ΔΙΕΘΝΕΣ
22/12/2014 02:36 EET | Updated 22/12/2014 04:07 EET

Ταξιδιωτικές οδηγίες της CIA προς πράκτορες δημοσίευσε το Wikileaks

Ben Popken/Flickr

Μην δείχνετε ατημέλητος και μην πληρώνετε σε ρευστό: αυτές είναι κάποιες από τις οδηγίες που έχουν δοθεί από τη CIA στους πράκτορές της για να περνούν τα σύνορα και να αποφεύγουν τους αυστηρούς ελέγχους, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το WikiLeaks.

Τα δύο έγγραφα που δημοσιεύονται χρονολογούνται από το 2011 και το 2012, και έχουν διαβάθμιση απορρήτου «NOFORN», που σημαίνει ότι δεν πρέπει να κοινοποιηθούν σε μυστικές υπηρεσίες συμμαχικών χωρών, σύμφωνα με τπ WikiLeaks.

Ορισμένες από τις οδηγίες είναι αυτονόητες: μην αγοράζετε εισιτήριο απλής μετάβασης με ρευστό την προηγουμένη ενός αεροπορικού ταξιδιού.

Άλλες είναι λογικές: μην δείχνετε ατημέλητος/η όταν ταξιδεύετε με διπλωματικό διαβατήριο.

Πρέπει επίσης να εμμένετε στο σενάριο κάλυψης. «Μια μέρα, νωρίς το πρωί, σε ευρωπαϊκό αεροδρόμιο, οι υπηρεσίες ασφαλείας επέλεξαν έναν πράκτορα της CIA για προχωρημένο έλεγχο» , αναφέρεται στο έγγραφο.

«Αν και δεν εξήγησαν τον λόγο, μία ατημέλητη εμφάνιση, που δεν συμφωνούσε με το διπλωματικό διαβατήριο του κατόχου, προκάλεσε αναμφίβολα τον έλεγχο».

Οι αποσκευές του πράκτορα εξετάσθηκαν για να διαπιστωθεί εάν περιείχαν εκρηκτικές ύλες και το τεστ βγήκε θετικό. Παρά την επίμονη ανάκριση, ο πράκτορας επέμεινε στο σενάριο κάλυψής του λέγοντας ότι ασχολείται με την αντιτρομοκρατική δράση και κατόρθωσε να συνεχίσει το ταξίδι του, αναφέρεται στο έγγραφο.

«Μία κάλυψη συνεκτική, που την έχετε μάθει καλά και πειστική είναι σημαντική για την αποφυγή αυτών των προχωρημένων ελέγχων και υποχρεωτική για να επιβιώσετε», αναφέρεται στις οδηγίες της CIA.

Στην ανακοίνωση που συνοδεύει τη δημοσίευση των εγγράφων, το WikiLeaks θέτει το ερώτημα: εάν η αντιτρομοκρατική εκπαίδευση που είχε ως σκοπό να εξηγήσει τα ίχνη των εκρηκτικών ήταν απλώς κάλυψη, τι δουλειά είχε ένας πράκτορας της CIA σε ένα αεροδρόμιο (της Ευρωπαϊκής Ένωσης) με ίχνη εκρηκτικών και για ποιον λόγο του επετράπη να συνεχίσει το ταξίδι του;

Ένα από τα έγγραφα δείχνει ότι η CIA ανησυχεί επίσης για την εισαγωγή στην Ευρώπη βιομετρικών ελέγχων για τους κατόχους αμερικανικών διαβατηρίων, γεγονός που θέτει την απειλή της αναγνώρισης, δηλαδή καθιστά πιο δύσκολες τις μετακινήσεις πρακτόρων με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Η σημερινή είναι η δεύτερη δημοσίευση σειράς εγγράφων που αφορούν τη CIA.

«Η CIA έχει διαπράξει απαγωγές σε ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Ιταλία και η Σουηδία, επί κυβερνήσεως Μπους. Οι οδηγίες αυτές δείχνουν ότι επί κυβερνήσεως Ομπάμα, η CIA εξακολουθεί να επιδιώκει τη διάβαση των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την πραγματοποίηση μυστικών επιχειρήσεων σε κράτη μέλη της Ε.Ε.», γράφει ο Τζούλιαν Ασάντζ, ιδρυτής του WikiLeaks.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)