Πως και πότε ξεκίνησαν φήμες και καταγγελίες περί απόπειρας χρηματισμού βουλευτών

Πως και πότε ξεκίνησαν φήμες και καταγγελίες περί απόπειρας χρηματισμού βουλευτών
Konstantinos Tsakalidis / SOOC

«Κουμπαράς», «αργυρώνητοι βουλευτές», «απόπειρες χρηματισμού», «πιθανές δωροδοκίες», «πιέσεις», «ύποπτες διευκολύνσεις», «προσπάθειες εξαγοράς ψήφων». Λέξεις και εκφράσεις που έχουν ενταχθεί στη ρητορική του πολιτικού προσωπικού της χώρας και με το ιδιαίτερο βάρος τους υπερίπτανται σαν μια βαριά σκιά πάνω από το πολιτικό σύστημα.

Οι πρώτες, έστω...περιγραφικές αναφορές που άρχισαν να διαμορφώνουν ένα νοσηρό κλίμα, είχαν ξεκινήσει εν μέσω θέρους. Δηλαδή πολύ πριν τις καταγγελίες του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, του βουλευτή του κόμματος, Παύλου Χαϊκάλη και της εμφάνισης του…DVD, που φαίνεται να οδηγεί την όλη έρπουσα φημολογία περί προσπάθειας εξαγοράς ψήφων βουλευτών σε μια νέα «κορύφωση».

Είχε προηγηθεί η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ, να μην συναινέσει για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να μη συγκεντρωθεί ο αριθμός των 180 βουλευτών. Απώτερος στόχος να ανοίξει ο δρόμος για πρόωρες κάλπες.

Ως ήταν αναμενόμενο ξεκίνησε, αν και όχι με την ένταση των τελευταίων δύο μηνών, μια διαρκής συζήτηση τόσο περί του νέου υποψήφιου προέδρου όσο και περί της δυνατότητας συγκέντρωσης ή μη των 180 βουλευτών.

Μέσα σε αυτό το κλίμα «ήρθαν» και οι πρώτες διατυπώσεις εικασιών, υποθέσεων, καταγγελιών ή όπως αλλιώς τις έχει ονομάσει το κάθε πρόσωπο που προχώρησε στη διατύπωσή τους, περί άσκησης πιέσεων σε βουλευτές για να ψηφίσουν για ΠτΔ. Αυτές οι πιέσεις όμως, σύμφωνα με κάποιους, δεν αφορούσαν το συνηθισμένο…πολιτικό «μασάζ». Πλέον γινόταν λόγος περί «υποσχέσεων» ή «παροχών» κλπ προς βουλευτές, ως αντίτιμο της ψήφου τους για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας- και κατά συνέπεια αποφυγής πρόωρων εθνικών εκλογών.

Οι δηλώσεις του Ν.Κωνσταντόπουλου και τα δημοσιεύματα

  • Η αυλαία «ανοίγει» με μια δήλωση του Νίκου Κωνσταντόπουλου, πρώην προέδρου του ΣΥΝ, στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 30 Αυγούστου και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η ονοματολογία περί των πιθανών υποψηφίων για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο ίδιος, σαφώς δεν κάνει λόγο περί απόπειρας χρηματισμού, περιγράφει όμως ένα κλίμα.

«Η σκηνοθετημένη προεδρολογία, με διάφορα σενάρια κι ονόματα, δεν υπηρετεί καμιά θεσμική λειτουργία». «Αντίθετα, εξυπηρετεί αντιδημοκρατικές σκοπιμότητες, να μη γίνουν εκλογές, να παραταθεί η θητεία της κυβέρνησης, να εκφυλιστεί η Βουλή και η Προεδρία να παραμείνει σκιώδης. Όλοι ξέρουν ότι με ευθύνη των κυβερνήσεων η Προεδρία ξέπεσε σε διακοσμητικό θεσμό, για εορτές και πανηγύρεις, και ο Πρόεδρος σε διαθέσιμο πολυεργαλείο για τη φαλκίδευση του συνταγματικού κοινοβουλευτισμού και του δημοκρατικού πατριωτισμού μας. Χρειάζονται ριζοσπαστικές αλλαγές στο Σύνταγμα, το πολιτικό σύστημα και τους θεσμούς, που, κουρασμένοι και διαβρωμένοι, δεν λειτουργούν προ πολλού».

Και καταλήγει:

«Παρασκηνιακές προσπάθειες για να μη γίνουν εκλογές, με πιέσεις, υποσχέσεις, παροχές και ανταλλάγματα, που θυμίζουν παλιές, αμαρτωλές περιόδους, αποτελούν εκτροπή. Όπως άλλωστε συνιστούν και αλλοίωση του πολιτεύματος η επιβολή του καθεστώτος επιτήρησης κι όσα γίνονται για τη συνέχισή του».

