Το ψυχεδελικό κάστρο του Κόμη της Γλασκώβης

Το ψυχεδελικό κάστρο του Κόμη της Γλασκώβης

Τι είναι καλύτερο από ένα κάστρο στη Σκωτία; Μα φυσικά ένα κάστρο που καλύπτεται από ψυχεδελικά γκράφιτι.

Επιτρέψτε μας να σας μεταφέρουμε στο Κάστρο Kelburn, ένα κτίριο που βρίσκεται 35 μίλια έξω από τη Γλασκώβη. Όπως μπορείτε να παρατηρήσετε, έχει αρκετά ασυνήθιστη πρόσοψη.

Το 2007, ο Patrick Boyle, Κόμης της Γλασκώβης, πληροφορήθηκε ότι έπρεπε να γκρεμίσει την τσιμεντένια πρόσοψη που είχε προσθέσει το 1950 στον Πύργο Κέλμπουρν, ένα κτίσμα του 13ου αιώνα. Κατόπιν προτροπής του γιου του, αποφάσισε να βάψει τον τσιμεντένιο τοίχο προτού τον κατεδαφίσει, κι έτσι ανέθεσε στους βραζιλιάνους καλλιτέχνες Nina Pandolfo, Nunca και Os Gêmeos να καλύψουν το κάστρο με πολύχρωμα ψυχεδελικά καρτούν.

Ήταν μια κίνηση χωρίς προηγούμενο, η οποία πάντρεψε την εφήμερη αστική street art με τον παραδοσιακό πολιτισμό της υπαίθρου, δημιουργώντας μια ανιστορική παραδοξότητα εξαιρετικής εικαστικής ομορφιάς. «Ένα πρότζεκτ αντιθέσεων και συνεργασιών που γεφυρώνει διαφορετικούς πολιτισμούς και χώρους, που ενώνει δύο πολύ περήφανες και πολύ διαφορετικές κουλτούρες», εξηγεί το σχετικό Δελτίο Τύπου του Πύργου Kelburn.

Δυστυχώς, σύμφωνα με το BBC, μια επιθεώρηση του 2012 αποκάλυψε πως η τσιμεντένια προσθήκη προξενεί βλάβες στους τοίχους του πύργου και πρέπει να αφαιρεθεί. Κατά πάσα πιθανότητα, η πρόσοψη θα αφαιρεθεί εντός του 2015. Οι ιδιοκτήτες του πύργου, ο Κόμης και ο γιος του, David , σκοπεύουν να κάνουν έναν διαγωνισμό για αρχιτέκτονες και designers που θα δημιουργήσουν αντίστοιχα εντυπωσιακά εικαστικά στο εξωτερικό του πύργου, τέτοια που δεν θα βλάπτουν την κατασκευή.

Graffiti Castle

"Αυτό το άρθρο βασίστηκε στο κείμενο (Street Artists Turn An Old Scottish Castle Into A Psychedelic Graffiti Haven) που δημοσιεύτηκε στην Huffington Post USA"

Δημοφιλή