ζήτημα, αυτή η δυσωδία που αποπνέει όλη αυτή η ιστορία».

«Να γίνουν εκλογές»

Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι είναι καλό πράγμα να γίνουν εκλογές, ο Δ. Κουτσούμπας απάντησε: «Κοιτάξτε, γενικά η λαϊκή συμμετοχή ποτέ δεν είναι κακό. Είτε γίνεται με αγώνες, συλλαλητήρια, κινητοποιήσεις, απεργίες, διάφορες δραστηριότητες, πολιτικές – πολιτιστικές – συνδικαλιστικές και διεκδικήσεις, είτε γίνεται με συμμετοχή την ημέρα των εκλογών, όποιες κι αν είναι αυτές οι εκλογές, για τους δήμους, τις περιφέρειες, οι ευρωεκλογές, όπως τον Μάιο, ή τώρα για εκλογές. Το ζήτημα που θέτουμε εμείς είναι άλλο. Δεν είναι το να γίνουν ή να μη γίνουν εκλογές. Να γίνουν εκλογές. Έτσι κι αλλιώς κατά τη γνώμη μας, εδώ και καιρό το λέμε, θα γίνουν τώρα εκλογές».

Τι λέει ο Γ.Γ του ΚΚΕ για το σενάριο «ψήφου ανοχής» του ΚΚΕ σε ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Τα σενάρια περί ψήφου ανοχής του ΚΚΕ σε ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διακινούνται από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα δώσει ψήφο ανοχής.

«Αυτά τα σενάρια τα διακινεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Και σας λέω ότι ένα κόμμα που θέλει να κυβερνήσει και προεκλογικά βάζει αυτά τα σενάρια της ανοχής, της στήριξης, λέει «ρε παιδιά τουλάχιστον ανεχτείτε μας ένα διάστημα», σημαίνει ότι έχει ήδη «λερωμένη τη φωλιά του». Σημαίνει ότι δεν έχει σκοπό να κάνει, ούτε αυτά που προεκλογικά εξαγγέλλει ως συνθήματα. Και αυτό το έχουμε ζήσει αρκετές φορές στο παρελθόν, με αντίστοιχα κόμματα και βεβαίως το έχουμε ζήσει και στην Ευρώπη, με αντίστοιχα και αδελφά κόμματα του ΣΥΡΙΖΑ, αριστερά, κεντροαριστέρα, που κυβέρνησαν σε συμμαχίες. Άρα λοιπόν εμείς λέμε το εξής απλό : απ’ την άλλη μέρα των εκλογών, όποια κι αν είναι η κυβέρνηση, θα πρέπει ο λαός να είναι στους δρόμους. Δεν θα πρέπει να κάτσει να περιμένει τις εξελίξεις, αν θα υλοποιηθούν κάποια πράγματα. Θα πρέπει να είναι στους δρόμους, κι αυτό να γίνει και με κυβέρνηση με πυρήνα τη ΝΔ και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Και επειδή μας ρωτάνε ορισμένοι και με ρωτήσατε κι εσείς, αν φέρει ένα θετικό νόμο, αν θα το ψηφίσουμε. Θα τον ψηφίσουμε φυσικά, δεν είναι τίποτα αυτό, γίνεται και σήμερα, αλλά αυτό δε σημαίνει ούτε ανοχή ούτε συμφωνία ούτε συνεργασία σε κυβερνητικό επίπεδο να στηρίξεις ή να ανεχθείς μια κυβέρνηση»

Για Σύριζα: «Δεν είναι ίδια τα κόμματα, αλλά δεν έχουν διαφορές σε στρατηγικής σημασίας ζητήματα»

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ ήταν προσεκτικός στην κριτική του για τον ΣΥΡΙΖΑ. Διευκρίνησε ότι δεν ταυτίζει τον ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ωστόσο υποστήριξε ότι σε θέματα στρατηγικής σημασίας δεν έχουν μεγάλες διαφορές.

