Τη Δευτέρα κρίνονται όλα για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Τη Δευτέρα κρίνονται όλα για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
People walk past the Greek parliament in Athens on December 17, 2014. Greece stood a step away from early elections that could repudiate its international bailout and rekindle a eurozone crisis after lawmakers failed to elect a president. The government candidate, EU Environment Commissioner Stavros Dimas, fell 32 votes short of the required 200 votes in the second attempt by lawmakers to elect a president, meaning a third and final vote will be held on December 29. AFP PHOTO / ARIS MESSINIS (Photo credit should read ARIS MESSINIS/AFP/Getty Images)
People walk past the Greek parliament in Athens on December 17, 2014. Greece stood a step away from early elections that could repudiate its international bailout and rekindle a eurozone crisis after lawmakers failed to elect a president. The government candidate, EU Environment Commissioner Stavros Dimas, fell 32 votes short of the required 200 votes in the second attempt by lawmakers to elect a president, meaning a third and final vote will be held on December 29. AFP PHOTO / ARIS MESSINIS (Photo credit should read ARIS MESSINIS/AFP/Getty Images)
ARIS MESSINIS via Getty Images

Τη Δευτέρα αναμένεται να παιχτεί η τελική πράξη του «θρίλερ» γύρω από την προεδρική εκλογή, με την ψηφοφορία στην οποία θα κριθεί εάν ο Σταύρος Δήμας εκλεγεί για το ανώτατο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ή προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Σε εξέλιξη βρίσκονται εντατικές διεργασίες στα κομματικά επιτελεία, ενώ αναμένεται εντός των ημερών νέα παρέμβαση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με διάγγελμα το οποίο θα έχει ως στόχο τη συμπλήρωση του αριθμού των 180 βουλευτών οι οποίοι απαιτούνται για την εκλογή του Σταύρου Δήμα.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Mega, κυβερνητικά στελέχη ελπίζουν ότι μπορεί να συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες ψήφοι, με «αφετηρία» τις 168 θετικές. Αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται 12, ενώ σημειώνεται ότι οι ανεξάρτητοι βουλευτές ανέρχονται πλέον στους 25, μετά την ανεξαρτητοποίηση της Νίκης Φούντα. 13 έχουν ήδη ψηφίσει υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Δήμα, οπότε οι ψήφοι που «παίζονται» είναι των: Βουδούρη, Μουτσινά, Παραστατίδη, Τζάκρη, Τατσόπουλου, Μπόλαρη, Ανδρουλάκη, Γιαταγάνα, Καπερνάρου, Πολύδωρα, Μακρή και Φούντα. Το να υπερψηφίσουν και οι 12 θεωρείται μάλλον απίθανο, καθώς αρκετοί εξ αυτών έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι θα καταψηφίσουν (αν και έχουν υπάρξει και αμφίσημες δηλώσεις). Η κυβέρνηση φαίνεται να «κοιτάει» επίσης και προς την κατεύθυνση της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη ο Σταύρος Δήμας είχε δηλώσει, με αφορμή τη δημοσίευση σεναρίων για υπερψήφισή του από βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ότι «σεβόμενος τους δημοκρατικούς θεσμούς, δεν πρόκειται να δεχθώ να εκλεγώ Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας με ψήφους της Χρυσής Αυγής». Παράλληλα, η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη είχε δηλώσει ότι αν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας διαπιστώσουν πως η Χρυσή Αυγή προτίθεται να ψηφίσει τον Σταύρο Δήμα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τότε «πολλοί» νεοδημοκράτες βουλευτές θα ψηφίσουν «παρών» στην τρίτη και κρίσιμη ψηφοφορία». Σε αντίστοιχο πνεύμα είχαν κινηθεί και οι δηλώσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι θα ψηφίσει «παρών» αν οι βουλευτές της Χ.Α. ψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα.

Όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, αν δεν συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες για την εκλογή Σταύρου Δήμα 180 ψήφοι από τη Βουλή τότε εντός των επόμενων 10 ημερών πρέπει να διαλυθεί η Βουλή και εντός των επόμενων 21 ημερών να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Σύμφωνα με τα σενάρια των τελευταίων ωρών, το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής θα θυροκολληθεί στις 30 Δεκεμβρίου και οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 25 Ιανουαρίου. Εξίσου πιθανή ωστόσο, είναι και η 1η Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το άρθρο 32 του Συντάγματος, η Βουλή που αναδεικνύεται από τις νέες εκλογές, αμέσως μόλις συγκροτηθεί σε σώμα, εκλέγει με ονομαστική ψηφοφορία Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.

Εάν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται εντός πέντε ημερών και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (σσ 151 βουλευτές). Εάν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά, ύστερα από πέντε ημέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία.

Στο μεταξύ, αναβρασμός παρατηρείται στο «μέτωπο» του ΠΑΣΟΚ, καθώς οι συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου εργάζονται πάνω στην ιδρυτική διακήρυξη, τα πολιτικά κείμενα, τις προγραμματικές θέσεις, ακόμα και τα ψηφοδέλτια του νέου κόμματος. Επτασφράγιστο μυστικό παραμένει το όνομα του νέου πολιτικού φορέα, με τις πληροφορίες να δίνουν και να παίρνουν, αλλά όλες να συγκλίνουν ότι η λέξη «Αλλαγή» θα έχει δεσπόζουσα θέση στη μαρκίζα του νέου σχήματος.

Το «Παπανδρέου καλωσόρισες» που έγραψε ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης με ανάρτηση του στο Twitter, ήρθε απλώς να επιβεβαιώσει ότι ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τα αποκαλυπτήρια του κόμματος Παπανδρέου, την Κυριακή ή λίγο μετά το αποτέλεσμα της προεδρικής ψηφοφορίας τη Δευτέρα, στη Βουλή.

Την ίδια στιγμή ο Ευάγγελος Βενιζέλος εμφανίζεται έτοιμος να αναλάβει νέα πρωτοβουλία, με παρέμβαση του για τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, μεσα στο Σαββατοκύριακο.

Γενικότερα, το κλίμα μεταξύ των βουλευτών του κόμματος είναι βαρύ με τα περισσότερα στελέχη να εμφανίζονται διχασμένα και προβληματισμένα για την στάση που θα κρατήσουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζεται η υποχρέωση που έχει το ΠΑΣΟΚ «να λειτουργεί ως εγγυητής της εθνικής σταθερότητας και όχι ως πεδίο ανιστόρητων εσωστρεφών συζητήσεων» κσι τονίζεται ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη για ενότητα.

«Είναι άλλωστε αδιανόητο να υπονομευθεί η ενότητα από ένα πρόσωπο όπως ο Γιώργος Παπανδρέου που τιμήθηκε από το ΠΑΣΟΚ εκλεγόμενος Πρόεδρός του και αναδεικνυόμενος σε Πρωθυπουργό» επισημαίνοντας δε ότι «μια τέτοια ενέργεια θα γινόταν χωρίς εμφανή πολιτικό λόγο, χωρίς ιστορική λογική, χωρίς συλλογικό πολιτικό στόχο. Αντιθέτως θα συνιστούσε προσβολή στη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου και στους ιστορικούς αγώνες της παράταξης».

«Το μεγάλο άλλωστε θέμα για τη χώρα και τους πολίτες δεν είναι οι προσωπικοί σχεδιασμοί οποιουδήποτε, αλλά η διαφύλαξη της πολιτικής και εθνικής σταθερότητας με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης που βγάζει την Ελλάδα από το μνημόνιο και την οδηγεί σε αλλαγή σελίδας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, στην πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές, ενώ αναμένεται η επισημοποίηση της συνεργασίας μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ, με τα δύο κόμματα να έχουν αποφασίσει να πραγματοποιήσουν συνάντηση μετά την τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου.

Δημοφιλή