Οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ θα κρίνουν αν θα εκλεγεί πρόεδρος στην 3η ψηφοφορία

Οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ θα κρίνουν αν θα εκλεγεί πρόεδρος στην 3η ψηφοφορία
Menelaos Myrillas / SOOC

Σε μάχη των μαχών εξελίσσεται η 29η Δεκεμβρίου με την τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία, για την εκλογή ή όχι Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στην παρούσα φάση κερδισμένοι δεν υπάρχουν. Η συγκυβέρνηση δεν ξεπέρασε τον πήχη που είχε βάλει στους 170 βουλευτές, εξαντλώντας σχεδόν όλα τα μαξιλαράκια της. Όμως ανήσυχη είναι και η αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς παρατηρείται μια διαλυτική τάση στη ΔΗΜΑΡ .

Σε πρώτη ανάγνωση και μελετώντας την αριθμητική ψηφοφορία, υπέρ της εκλογής του Σταύρου Δήμα, προστέθηκαν άλλοι 8 βουλευτές.

Πρόκειται για τους ανεξάρτητους Μίκα Ιατρίδη, Βασίλη Οικονόμου, Παναγιώτη Μελά, Γιάννη Κουράκο, Γιώργο Κασαπίδη, Κωνσταντίνο Γιοβανόπουλο και τους δύο πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Στάθη Μπούκουρα και Χρυσοβολάντη Αλεξόπουλο.

Πλέον Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, μπορούν να ελπίζουν μόνο σε ανεξαρτοποίηση βουλευτών της ΔΗΜΑΡ αλλά και σε αλλαγή πλεύσης από ανεξάρτητους βουλευτές, όπως των Βύρωνα Πολύδωρα και Βασίλη Καπερνάρου, για να μπορέσει να αυξηθεί η δυναμική της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα.

Σε πρώτη ανάγνωση αυτό φαντάζει δύσκολο καθώς αν και η ΔΗΜΑΡ δοκιμάζεται αυτό δεν σημαίνει ότι η όποια ανεξαρτητοποίηση βουλευτών σημαίνει και θετική ψήφος για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τρανό παράδειγμα η Νίκη Φούντα που ανεξαρτητοποιήθηκε και ψήφισε «Παρών». Αλλά ακόμη και αν ακολουθήσουν και άλλες ανεξαρτητοποιήσεις, όπως ακούγεται, από το Θωμά Ψύρρα, το Νίκο Τσούκαλη ή ακόμα και τον Δημήτρη Αναγνωστάκη, που άπαντες ψήφισαν «Παρών» και στη 2η ψηφοφορία, το νούμερο 180 δεν βγαίνει.

Στα εσωτερικό των κομμάτων

Από την πλευρά, του Μάξιμου, δεν αποκλείεται και νέα παρέμβαση του πρωθυπουργού, προκειμένου να πείσει και άλλους ανεξάρτητους βουλευτές να ψηφίσουν για πρόεδρο της Δημοκρατίας, απευθυνόμενος πλέον και σε βουλευτές κοινοβουλευτικών ομάδων , όπως της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝ.ΕΛ, αλλά μάλλον εκεί δεν έχει ακροατήριο.

Στο ΠΑΣΟΚ πλέον και ειδικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος αντιμετωπίζει 2 μέτωπα την επομένη της 29ης Δεκεμβρίου, αν δεν εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο κ. Βενιζέλος εκτός από το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, καλείται να αντιμετωπίσει και τις διασπαστικές τάσεις στο κόμμα του.

Ενδεικτικό είναι ότι πριν τη 2η ψηφοφορία, ο κ. Βενιζέλος, είχε συνάντηση στο γραφείο του με τον Γιώργο Παπανδρέου για 20 λεπτά. Αν και δεν έγινε γνωστό τι ειπώθηκε, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να είπε : «Εγώ θα εξαντλήσω όλες τις προσπάθειες για την ενότητα. Δε μου είπε κάτι συγκεκριμένο αλλά εγώ είπα αυτά που έπρεπε να πω. Και οτι η θέση του είναι στους συνδυασμούς του ΠΑΣΟΚ».

Όπως αναφέρεται σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα: «Ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως είναι ήδη γνωστό, έχει καταθέσει τις απόψεις του και τις θέσεις του και για την πορεία της χώρας και για την πορεία του Κινήματος, που παραμένουν σε ισχύ και είναι αναγκαίες. Προτάσεις, που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της προϊούσας διάλυσης που εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ και παράλληλα, της αναγέννησης και ανασυγκρότησής του. Επ´ αυτών δεν υπήρξε ουσιαστική απάντηση».

