Ο γρίφος των ταμειακών αναγκών

Ο γρίφος των ταμειακών αναγκών
Menelaos Myrillas / SOOC

Σε γρίφο με πολύ δύσκολη λύση εξελίσσεται το θέμα της χρηματοδότησης των ταμειακών αναγκών της χώρας, μετά την αποτυχία της κυβέρνησης να ολοκληρώσει την διαπραγμάτευση με την τρόικα, αλλά και τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που προέκυψαν εξαιτίας της επίσπευσης της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η χθεσινή παραδοχή του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, από το βήμα της Βουλής ότι οι ταμειακές ανάγκες της χώρας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015 φτάνουν τα 4,5 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα υπάρχει και ανάγκη κάλυψης των εντόκων γραμματίων που λήγουν στο διάστημα αυτό, δίνει την πλήρη εικόνα ταμειακής «στενότητας» που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.

Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι οι ταμειακές δυσκολίες που παραδέχεται η κυβέρνηση, ενισχύουν τη διαπίστωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση ώστε να καλύψει το χρηματοδοτικό της κενό. Ταυτόχρονα το Ταμείο επιμένει στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2015, ώστε να περιοριστούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

Eurogroup

Αυτό ακριβώς θα είναι και το θέμα που θα εξετάσουν οι Ευρωπαίοι κατά την πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup στις 26 Ιανουαρίου. Εκεί οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα πρέπει να συναποφασίσουν αν θα αποδεχθούν τις πιέσεις του ΔΝΤ, να καλυφθεί το κενό με επιπλέον ευρωπαϊκά κεφάλαια ή θα επιμείνουν στην άποψη που εμφανίζεται πως έχουν μέχρι σήμερα, ότι δηλαδή η Ελλάδα είναι πλήρως καλυμμένη.

Κρίσιμο σημείο, θεωρείται το καλοκαίρι του 2015, καθώς τότε υπάρχουν λήξεις ομολόγων ύψους 7,5 δισ. ευρώ και η Ελλάδα θα κληθεί να τα καλύψει δανειζόμενη είτε από τις αγορές, είτε ζητώντας και νέο πακέτο από τους εταίρους-δανειστές.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το επόμενο δίμηνο θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο για τη στάση που θα τηρήσουν οι Ευρωπαίοι απέναντι στην Ελλάδα. Ειδικά από τη στιγμή που υπάρχει το ενδεχόμενο το κρίσιμο Eurogroup της 26 Ιανουαρίου να γίνει αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές, εφόσον δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η χώρα οδηγηθεί πρόωρα στις κάλπες στις 25 Ιανουαρίου.

Παρά τις διαδοχικές δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, περί χαλάρωσης του μνημονίου, πληροφορίες αναφέρουν ότι το Βερολίνο παραμένει πιστό στην άποψη του ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να αλλάξει η σχέση των δανειστών με την Ελλάδα.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι κυβερνητικοί παράγοντες από την πλευρά της Γερμανίας έχουν τονίσει αρκετές φορές, ότι ένα νέο δάνειο θα πρέπει να συνοδεύεται και από νέους αυστηρούς όρους, για τους οποίους θα πρέπει να δεσμευτεί η Ελληνική κυβέρνηση.

Δημοφιλή