Δύο φανταστικές παραλλαγές στην παραδοσιακή βασιλόπιτα

Δύο φανταστικές παραλλαγές στην παραδοσιακή βασιλόπιτα
Shutterstock / Sergio Stakhnyk

Κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς ετοιμάζουμε τη βασιλόπιτα, τη στολίζουμε παραδοσιακά με τον αριθμό της νέας χρονιάς και μέσα της κρύβουμε ένα φλουρί, το οποίο πιστεύεται ότι φέρνει γούρι σε όποιον το κερδίσει. Η Κατερίνα Στάη, για φέτος την Πρωτοχρονιά φτιάχνει δύο διαφορετικές Βασιλόπιτες που μυρίζουν Ελλάδα.

Βασιλόπιτα με μαστίχα Χίου, ανθόνερο και φιστίκι Αιγίνης

Η μοναδική γεύση της μαστίχας Χίου θα δώσει ιδιαίτερο άρωμα σε μια βασιλόπιτα που θα μείνει αξέχαστη στην οικογένεια και στους καλεσμένους σας!

Συστατικά:

3/4 φλ. ελαιόλαδο

11⁄2 φλ. ζάχαρη

4 αυγά

3 1/2 φλ. (περίπου 400gr) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (φαρίνα)

1 φλ. χλιαρό φρέσκο γάλα

3 κουτ. σούπας ανθόνερο

1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

1/2 κ.γλ. κοπανισμένη μαστίχα

1 κ.σ. χυμό λεμονιού

1 λεμόνι (ξύσμα)

1 φλ. φιστίκια Αιγίνης αλεσμένα

Εκτέλεση

Χτυπάμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη. Ρίχνουμε έναν έναν τους κρόκους, και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, τη μαστίχα, το ανθόνερο, το χυμό λεμονιού, το γάλα και το αλεύρι κοσκινισμένο με το μπέικιν πάουντερ. Τέλος ρίχνουμε τα φιστίκια και τα ασπράδια, αφού πρώτα τα χτυπήσουμε σε μαρέγκα. Ενσωματώνουμε απαλά τη μαρέγκα στη ζύμη και ανακατεύουμε με κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα .

Βουτυρώνουμε και στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί 30 εκ. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα.

Ψήνουμε για 45 με 50 λεπτά ́ στους 180°C, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει ομοιόμορφα.

Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Στολίζουμε με σπόρια από ρόδι.

Συμβουλή:

Η μαστίχα όταν δε χρησιμοποιείται με φειδώ, πικρίζει . Μη βάλετε λοιπόν πάνω από 3/4 κουτ. γλυκού.

Αν χρησιμοποιήσουμε κρυστάλλους μαστίχας, πρέπει να τους κοπανήσουμε πολύ καλά σε γουδί ώσπου να γίνουν λεπτή σκόνη. Η μαστίχα θα πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο παγωμένη. Προσθέτουμε πάντα στο γουδί και λίγη ζάχαρη.

Βασιλόπιτα με ελαιόλαδο, μανταρίνι κι αμύγδαλα

Μια καταπληκτική συνταγή για την παραδοσιακή βασιλόπιτα που μετατρέπεται σ'ένα απίθανο κέικ πλούσιο σε γεύση και γεμάτο άρωμα μανταρινιού, το οποίο μπορείτε να απολαύσετε όχι μόνο την πρώτη μέρα του χρόνου...

Συστατικά:

1 φλιτζάνι λάδι

1 1⁄2 φλιτζάνι ζάχαρη

4 αυγά

1 φλιτζάνι αμυγδαλόψιχα χοντροτριμμένη

400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (φαρίνα)

1 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ

1⁄2 κουτ. του γλυκού μαγειρική σόδα

1⁄2 κουτ. του γλυκού κανέλα

3 κουτ. της σούπας λικέρ μανταρίνι

ξύσμα μανταρινιού (2-3 μανταρίνια)

1 φλιτζάνι χυμό μανταρινιού

200 γρ. γιαούρτι

ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα στο τέλος

Εκτέλεση

Χτυπάμε μαζί το λάδι με τη ζάχαρη στο μίξερ στη μεσαία ταχύτητα και προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να αφρατέψουν τα υλικά. Ρίχνουμε το ξύσμα του μανταρινιού, το λικέρ, την κανέλα και τον χυμό μανταρινιού και ανακατεύουμε. Σ’ένα μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα και τα ρίχνουμε εναλλάξ με το γιαούρτι. Τέλος προσθέτουμε τα αμύγδαλα τα οποία και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Αδειάζουμε το μίγμα σε ελαφρά βουτυρωμένο στρογγυλό ταψάκι (25 εκ.) και ψήνουμε στους 175ο C για 45 με 50 λεπτά.

Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει. Τοποθετούμε χάρτινους αριθμούς της καινούριας χρονιάς και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη τριγύρω ή πασπαλίζουμε ζάχαρη άχνη και γαρνίρουμε με φετούλες από γλυκό μανταρίνι.

Συμβουλή:

Αν θέλουμε, μπορούμε να μετατρέψουμε τη γεύση μανταρινιού σε πορτοκάλι αντικαθιστώντας το χυμό μανταρίνι και το ξύσμα μανταρινιού σε χυμό πορτοκάλι και ξύσμα πορτοκαλιού αντίστοιχα. Σ’αυτή την περίπτωση, αντί για λικέρ μανταρίνι, θα βάλουμε κονιάκ.Επίσης μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα αμύγδαλα με καρύδια, ανάλογα με το γούστο μας.