Ομιχλώδες πολιτικό σκηνικό εν όψει τρίτης ψηφοφορίας

Ομιχλώδες πολιτικό σκηνικό εν όψει τρίτης ψηφοφορίας
Sooc

Θολό διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό εν όψει της τρίτης και καθοριστικής ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τη Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου.

Αίσθηση προκάλεσαν την Τετάρτη οι δηλώσεις του υποψηφίου για το αξίωμα του Προέδρου, Σταύρου Δήμα, με αφορμή τη δημοσίευση σεναρίων για το ενδεχόμενο υπερψήφισής του από τη Χρυσή Αυγή. Ειδικότερα, ο κ. Δήμας δήλωσε ότι «σεβόμενος τους δημοκρατικούς θεσμούς, δεν πρόκειται να δεχθώ να εκλεγώ Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας με ψήφους της Χρυσής Αυγής».

Νωρίτερα, η βουλευτής της Ν.Δ Ντόρα Μπακογιάννη, είχε δηλώσει στο ΣΚΑΪ, πώς «αν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας διαπιστώσουν πως η Χρυσή Αυγή προτίθεται να ψηφίσει τον Σταύρο Δήμα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τότε «πολλοί» νεοδημοκράτες βουλευτές θα ψηφίσουν «παρών» στην τρίτη και κρίσιμη ψηφοφορία».

Παράλληλα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε στο Mega ότι θα ψηφίσει «παρών» αν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής ψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα, συμπληρώνοντας ότι το ίδιο θα κάνουν και άλλοι βουλευτές της ΝΔ.

Ωστόσο, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, καυτηρίασε το γεγονός ότι ο Σταύρος Δήμας δεν δέχεται να εκλεγεί με ψήφο της Χρυσής Αυγής, αλλά δέχεται τις ψήφους των δύο πρώην βουλευτών του κόμματος του Νίκου Μιχαλολιάκου, του Στάθη Μπούκουρα και του Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου.

Γενικότερα, η 29η Δεκεμβρίου φαίνεται να εξελίσσεται σε πραγματική μάχη, καθώς η συγκυβέρνηση δεν ξεπέρασε τον πήχη που είχε βάλει στους 170 βουλευτές, εξαντλώντας σχεδόν όλα τα μαξιλαράκια της. Όμως ανήσυχη είναι και η αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς παρατηρείται μια διαλυτική τάση στη ΔΗΜΑΡ .

Πλέον Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, μπορούν να ελπίζουν μόνο σε ανεξαρτητοποίηση βουλευτών της ΔΗΜΑΡ αλλά και σε αλλαγή πλεύσης από ανεξάρτητους βουλευτές, όπως των κ.κ Βύρωνα Πολύδωρα και Βασίλη Καπερνάρου, για να μπορέσει να αυξηθεί η δυναμική της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα.

Σε πρώτη ανάγνωση αυτό φαντάζει δύσκολο καθώς αν και η ΔΗΜΑΡ δοκιμάζεται αυτό δεν σημαίνει ότι η όποια ανεξαρτητοποίηση βουλευτών σημαίνει και θετική ψήφος για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Στην περίπτωση που δεν συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες για την εκλογή Σταύρου Δήμα 180 ψήφοι από τη Βουλή τότε εντός των επόμενων 10 ημερών πρέπει να διαλυθεί η Βουλή και εντός των επόμενων 21 ημερών να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Σύμφωνα με τα σενάρια των τελευταίων ωρών, το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής θα θυροκολληθεί στις 30 Δεκεμβρίου και οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 25 Ιανουαρίου. Εξίσου πιθανή ωστόσο, είναι και η 1η Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το άρθρο 32 του Συντάγματος, η Βουλή που αναδεικνύεται από τις νέες εκλογές, αμέσως μόλις συγκροτηθεί σε σώμα, εκλέγει με ονομαστική ψηφοφορία Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.

