Με τσουχτερό κρύο και χιόνια την Πρωτοχρονιά

Με τσουχτερό κρύο και χιόνια η Πρωτοχρονιά
Eurokinissi

Αλλάζει από απόψε το βράδυ το σκηνικό του καιρού με βροχές, ακόμη και χιόνια σε ορεινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Η κακοκαιρία θα κορυφωθεί τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς όπου και θα επικρατήσει τσουχτερό κρύο ενώ ίσως χιονίσει και στην Αττική.

Το πρώτο κύμα κακοκαιρίας αρχίζει το βράδυ της Παρασκευής και αναμένεται να κορυφωθεί το πρωί του Σαββάτου. Ωστόσο, τη Δευτέρα θα αρχίσει νέα πτώση της θερμοκρασίας από τα βόρεια προς τα νότια της χώρας, η οποία θα ακολουθηθεί από μεγάλη επιδείνωση του καιρού την τελευταία ημέρα του χρόνου.

Αναλυτικά, το κύμα ψύχους που έρχεται από την περιοχή της βορειοδυτικής Ευρώπης θα προκαλέσει την επιδείνωση του καιρού. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν πρώτα στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές στην ηπειρωτική χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοανατολικοί ενώ στα νότια νοτιοδυτικοί. Η θερμοκρασία στα βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 8 βαθμούς Κελσίου ενώ στην Καστοριά δεν θα ξεπεράσει του -2 βαθμούς. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ενώ στο βόρειο Αιγαίο θα φτάσουν τα 9 μποφόρ. Ισχυρός παγετός στα κεντρικά και βόρεια. Χιόνια μάλιστα περιμένουν οι μετεωρολόγοι και στην Πάρνηθα.

«Tα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού την Τρίτη και την Τετάρτη αναμένεται να είναι οι θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο, που θα φτάσουν τα 7-8, ίσως και 9 μποφόρ, η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας που θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα, ο ισχυρός παγετός στα βόρεια και τα χιόνια ακόμα και σε περιοχές της κεντρικής Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο», ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο μετεωρολόγος του Τμήματος Προγνώσεων της ΕΜΥ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού το Σάββατο:

Πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα κεντρικά και βόρεια, βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες στο ανατολικό και νότιο Αιγαίο και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 ώς 9 βαθμούς στη Μακεδονία και τη Θράκη (στη δυτική Μακεδονία η θερμοκρασία θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη), από 4 έως 13 βαθμούς στα νησιά Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, αλλά και στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο.

Σε Κυκλάδες, Κρήτη, νησιά ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκάνησα η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 ώς 16 βαθμούς Κελσίου, στην Αττική από 6 έως 14 βαθμούς Κελσίου και στη Θεσσαλονίκη από 1 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Δημοφιλή