Η επόμενη ημέρα της μάχης για τους «180»

Η επόμενη ημέρα της μάχης για τους «180»
Sooc

Στην τελική ευθεία για την εκλογή Προέδρου με φόντο τις εκλογές το πολιτικό σκηνικό έχει πάρει φωτιά. Στη συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς περιέγραψε την εκλογή Προέδρου ως την «τελευταία μάχη για την ισοπέδωση του λαϊκισμού στην Ελλάδα» ενώ απευθύνθηκε και στους βουλευτές όλων των κομμάτων να απομακρύνουν την αβεβαιότητα.

«Άρνηση εκλογής Προέδρου στην τρίτη εκλογή σημαίνει», είπε ότι «Όσοι το κάνουν, συντάσσονται με το δίδυμο Τσίπρα – Καμμένου. Δηλαδή, με τον πολιτικό εκβιασμό. Ότι αποδέχονται δηλαδή συνειδητά πως η χώρα μπορεί να μπει σε μία καινούργια περιπέτεια. Κανένας βουλευτής δεν δικαιούται μετά να πει ότι δεν ήξερε. Θα είναι συνυπεύθυνος για την υπογραφή της ψήφου του και για τις συνέπειες που μπορεί να προκύψουν».

«Αν δεν εκλέξουμε Πρόεδρο, η ευθύνη των εκλογών, θα βαρύνει εκείνους που δεν θα ψηφίσουν Πρόεδρο. Δηλαδή, όσους θα πουν «παρών». Αλλά αυτή τη φορά το «παρών» θα έχει το ονοματεπώνυμό τους. Και θα τους θυμάται όλος ο κόσμος. Και κυρίως η Ιστορία», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

«Εγώ ξέρω πολύ καλά τους θανάσιμους κινδύνους που περικλείουν ανόητα «νταηλίκια» και επικίνδυνοι σχεδιασμοί, που θα μας φέρουν σε σύγκρουση με όλους τους εταίρους μας. Όσοι αυτά επιδιώκουν, είτε είναι ανόητοι, είτε εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα», τόνισε ο πρωθυπουργός εξαπολύοντας επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κουμουνδούρου αντέδρασε ακαριαία με γραπτή της ανακοίνωση στην οποία έκανε λόγο για «έναν ακόμη κινδυνολογικό τυχοδιωκτισμό» κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για εμμονή με την εξουσία ενώ επεσήμανε, ανεβάζοντας κι άλλο τους τόνους, ότι «δεν πήγαν χαμένα τα τόσα χρόνια συνεργασίας με τον κ. Μπαλτάκο».

Στη γραπτή ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ απάντησε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, η οποία έκανε λόγο για παραλήρημα του ΣΥΡΙΖΑ. «Όποιος έχει μάτια βλέπει και όποιος έχει αυτιά ακούει. Τους διαβεβαιώνουμε ότι, ο λαός και μάτια έχει και αυτιά», σημείωσε.

Στο χορό των αντιδράσεων για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και τα υπόλοιπα κόμματα.

«Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη» ανέφεραν οι ΑΝΕΛ σε ανακοίνωση το κόμμα των ΑΝΕΛ. «Όσοι μιλάνε για συναίνεση, είτε τώρα επενδύοντας στον φόβο (κυβέρνηση) είτε μετά τις εκλογές καλλιεργώντας ψεύτικες ελπίδες (αξιωματική αντιπολίτευση), στην πραγματικότητα έχουν ένα στόχο: να εγκλωβίσουν τον λαό στους ίδιους μονόδρομους της ΕΕ, του κεφαλαίου και των μνημονίων διαρκείας», τόνισε το ΚΚΕ. Η ΔΗΜΑΡ ξεκαθαρίζοντας ότι κανείς από τους βουλευτές του κόμματος δεν θα ψηφίσουν υπέρ του Σταύρου Δήμα υπογράμμισε «Η ανάδειξη της κινδυνολογίας ως βασικού πολιτικού όπλου της κυβέρνησης δεν μπορεί να συσκοτίσει την πραγματικότητα. Αντιθέτως, βλάπτει τη χώρα». Τέλος το Ποτάμι ανέφερε ότι «ο κ. Σαμαράς εμφανίσθηκε σε ρόλο αντιπολίτευσης στη σημερινή αντιπολίτευση».