«Κοιτάξτε να δείτε, καταρχήν δεν είναι ίδια τα κόμματα. Όλα τα κόμματα, ποτέ ένα κόμμα δεν είναι ακριβώς ίδιο με το άλλο ,ούτε οι πολιτικές τους είναι ακριβώς ίδιες, ταυτόσημες του ενός ή του άλλου. Και τα κόμματα που βρίσκονται πότε στην κυβέρνηση πότε στην αξιωματική αντιπολίτευση, κατά το γνωστό μας σύστημα του δικομματισμού που λέμε ή του νέου διπολισμού, όπως διαμορφώνεται σήμερα. Άλλωστε δε θα μπορούσε να παιχτεί, να το πω έτσι απλά, για να καταλαβαινόμαστε και το δικομματικό, το διπολικό παιχνίδι. Έτσι παίζεται. Είναι ο ένας, είναι ο άλλος, έχουν διαφορές. Όχι σε στρατηγικής σημασίας ζητήματα. Ας πούμε και οι δύο δεν αμφισβητούν την ΕΕ, την Ευρωζώνη, δεν αμφισβητούν άλλους οργανισμούς που είμαστε ή διεθνείς συμμαχίες, δεν αμφισβητούν το δρόμο ανάπτυξης, ότι πρέπει να είναι καπιταλιστικός αυτός ο δρόμος ανάπτυξης, δεν αμφισβητούν ότι πρέπει να υπάρχει ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, κερδοφορία των επιχειρήσεων κτλ.

Όμως οι εκδοχές, το πως θα διαχειριστούν αυτό το σύστημα, πως θα διαχειριστούν την οικονομία και τι μέτρα στο δια ταύτα θα πάρουν, έχουν διαφορές. Για παράδειγμα η ΝΔ είναι βασικά στη γραμμή που είναι η κυρίαρχη αυτή τη στιγμή στην ΕΕ, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και αντιρρήσεις εδώ και διαφορετικές εκδοχές. Έτσι λοιπόν, η κυρίαρχη πολιτική αυτή τη στιγμή στην Κομισιόν είναι αυτή που εκφράζεται κυρίως από τη Γερμανία .

Η άποψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ορισμένων άλλων δυνάμεων στην Ευρώπη, ως ένα βαθμό της Ιταλίας, της Γαλλίας, αυτών που λέει χωρών του Νότου και κάποιων άλλων, αλλά και μέσα στη Γερμανία υπάρχει αυτό, είναι ότι πρέπει η πολιτική να είναι όχι περιοριστική, κάπως πιο επεκτακτική, που σημαίνει ότι να χαλαρώσουμε κάπως λίγο τη δημοσιονομική πειθαρχία κτλ. Κάτι που προσπαθεί να υλοποιήσει αυτή τη στιγμή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το είπε ο Ντράγκι.

Όμως στο δια ταύτα αυτό σημαίνει «εντάξει, να σου δώσω δάνεια» - αυτό σημαίνει χαλάρωση για να καταλαβαίνει και ο κόσμος – «να δώσω δάνεια σε κάποιους επιχειρηματίες, επενδυτές, σε κάποιους ομίλους, έτσι ώστε να είναι και ανταγωνιστικοί να έχουν και κερδοφορία, σε σχέση με άλλες χώρες και στην Ελλάδα εδώ». Αλλά σου βάζει το μαχαίρι στο λαιμό και σου λέει «κοίταξε, αυτό που θα το κάνω σημαίνει ότι θα πάρω και μέτρα». Οι ίδιες είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές και τα προγράμματα που προτείνουν στο δια ταύτα. Ας πούμε η Γαλλία, που δεν έχει μνημόνια ή που δεν βυθίστηκε σε έξι χρόνια κρίσης όπως η Ελλάδα, παίρνει τέτοια μέτρα. Η Ιταλία επίσης. Είναι αντίστοιχα όλα τα μέτρα. Είτε σε ασφάλιση είτε σε μειώσεις μισθών».

Τέλος ο Δημήτρης Κουτσούμπας αμφισβήτησε τον ισχυρισμό του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα διαπραγματευτεί από μηδενική βάση: «Αυτό είναι προεκλογική προπαγάνδα. Θα διαπραγματευτεί από μηδενική βάση όταν προχτές ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν θα κάνουμε μονομερείς ενέργειες; Όταν λες διαπραγματεύεσαι – διαπραγματεύεσαι».

Δημοφιλή