ΔΙΕΘΝΕΣ
26/12/2014 17:54 EET | Updated 26/12/2014 17:54 EET

Τρεις δεξαμενές πετρελαίου στις φλόγες στη Λιβύη

ABDULLAH DOMA via Getty Images
Φωτογραφία Αρχείου

Τρεις δεξαμενές πετρελαίου βρίσκονταν στις φλόγες την Παρασκευή στο λιμάνι Ες Σίντερ, έναν από τους σημαντικότερους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου της Λιβύης, μία ημέρα μετά τις μάχες ανάμεσα σε κυβερνητικές δυνάμεις και ισλαμιστές αντάρτες που αποπειράθηκαν να καταλάβουν τις εγκαταστάσεις, δήλωσε αξιωματικός του στρατού.

Η πρώτη δεξαμενή πήρε φωτιά την Πέμπτη, όταν χτυπήθηκε από ρουκέτα την οποία εκτόξευσαν οι ισλαμιστές από ένα ταχύπλοο κατά τη διάρκεια της εφόδου που εξαπέλυσαν στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της ανατολικής Λιβύης, είχε δηλώσει χθες ο Αλί αλ Χάσι, εκπρόσωπος της δύναμης η οποία έχει αναλάβει τη φρούρηση των εγκαταστάσεων. Έκτοτε «γη φωτιά εξαπλώθηκε σε άλλες δύο δεξαμενές», δήλωσε ο ίδιος σήμερα.

Σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα, ήταν σήμερα ορατές στήλες πυκνού καπνού και φλόγες από το Ες Σίντερ και το Ρας Λανούφ. Η πυρκαγιά απειλεί να εξαπλωθεί και σε άλλες δεξαμενές, είπε ο ίδιος, εκφράζοντας φόβους για μια οικολογική καταστροφή.

Ο αλ Χάσι είχε δηλώσει χθες ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις απώθησαν την επίθεση των ισλαμιστών μαχητών, διευκρινίζοντας ότι τέσσερις στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στη μάχη.

Σήμερα στην περιοχή όπου βρίσκονται οι λιβυκές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις—και όπου σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες συγκρούσεις—επικρατούσε μια ανήσυχη ηρεμία.

Ο εκπρόσωπος της εθνικής επιχείρησης πετρελαίου της Λιβύης Μοχάμεντ αλ Χαράρι κάλεσε εξάλλου τις αντιμαχόμενες πλευρές να μην πλήττουν τις εγκαταστάσεις της χώρας.

Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας και ειδικούς, η παραγωγή αργού στη χώρα έχει πέσει σε περίπου 350.000 βαρέλια την ημέρα ενώ ανερχόταν στα 800.000 βαρέλια την ημέρα πριν ξεσπάσει ο νέος κύκλος μαχών την 13η Δεκεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