«Το αγόρι και ο κόσμος» θα σας κάνει να κλάψετε από την ομορφιά

«Το αγόρι και ο κόσμος» θα σας κάνει να κλάψετε από την ομορφιά

«Έκλαψα από την ομορφιά», είπε μια φίλη βγαίνοντας από την πρεμιέρα του «αγοριού» στο φεστιβάλ ταινιών για παιδιά και νέους της Ολυμπίας.

Για μένα, υπήρξαν στιγμές που γέλαγα από ευτυχία.

Το αγόρι και ο κόσμος δεν είναι απλά μια ταινία κινουμένων σχεδίων. Είναι ένα από τα μαγικά εκείνα έργα, που απευθύνονται σε ηλικίες από 8 εώς 98 ετών, αλλά με τελείως διαφορετικό τρόπο.

Ανάλογα με τη ματιά του θεατή, το κινηματογραφικό αυτό παραμύθι μεταμορφώνεται από ένα παιχνίδι παιδικών ζωγραφιών σε ένα κριτικό σχόλιο για το αντιφατικό πρόσωπο της ανάπτυξης και των σύγχρονων μεγαλουπόλεων. Και σε ένα πολυδιάστατο έργο τέχνης.

Μέχρι και την παραμονή πρωτοχρονιάς θα παίζεται:

Στην Αθήνα, στην Αλκυονίδα (Ιουλιανού 42) και στο Στούντιο (πλατεία Αμερικής)

Στη Θεσσαλονίκη, στην αίθουσα Παύλος Ζάνας και στην Ταινιοθήκη,

Στην Πάτρα, στα Ster VesoMare και στην Αμαλιάδα στο Cine Cinema.

Η πορεία του αγοριού στα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ είναι ξέφρενη,και η ταινία έχει ήδη αποσπάσει 30 βραβεία. Σύμφωνα με τον Luis Bolognezi του γαλλικού Φεστιβάλ Annecy (κορυφαίου φεστιβάλ animation στον κόσμο, όπου η ταινία πήρε το 1ο βραβείο και ψηφίστηκε κι από το κοινό ως η καλύτερη ταινία), «το animation της Βραζιλίας είναι σήμερα το κινηματογραφικό αντίστοιχο του φαινόμενου της Bossa Nova των αρχών της δεκαετίας του ‘60».

Το αγόρι φεύγει από το χωριό του και πηγαίνει στην πόλη για να συναντήσει τον πατέρα του, ο οποίος αναζητά εργασία ως εσωτερικός μετανάστης. Η περιπλάνηση του είναι μια μικρή Οδύσσεια, από τις γιορτές, τη χαρά και τη μουσική, μέχρι την κακοπληρωμένη βιομηχανική εργασία, την καταστροφική εκμετάλλευση του φυσικού περιβάλλοντος, την ρύπανση και το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αλλά και την πολιτική καταπίεση, τη δικτατορία και βέβαια την πείνα.

Ο Αλε Αμπρέου που υπογράφει την σκηνοθεσία, επιλέγει να ζωγραφίσει «παιδικά», συνδυάζοντας κάθε πιθανή τεχνική: λάδι, μολύβια, μαρκαδόρους, στυλό διαρκείας και κολάζ. Επιπλέον κάνει μια τολμηρή επιλογή: δε φοβάται το λευκό!

Αναπόσπαστο μέρος όμως της ταινίας είναι η μουσική της. Στο soundtrack συμμετέχει ο ζωντανός θρύλος της βραζιλιάνικης μουσικής Nana Vasconselos, βραβευμένος επί σειρά ετών ως ο καλύτερος λάτιν τζαζ κρουστός της χρονιάς. Στο επόμενο βίντεο μπορείτε να τον δείτε εν δράσει:

Δημοφιλή