2 διαφορετικές συνταγές για τη γέμιση της γαλοπούλας από την Κατερίνα Στάη

2 πεντανόστιμες παραλλαγές γέμισης για την παραδοσιακή γαλοπούλα
κατερινα σταη

Η Κατερίνα Στάη, καθηγήτρια φιλοσοφίας, με πάθος για τη μαγειρική, προωθεί την ιδέα και την κουλτούρα του ελαιόλαδου σε όλο τον κόσμο. Για τις φετινές γιορτές, προτείνει δύο εκδοχές για τη γέμιση της παραδοσιακής γαλοπούλας.

Γέμιση γαλοπούλας με κολοκύθα, φέτα, θυμάρι και καρύδια

Μια αλλιώτικη γέμιση για γαλοπούλα, πλούσια σε γεύση και πικάντικη!

Συστατικά:

2 κουταλιές ελαιόλαδο

1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι

λίγο πιπέρι καγιέν

1⁄2 κουταλάκι ζάχαρη

600 γρ. κυβάκια κολοκύθας

200 γρ. θρυμματισμένη φέτα

2 κούπες κρουτόν αρωματισμένα με μπαχαρικά (έτοιμα ή που μπορούμε να φτιάξουμε και μόνοι

μας)

φύλλα από 1/2 ματσάκι φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένα (ή 1 κουταλάκι κοφτό ξερό)

1 φλυτζάνι καρύδια χοντροκομμένα

1/2 φλυτζάνι σταφίδες ξανθιές

Στο ελαιόλαδο σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 2 - 3 λεπτά και νοστιμίζουμε με λίγο πιπέρι καγιέν (κατά βούληση) , 1⁄2 κουταλάκι ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.

Προσθέτουμε τα κυβάκια κολοκύθας (τα οποία έχουμε πρώτα ψήσει στο γκριλ για 30-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν).

Ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Προσθέτουμε τη θρυμματισμένη φέτα, 2 κούπες κρουτόν αρωματισμένα με μπαχαρικά και το θυμάρι (φρέσκο ή ξερό).

Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι για να διορθώσουμε τη γεύση, αν χρειάζεται, προσθέτουμε 1 φλυτζάνι καρύδια χοντροκομμένα και 1/2 φλυτζάνι σταφίδες ξανθιές και ανακατεύουμε καλά.

Tip:

Αντί για θυμάρι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δυόσμο ή βασιλικό ως μυρωδικό, ταιριάζει εξίσου με τη φέτα και την κολοκύθα.Για να φτιάξουμε μόνοι μας αρωματισμένα κρουτόν, παίρνουμε το ψωμί που μας έχει περισσέψει, το κόβουμε σε κυβάκια. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, το ζεσταίνουμε και ρίχνουμε μέσα το ψωμί. Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι, πιπέρι και το μυρωδικό της αρεσκείας μας ή λίγο πολτό σκόρδου και τα αφήνουμε να ψηθούν μέχρι να ροδίσουν και να «στεγνώσουν». Τα υλικά της συνταγής είναι για τη γέμιση μιας γαλοπούλας 4-5 κιλών περίπου.

Γέμιση γαλοπούλας με κιμά, κουκουνάρι, σταφίδες, δαμάσκηνα, ξινόμηλο και κάστανα

Μία από τις καλύτερες παραδοσιακές γεμίσεις που δίνει ακόμα περισσότερη γεύση στην γαλοπούλα και πραγματικά κλέβει την παράσταση στο γιορτινό τραπέζι!

Συστατικά:

700 γρ. κιμά μοσχαρίσιο

1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο

1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό

1/3 φλιτζ. ρύζι γλασέ (αρμπόριο ή καρολίνα)

250 γρ κάστανα βρασμένα και ξεφλουδισμένα

1 ποτήρι λευκό κρασί

1/2 φλιτζ. σταφίδες

50 γρ κουκουνάρι σοταρισμένο ελαφρά

10 -12 ξερά δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι

1 φλιτζάνι ζωμό κότας

1 ξινόμηλο καθαρισμένο, κομμένο σε κυβάκια

αλάτι, πιπέρι,

1 κλωνάρι θυμάρι φρέσκο (ή ξερό)

Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, προσθέτουμε τον κιμά και σβήνουμε με το κρασί.

Προσθέτουμε το ρύζι, τα κάστανα, τις σταφίδες, τα δαμάσκηνα και το κουκουνάρι, το ζωμό κότας, τα κυβάκια του ξινόμηλου, αλατοπιπερώνουμε κι αφήνουμε να σιγοβράσει, περίπου 10 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να μελώσει η γέμιση. Στο τέλος προσθέτουμε το φρέσκο θυμάρι. Μόλις είναι έτοιμη η γέμιση, την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και γεμίζουμε την γαλοπούλα.

Αυτή η συνταγή είναι για περίπου 4-5 κιλά γαλοπούλα.