Οι ισχυρισμοί του κ.Κωνσταντόπουλου δεν απασχόλησαν, σε πρώτη φάση, τις δικαστικές αρχές.

Σε αυτό αναφέρεται: «Έρανος μεταξύ κορυφαίων εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου πραγματοποιήθηκε για … "ιερό σκοπό", όπως δικαιολογήθηκε η απαίτηση για τη σχετική συμβολή τους σε αυτόν. Η δικαιολογία ήταν ότι "τα έχει ανάγκη το κόμμα", όπου το κόμμα δεν ήταν άλλο από τη Νέα Δημοκρατία και ο «ιερός σκοπός» αντιπροσώπευε την αποφυγή πρόωρων εκλογών, οι οποίες θα μπορούσαν να προκληθούν στην περίπτωση που η παρούσα Βουλή δεν θα μπορούσε να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας!».

Ο συντάκτης του ρεπορτάζ συνεχίζει όμως και πηγαίνει το θέμα ακόμη πιο μακριά:

«Μια λογική ερμηνεία του πως το ποσό που θα συγκεντρωνόταν από τον "έρανο" θα απέτρεπε τις πρόωρες εκλογές, οδηγεί σε ασφαλές συμπέρασμα ότι τα λεφτά του εράνου θα χρησιμοποιούνταν «καταλλήλως», προκειμένου να επιτευχθεί ο αριθμός ο αριθμός των 180 βουλευτών που χρειάζεται για την εκλογή Προέδρου κατά την τρίτη διαδικασία».

Ακολουθούν όμως και άλλα δημοσιεύματα της εφημερίδας, τα οποία βάζουν στο «κάδρο» πρωτίστως ανεξάρτητους βουλευτές. Συγκεκριμένα στις 5 Οκτωβρίου, αναφέρεται πως «έχει ξεκινήσει η διαδικασία προσέγγισης και εξαγοράς βουλευτών, κυρίως από το χώρο των ανεξάρτητων, αλλά και από όλο το πολιτικό φάσμα, προκειμένου να επιτευχθεί ο αριθμός» (των 180 βουλευτών).

Στη πολιτική ζωή…μπαίνει πλέον για τα καλά η λέξη «κουμπαράς».

  • Η δήλωση όμως, που «ταρακούνησε» και οδήγησε στην εισαγγελική διερεύνηση ισχυρισμών, εικασιών ή δημοσιευμάτων ήταν αυτή του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Υπάρχουν κάποιοι φίλοι σας επιχειρηματίες οι οποίοι έχουνε βγάλει κουμπαρά υπέρ αυτού του σκοπού. Για να μαζέψουν τους 180. Έτσι διάβασα» δηλώνει στο πάνελ πρωινής τηλεοπτικής εκπομπής του Mega, ο Πάνος Σκουρλέτης, απευθυνόμενος στον έτερο καλεσμένο , υφυπουργό Ανάπτυξης, Γεράσιμο Γιακουμάτο.

  • Μετά και από αυτή τη δήλωση -και συγκεκριμένα στις 15 Οκτωβρίου- δίδεται εντολή από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, η διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει τελεστεί η αξιόποινη πράξη της δωροδοκίας βουλευτή.

Ο αντεισαγγελέας Εφετών, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος στο πλαίσιο συγκέντρωσης καταθέσεων καλεί αρχικά τον διευθυντή της εφημερίδας «Kontra News», Αιμίλιο Λιάτσο- περί των δημοσιευμάτων- τον Πάνο Σκουρλέτη και τον Νίκο Παπά-διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος στήριξε τον Π.Σκουρλέτη μετά τις δηλώσεις του- και το Νίκο Κωνσταντόπουλο επίσης για τις δηλώσεις του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».

Χωρίς αποδείξεις στον Εισαγγελέα

Ερωτηθείς μάλιστα «Με ποια μέσα» είχε απαντήσει:

«Με όλα τα μέσα! Πρόκειται για καθαρή συναλλαγή. Δεν μιλάω μόνον για χρήματα, δεν το γνωρίζω, χωρίς να το αποκλείω κιόλας. Μιλάω για υποσχέσεις, εξυπηρετήσεις, εξασφαλίσεις, ακόμη και διορισμούς συγγενών -όλα τα γνωστά δηλαδή του ελληνικού πολιτικού συστήματος!».

