Τι «βλέπει» η ΕΛΑΣ πίσω από την προκήρυξη για τη βομβιστική επίθεση στο Χαλάνδρι

Τι «βλέπει» η ΕΛΑΣ πίσω από την προκήρυξη για τη βομβιστική επίθεση στο Χαλάνδρι
Sooc

Τρομοκράτες νέας γενιάς «βλέπουν» οι αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής πίσω από την προκήρυξη με την οποία η πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα «Αναρχική Κοινοπραξία Επίθεσης» ανέλαβε την ευθύνη για την αποτυχημένη βομβιστική επίθεση σε υποκατάστημα της Eurobank στο Χαλάνδρι.

Το κείμενο που δημοσιεύτηκε προχθές σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ. ότι το χτύπημα της 10ης Δεκεμβρίου 2014 σχετιζόταν με την απεργία πείνας του Νίκου Ρωμανού. «Σε 30 ημέρες -από τότε που άρχισε η απεργία πείνας- οργανώσαμε και εκτελέσαμε μια αντάρτικη ενέργεια σε αλληλεγγύη με τον αγώνα του αναρχικού αιχμαλώτου Ρωμανού», αναφέρεται.

Οι πυροτεχνουργοί της ΕΛ.ΑΣ. που είχαν εξετάσει τον εκρηκτικό μηχανισμό που ήταν τοποθετημένος σε τσάντα είχαν κρίνει ότι οι κατασκευαστές της βόμβας δεν ήταν έμπειροι. Αυτός είναι και ο λόγος που η βόμβα δεν εξερράγη αλλά εξουδετερώθηκε με ελεγχόμενη έκρηξη. Οι δε αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής έκαναν λόγο για τρομοκράτες νέας γενιάς, ηλικίας 25-35 ετών, οι οποίοι στρατολογήθηκαν» από παλιότερους και «δοκιμάστηκαν» στην επίθεση του Χαλανδρίου.

Ο συντάκτης της προκήρυξης δίνει λεπτομέρειες: «Ο εκρηκτικός μηχανισμός που τοποθετήσαμε στην πλατεία Κένεντυ δεν εξερράγη λόγω κατασκευαστικού λάθους, κάτι που προφανώς δεν ήταν εσκεμμένο όπως έσπευσαν να πούνε διάφοροι δημοσιογραφίσκοι».

Ειδική μνεία κάνουν, επίσης, στους στόχους τους που είναι «η δημιουργία ενός επαναστατικού κινήματος με αναρχικά χαρακτηριστικά που θα στηρίζει και θα οργανώνει ευρύτερες επιθετικές πρωτοβουλίες». Το σημείο αυτό παραπέμπει τους αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής στο κάλεσμα που είχε απευθύνει σε παλιότερο κείμενό του ο αρχηγός του Επαναστατικού Αγώνα, Νίκος Μαζιώτης, για ένοπλο ξεσηκωμό. Σύμφωνα με σοβαρές εκτιμήσεις, η ενέργεια στο Χαλάνδρι δεν αποκλείεται να έγινε από νεότερης ηλικίας άτομα που ανταποκρίθηκαν στο συγκεκριμένο κάλεσμα του Μαζιώτη.

Οι αστυνομικοί που ανέλυσαν το οπτικό υλικό από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης του υποκαταστήματος της Eurobank στην πλατεία Κένεντυ και των γειτονικών καταστημάτων βλέπουν στο πρόσωπο του βομβιστή που άφησε την τσάντα έξω από την τράπεζα «πιτσιρικά». Βέβαιο θεωρείται ότι είχε μελετήσει πολύ καλά το χώρο και τις γωνίες κάλυψης των καμερών ασφαλείας, όπως και το γεγονός ότι είχε μεταμφιεστεί.

Σε επιφυλακή η ΕΛ.ΑΣ

Η Αστυνομία παραμένει σε επιφυλακή στην Αθήνα υπό το φόβο νέου τρομοκρατικού χτυπήματος κατά την περίοδο των γιορτών. Η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» που γάζωσε με 56 σφαίρες την ισραηλινή πρεσβεία θεωρείται ο νούμερο ένα κίνδυνος, καθώς ακόμα δεν έχει στείλει προκήρυξη ανάληψης ευθύνης για την επίθεση με αποτέλεσμα οι πιθανότητες νέου χτυπήματος να αυξάνονται.

Η «ΟΛΑ» είχε κάνει διπλό χτύπημα ακριβώς πριν από ένα χρόνο μέσα σε διάστημα δέκα ημερών. Με μία προκήρυξή της τότε είχε αναλάβει την ευθύνη και για τις δύο ενέργειες.

Δημοφιλή