Η συγκλονιστική μαρτυρία του Ιταλού πιλότου του ελικοπτέρου: «Δεν έχω ξαναζήσει κάτι τέτοιο»

Η συγκλονιστική μαρτυρία του Ιταλού πιλότου του ελικοπτέρου: «Δεν έχω ξαναζήσει κάτι τέτοιο»
marina militare

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία του 44χρονου Ιταλού πιλότου του ελικοπτέρου. Ο Αντόνιο Λανέβε διέσωσε περισσότερους από 30 επιβάτες. Ανάμεσα τους 3 παιδιά και ένα σκυλί. Λέει πως δεν θα ξεχάσει ποτέ αυτή την αποστολή.

«Είμαι 20 χρόνια πιλότος αλλά δεν έχω ξαναζήσει τέτοιες συνθήκες. Το πλοίο ήταν τυλιγμένο στις φλόγες, η φωτιά ήταν παντού, εκτός από ένα μικρό μέρος της γέφυρας, όπου είχαν συγκεντρωθεί και οι επιβάτες. Τα κύματα συντάραζαν το καράβι».

Η πιο επικίνδυνη στιγμή

«Η πιο επικίνδυνη στιγμή ήταν στη δεύτερη αποστολή. Είχε ήδη νυχτώσει. Το πλοίο είχε πάρει κλήση 5 μοίρες, οι φλόγες είχαν καταλαγιάσει αλλά ο καπνός ήταν παντού και περικύκλωσε και το ελικόπτερο. Ήταν λες και είχαμε πάρει φωτιά. Ήταν αποπνιχτικά αλλά δεν είχαμε χρόνο για να φορέσουμε μάσκες. Η μόνη μας έγνοια ήταν να μπορέσουμε να δούμε και να ανεβάσουμε τους ανθρώπους».

Διάσωση με καλάθι

Ο πιλότος περιγράφει την επιχείρηση διάσωσης. «Έπρεπε να κάνουμε δύσκολες επιλογές αλλά δεν ήταν θέμα ασφάλειας» λέει.

«Τους ανεβάσαμε με ένα καλάθι, ήταν η πιο ασφαλής μέθοδος, αλλά ήταν τρομακρικό. Τα παιδιά έκλαιγαν, ένας είχε τραυματιστεί. Μία μητέρα είχε στα χέρια της ένα μικρό παιδί. Μας εκλιπαρούσε να μην φύγουμε πριν ανεβάσουμε και τα 2 άλλα παιδιά της που είχαν μείνει κάτω δύο από τα παιδιά μου είναι ακόμα στο καράβι, είναι κι αυτά μικρά. Σας παρακαλώ, γυρίστε να τα πάρετε, σώστε τα παιδιά μου. Όμως το ελικόπτερο έχει συγκεκριμένη χωρητικότητα, δεν μπορούσαμε να ανεβάσουμε άλλο κόσμο».

«Στην αρχή φοβόντουσαν πάρα πολύ να ανέβουν στο καλάθι. Ο αέρας ήταν πολύ δυνατός και το καλάθι κουνιόταν.

Όταν άρχισα να κατεβάζω το ελικόπτερο, πολλοί πήγαν να περάσουν μπροστά, πιστεύω όμως πως το πλήρωμα έκανε καλή δουλειά και έδωσε πρωτεραιότητα σε μητέρες με παιδιά».

Οι φλόγες ήταν παντού

«Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. Οι φλόγες ήταν παντού, εκτός από το σημείο της γέφυρας όπου ήταν το καλάθι με το οποίο ανεβάζαμε τους επιβάτες. Μετά είδα τα αγόρια, τα παιδιά, δεν μπορούσαμε να τους πάρουμε όλους, θα διακινδυνεύαμε την ασφάλεια τους».

Δημοφιλή