Εξηγούσε μάλιστα πως οι προσεγγίσεις αφορούν «πολιτικά συγγενείς χώρους» ενώ όταν ερωτήθηκε εάν «οι επαγγελματίες πολιτικοί δέχονται» πιέσεις απάντησε: «Φυσικά. Πρώτον, διότι εάν γίνουν εκλογές θα τεθούν εκτός μάχης. Δεύτερον, διότι πρέπει να εξασφαλίσουν το πολιτικό τους μέλλον. Και τρίτον, διότι πολιτικά προέρχονται οι περισσότεροι από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Εάν ο Σαμαράς προτείνει τον Καραμανλή για Πρόεδρο, είναι δύσκολο να τον ψηφίσει ένας βουλευτής των ΑΝΕΛ ή ένας ανεξάρτητος;».

Στην κατάθεσή του πάντως υποστήριξε πως όλες του οι αναφορές έγιναν υπό επιστημονικό πρίσμα, λόγω του διάχυτου κλίματος διαφθοράς που επικρατεί, έκανε λόγο - σύμφωνα με πληροφορίες -για μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα χωρίς, ωστόσο, να υπάρχουν απτές αποδείξεις.

Απτές αποδείξεις όμως δεν είχαν και άλλα πρόσωπα τα οποία κλήθηκαν να καταθέσουν για την ίδια υπόθεση ενώπιον του αντιεισαγγελέα Εφετών. Μεταξύ αυτών και αρχηγοί κομμάτων όπως της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, ο οποίος αρνείτο ότι έχουν γίνει τέτοιες κινήσεις.

  • Ο Πάνος Καμμένος ωστόσο μετά την κατάθεσή του, δήλωνε πως ξέρει «πρόσωπα και πράγματα» αλλά αδυνατεί να τα αποδείξει.

Υποστήριξε όμως πως κατέθεσε φωτογραφικές διατάξεις και τροπολογίες με τις οποίες ευνοήθηκαν συγκεκριμένοι επιχειρηματίες, οι οποίοι στη συνέχεια ευνόησαν ΜΜΕ με συγκεκριμένες καμπάνιες. Παράλληλα είχε κάνει λόγο για «συγκεκριμένες πιέσεις από τους κρατικούς μηχανισμούς, και ιδίως το ΣΔΟΕ, σε βουλευτές των ΑΝΕΛ» ενώ πρότεινε το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών όλων των βουλευτών.

Το «άνοιξε- κλείσε» της υπόθεσης

  • Στις 7 Νοεμβρίου, η υπόθεση τελικά παίρνει το δρόμο για το αρχείο αφού, όπως αποφάνθηκε ο αντιεισαγγελέας Εφετών, «δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις τέλεσης ή απόπειρας τέλεσης του αδικήματος της δωροδοκίας βουλευτή». Επίσης, δεν απαγγέλθηκε, σε κανένα από τα πρόσωπα που έκαναν αναφορές περί απόπειρας χρηματισμού βουλευτών, κατηγορία περί «διασποράς ψευδών ειδήσεων».
  • Μόλις 20 ημέρες μετά όμως, η υπόθεση ανασύρεται από το αρχείο με νέα εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου μετά τις δηλώσεις της βουλευτού των ΑΝ.ΕΛ., Σταυρούλα Ξουλίδου η οποία σε τηλεοπτική εκπομπή κατήγγειλε απόπειρα δωροδοκίας της από «γαλάζιο στέλεχος», όπως είχε υποστηρίξει η ίδια, το οποίο της πρότεινε χρηματικό ποσό για να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Γιώργος Σούκουρας, τον οποίο κατήγγειλε η κ.Ξουλίδου ως το πρόσωπο που προσπάθησε να τη δωροδοκήσει αρνείται κάθε κατηγορία και επιπροσθέτως δηλώνει πως δεν υπήρξε ποτέ οργανωμένο στέλεχος της ΝΔ.

  • Ακολουθεί όμως και μηνυτήρια αναφορά του νυν ανεξάρτητου- ακόμη όμως τότε των ΑΝ.ΕΛ.- βουλευτή, Παναγιώτη Μελά, σε βάρος του Γ.Σούκουρα. Αυτό καθώς η συνάδελφός του, κ.Ξουλίδου είχε υποστηρίξει πως όταν την προσέγγισε ο κ.Σούκουρας της είχε πει πως ο κ.Μελάς «τα έχει ήδη πάρει».

Τελευταία πράξη, μέχρι στιγμής, οι καταγγελίες Π.Καμμένου και Π.Χαϊκάλη.

Δημοφιλή