ΕΙΔΗΣΕΙΣ
22/12/2014 08:34 EET | Updated 22/12/2014 12:32 EET

Παύλος Χαϊκάλης: Εγώ δάνεισα στον Αποστολόπουλο για να παίξει στο Χρηματιστήριο

Sooc

Ενώπιον της επιτροπής κοινοβουλευτικής δεοντολογίας, βρίσκεται ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Παύλος Χαϊκάλης. Σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε ενώπιον των μελών της επιτροπής ότι είχε δανείσει τον Γιώργο Αποστολόπουλο 5.000 ευρώ προκειμένου, ο ίδιος ο κ. Αποστολόπουλος να κάνει χρηματιστηριακή συναλλαγή, και όχι για λογαριασμό του κ. Χαϊκάλη, και ότι του επέστρεφε τμηματικά το ποσό αυτό.

Στην πρωινή συνεδρίαση της επιτροπής, προσήλθε σήμερα ο βουλευτής Θ. Παραστατίδης.

Σημειώνεται ότι σύντομα αναμένεται αναμένεται η απόφαση της Δικαιοσύνης σχετικά με την ποινική πορεία της δικογραφίας για τις καταγγελίες του Παύλου Χαϊκάλη περί απόπειρας χρηματισμού του.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Εφετείο, η έρευνα του εισαγγελέα Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου φαίνεται πως περατώθηκε χθες, μετά τις συμπληρωματικές καταθέσεις που έλαβε από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο και τον καταγγέλλοντα βουλευτή του κόμματος. Έτσι, εκτιμάται ότι, εκτός απροόπτου, πιθανότατα και εντός της ημέρας, ο εισαγγελικός λειτουργός θα αποτυπώσει με πορισματική αναφορά, που θα καταθέσει στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Ισίδωρο Ντογιάκο, την εκτίμησή του για την ποινική μεταχείριση που θα πρέπει να έχει η υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη, από χθες το απόγευμα, η Εισαγγελία είχε καταλήξει πως δεν απαιτείται άλλη δικαστική ενέργεια για τη διερεύνηση της υπόθεσης, καθώς φαίνεται να είχε σχηματιστεί σαφής εικόνα για τα γεγονότα που συνέβησαν με τον βουλευτή Π. Χαϊκάλη.

Για τον λόγο αυτό, δεν κρίθηκε απαραίτητο να ικανοποιηθεί το αίτημα που υποβλήθηκε από την πλευρά του βουλευτή για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, θέμα που φέρεται να αξιολογήθηκε ήσσονος σημασίας.

Πηγές του Εφετείου ανέφεραν χαρακτηριστικά πως δεν θα προσέδιδε άλλη διάσταση στην έρευνα, η αποκάλυψη του ποιος ειδοποίησε ποιον. Ωστόσο, η πλευρά του κ. Χαϊκάλη δια της συνηγόρου του κ. Τζούλη φαίνεται πως θα επανέλθει σήμερα στο αίτημά της καθώς προαναγγέλλει ότι θα ζητήσει να κριθεί εκ νέου η άρση απορρήτου, αφού θεωρεί ότι είναι κρίσιμο θέμα για την υπόθεση και θα καταδείξει την αξιοπιστία των δύο εμπλεκομένων.

Κατά την εισαγγελική κρίση, επίσης, το οπτικοακουστικό υλικό που προσκόμισε ο βουλευτής θεωρείται μη νόμιμο, κάτι που φέρεται να επισημάνθηκε εξαρχής στους καταγγέλλοντες. Ενδέχεται, μάλιστα, η Εισαγγελία να θεωρήσει πως η υπόθεση της καταγραφής και της επεξεργασίας του επίμαχου υλικού, πρέπει να ερευνηθεί ξεχωριστά.

Από την αξιολόγηση των καταθέσεων ο εισαγγελέας Π.Παναγιωτόπουλος φαίνεται να έχει ήδη σχηματίσει σαφή άποψη για τα γεγονότα, κρίση που θα αποτυπωθεί στο "δια ταύτα" της αναφοράς του.

Αν κριθεί ότι πράγματι επιχειρήθηκε χρηματισμός βουλευτή από τον επενδυτικό σύμβουλο Γ.Αποστολόπουλο η υπόθεση μετά την άσκηση ποινικής δίωξης για απόπειρα δωροδοκίας βουλευτή θα οδηγηθεί σε ανάκριση. Είναι, ωστόσο, ανοικτό και το ενδεχόμενο οι δύο πρωταγωνιστές της υπόθεσης να βρεθούν στην ίδια θέση, καθώς η δωροδοκία ποινικά διαχωρίζεται σε ενεργητική και παθητική. Στη συγκεκριμένη υπόθεση, οι καταθέσεις που αξιολογεί ο εισαγγελέας από τα κεντρικά πρόσωπα της υπόθεσης, όπως τονίζεται από νομικές πηγές, ξεκάθαρα αφορούν συζητήσεις οικονομικής δοσοληψίας με φόντο την ψήφο του κ. Χαϊκάλη.

Ωστόσο,ο μεν βουλευτής υποστηρίζει ότι ο κ. Αποστολόπουλος τού πρότεινε χρηματισμό ενώ ο δεύτερος αναφέρει πως ο βουλευτής τού ζήτησε χρηματισμό για την ψήφο του.

Αν τα στοιχεία της υπόθεσης δεν οδηγούν σε ασφαλή εκτίμηση τον εισαγγελικό λειτουργό, η δικογραφία θα οδηγηθεί στο αρχείο ελλείψει ισχυρών ενδείξεων για τα καταγγελλόμενα.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