Την ίδια στιγμή, ομιχλώδες παραμένει το τοπίο για την τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία στη Βουλή τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι με τις πιθανότητες εκλογής προέδρου να είναι ισχνές. Ο μαγικός αριθμός των δώδεκα βουλευτών που απομένουν για τη συγκέντρωση των 180 ψήφων δεν έχει κλειδώσει με αποτέλεσμα τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στα τέλη Ιανουαρίου ή τις αρχές Φεβρουαρίου να πυκνώνουν. Την ίδια στιγμή, ο υποψήφιος Σταύρος Δήμας έχει ξακαθαρίσει ότι δεν θα δεχθεί να εκλεγεί με ψήφους της Χρυσής Αυγής.

«Κλειδί» για την ψηφοφορία της Δευτέρας παραμένουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές αφού ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να ψηφίσουν οι βουλευτές τους υπερ της εκλογής Δήμα.

Ο Βύρωνας Πολύδωρας έχει ξεκαθαρίσει με άρθρο του ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει υπερ ενώ σήμερα διαψεύστηκε ότι θα προσχωρήσει στους ΑΝΕΛ. Αμετακίνητοι στο «παρών» θα παραμείνουν οι κκ Τζάκρη, Ανδρουλάκης, Μπόλαρης, Παραστατίδης, Μακρή, Γιαταγάνα και Τατσόπουλος. Αντίθετα προβληματισμένη σύμφωνα με τη Real είναι η Νίκη Φούντα η οποία ανεξαρτητοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη λίγο πριν αρχίσει η δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή. Ωστόσο, άλλο δημοσίευμα στο Έθνος τη θέλει να επιμένει στο «παρών». Παρών θα ψηφίσει και ο Θ. Ψύρρας. Υπέρ θα ψηφίσει ξανά ο Χρήστος Αηδόνης. Ίσως υπέρ της υποψηφιότητας Δήμα να ταχθεί και ο Βασίλης Καπερνάρος. Ψαριανός και Λυκούδης- με το δεύτερο ήδη να έχει ενταχθεί στο Ποτάμι ενώ για τον πρώτο το σενάριο να κατέβει στις εκλογές με τα ψηφοδέλτια του Σταύρου Θεοδωράκη να μοιάζει πιθανό – θα ψηφίσουν υπέρ.

Καθώς η πιθανότητα ανατροπών φαντάζει απίθανη, η επόμενη ημέρα θέλει τα κόμματα να διαμορφώνουν εκ νέου την στρατηγική τους με την πόλωση στο πολιτικό σκηνικό να κορυφώνεται.

Βασικός στόχος της ΝΔ να ενισχύσει την εκλογική της βάση και να αποδυναμώσει τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος από την πλευρά του εισέρχεται στην τελική ευθεία για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων του ενώ εντός των επόμενων ημερών ανακοινώνει και τον «γάμο» του με τη ΔΗΜΑΡ. Σε ρυθμούς προεκλογικούς και το Ποτάμι που ήδη απέκτησε εκπροσώπηση μέσω του Σπύρου Λυκούδη στη Βουλή.

Την ίδια στιγμή, νέα παράμετρο αποτελεί για τον πολιτικό χάρτη το κόμμα Παπανδρέου το οποίο ετοιμάζεται να ανακοινωθεί επισήμως εντός των επόμενων ωρών με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο ΠΑΣΟΚ να αναμένεται να παρέμβει ώστε να αναβάλλει τα σχέδια του πρώην πρωθυπουργού για διάσπαση ενόψει εκλογών.

Δημοφιλή