Εάν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται εντός πέντε ημερών και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (σσ 151 βουλευτές). Εάν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά, ύστερα από πέντε ημέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία.

Εν αναμονή νέου διαγγέλματος

Το Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες, μελετά προσεχτικά τα επόμενα της κυβέρνησης. Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξει νέο διάγγελμα του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να ενισχύσει έστω και την ύστατη στιγμή τη δυναμική της υποψηφιότητας Δήμα. Υπενθυμίζεται ότι το Μαξίμου έχει απορρίψει το σενάριο που ήθελε δεύτερο όνομα να είναι υποψήφιο για την εκλογή Προέδρου.

Μέτωπο στο ΠΑΣΟΚ

Στο ΠΑΣΟΚ έχει ξεσπάσει και δεύτερο μέτωπο εάν δεν εκλεγεί ΠτΔ. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση που δεν εκλεγεί νέος ΠτΔ ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα κινήσει τις διαδικασίες για την ίδρυση του νέου πολιτικού σχήματος. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν το βράδυ της Δευτέρας (29/12) ή το αργότερο την Τρίτη (30/12). Ενδεικτικό είναι ότι πριν τη 2η ψηφοφορία, ο κ. Βενιζέλος, είχε συνάντηση στο γραφείο του με τον Γιώργο Παπανδρέου για 20 λεπτά.

Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ

Σε ό,τι αφορά στην πολυσυζητημένη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΔΗΜΑΡ απομένει να επισημοποιηθεί. Τα δύο κόμματα έχουν αποφασίσει να πραγματοποιήσουν συνάντηση μετά την τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου, οπότε και θα υπάρξει ίσως και μια τελική συζήτηση για την συμμετοχή του Φώτη Κουβέλη, βουλευτών και στελεχών της ΔΗΜΑΡ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε «θέσεις μάχης» το Ποτάμι

Στον ρυθμό των εκλογών βρίσκεται και το Ποτάμι, καθώς επισημοποιήθηκε η σύμπλευσή του με τους «Μεταρρυθμιστές» σε κοινή συνέντευξη Τύπου του Σπ. Λυκούδη και του Στ. Θεοδωράκη μπροστά στην Παλιά Βουλή.

Οι δύο πολιτικοί έδωσαν τα χέρια και υποσχέθηκαν «σύμπλευση στα νερά του Ποταμιού», με κοινό σύνθημα το «να τα αλλάξουμε όλα, χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα», στη «συνωμοσία του καλού».

Όπως είπε ο κ. Θεοδωράκης, το εκλογικό ταξίδι του Ποταμιού αρχίζει τώρα μαζί με τους Μεταρρυθμιστές που εκπροσωπεί ο Σπύρος Λυκούδης. Σήμερα, επεσήμανε, χτίζεται μια μεγάλη συμμαχία με σκοπό τη διάσωση της χώρας.

«Συμπλέουμε με το Ποτάμι, αυτός είναι ο φορέας που θα πάμε στις εκλογές», ώστε «να διαμορφωθεί μια ισχυρή δύναμη που θα ισορροπήσει την πολιτική ζωή του τόπου» είπε ο Σπύρος Λυκούδης, αποσαφηνίζοντας επίσης ότι δεν έχει κάνει καμία συζήτηση με το ΠΑΣΟΚ, εκλογικού χαρακτήρα και οι σχετικές φήμες δεν είναι αληθείς.

«Ο Σπύρος Λυκούδης εκπροσωπεί την αριστερά που θα θέλαμε, αυτή που επαναστατεί με λόγο, την αριστερά του Παπαγιαννάκη και του Κύρκου» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης και εξήγησε ότι μολονότι δεν συζητήθηκε η συμμετοχή του κ. Λυκούδη και των μεταρρυθμιστών στα ψηφοδέλτια του Ποταμιού, αυτό θεωρείται δεδομένο.

Δημοφιλή