Από την πλευρά του κ. Παπανδρέου, έγινε γνωστό ότι στη συνάντηση έγινε συζήτηση για το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών και για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, αλλά σε ότι αφορά στα ζητήματα της παράταξης και του ΠΑΣΟΚ, ο πρώην πρωθυπουργός, εμμένει στις θέσεις που είχε διατυπώσει στην επιστολή του προς τον κ. Βενιζέλο και θεωρεί ότι επί των θέσεων που διατύπωσε δεν πήρε καμία ουσιαστική απάντηση.

Πλέον απομένει να δούμε αν θα γίνει πράξη η πληροφορία ότι ο Γιώργος Παπανδρέου αν δεν εκλεγεί πρόεδρος, θα ανακοινώσει τη δημιουργία νέου κόμματος.

Στο ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποκλείεται να επισημοποιήσει μετά την 3η ψηφοφορία τη συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Φώτη Κουβέλη. Στην Αγίου Κωνσταντίνου περιμένουν να δουν αν θα υπάρξουν και άλλες φυγόκεντρες τάσεις, καθώς στο εσωτερικό υπάρχουν διαφωνίες για αυτή τη συνεργασία .

Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών

Αμέσως μετά το πέρας της ψηφοφορίας, ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών:

«Παρά τις όποιες διαφορές και την τρομοκρατία λάσπης του δίδυμου Τσίπρα - Καμμένου, και άλλοι βουλευτές σήμερα ψήφισαν τον Σταύρο Δήμα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας» ανέφερε σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της δεύτερης ψηφοφορίας ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

«Ευελπιστώ στην τρίτη ψηφοφορία να αποφύγουμε τον εθνικό κίνδυνο και την εθνική περιπέτεια. Εκεί δεν θα υπάρχει "παρών", αλλά θα υπάρχει ονοματεπώνυμο. Και ο κάθε βουλευτής θα τεθεί ενώπιος ενωπίω με τη αγωνία των Ελλήνων και το συμφέρον της πατρίδας» σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Εκεί ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του και την ευθύνη της ψήφου του ως προς τις συνέπειες, τη σταθερότητα, την ομαλότητα και το μέλλον της πατρίδας. Στην τρίτη ψηφοφορία "παρών" δεν υπάρχει».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε θέμα χρόνου τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών:

«Ούτε η Βουλή, ούτε ο λαός πρόκειται να δώσουν λευκή επιταγή στον κ. Σαμαρά να συνεχίσει τα μνημόνια και να εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα της λιτότητας, που κόβουν συντάξεις, ακριβαίνουν φάρμακα, λεηλατούν την κοινωνία. Με την καινούργια χρονιά η χώρα μας θα γυρίσει σελίδα, με δημοκρατία, με ισχυρή λαϊκή εντολή για πραγματική διαπραγμάτευση, με αισιοδοξία, θα τα καταφέρουμε».

«Η άρνηση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ να ψηφίσουν την πρόταση της κυβέρνησης για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι η άρνησή τους να συμβάλλουν στη συντήρηση, στη διατήρηση των ασκούμενων πολιτικών. Ο τόπος πρέπει να αλλάξει σελίδα. Η κοινωνία πρέπει να αλλάξει σελίδα. Πρέπει να υπάρξει αλλαγή στην Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Κουβέλης, εξερχόμενος του Κοινοβουλίου.

«Ο καθένας παίρνει τον δρόμο του» απάντησε, εξάλλου, ο κ. Κουβέλης ερωτηθείς για την ανεξαρτητοποίηση της Νίκης Φούντα. Στην παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπάρχουν και μέσα στη ΔΗΜΑΡ αντιδράσεις στην απόφαση για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κουβέλης ανέφερε: «Σεις είπατε».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ, Πάνος Καμμένος, δήλωσε:

«Ο ελληνικός λαός να είναι σίγουρος ότι η ελπίδα έρχεται. Με τη γέννηση του Χριστού και την απελευθέρωση της χώρας από τις πολιτικές που επιβάλλουν αυτήν τη στιγμή οι ξένοι κατακτητές. Δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Θα ξανάρθει το χαμόγελο. Οι ΑΝΕΛ είμαστε όρθιοι και θα παραμείνουμε όρθιοι μέχρι τέλους. Τα μαξιλάρια θα έχουν την τύχη όλων εκείνων που παραβίασαν την λαϊκή εντολή» δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, μετά το τέλος της διαδικασίας της δεύτερης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στην υπόθεση Χαϊκάλη, ο κ. Καμμένος είπε πως την «έκρινε ο λαός».

Δημοφιλή