ΔΙΕΘΝΕΣ
29/12/2014 11:41 EET | Updated 29/12/2014 12:01 EET

Οι πρόωρες εκλογές στα ξένα ΜΜΕ

Eurokinissi

Τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση των πρόωρων εθνικών εκλογών στην Ελλάδα, μετά τη μη συγκέντρωση των απαραίτητων 180 ψήφων για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στην τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία στη Βουλή.

Διαβάστε αναλυτικά πως κάλυψε η HuffPost Greece την τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή

Οι πρόωρες εκλογές βρίσκονται και στο επίκεντρο δημοσιευμάτων διεθνών εκδόσεων της Huffington Post: ο φόβος δεν έφερε αποτέλεσμα, φαβορί ο Τσίπρας αναφέρεται στην ισπανική έκδοση, η οποία έχει τις ελληνικές εκλογές πρωτοσέλιδο. «Χωρίς πρόεδρο η Ελλάδα» τιτλοφορείται η σχετική γαλλική ανάρτηση, ενώ στην ιταλική έκδοση αναφέρεται ότι οι εκλογές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αποτυγχάνουν και στην τρίτη προσπάθεια, «όπως ήταν αναμενόμενο». «Αποτυχία στις προεδρικές εκλογές στην Ελλάδα- εκλογές τον Φεβρουάριο» αναφέρεται στην γερμανική έκδοση. «Η Ελλάδα οδεύει προς πρόωρες εκλογές μετά την αποτυχία εκλογής νέου Προέδρου» είναι ο τίτλος της σχετικής ανάρτησης στην αμερικανική έκδοση.

«Ετοιμαστείτε για ένα νέο ελληνικό δράμα» είναι ο τίτλος του σχετικού θέματος του CNN, όπου αναφέρεται ότι «η ελληνική Βουλή διαλύεται και η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές μέσα στον επόμενο μήνα, ρισκάροντας δυσάρεστα αποτελέσματα για την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη» και επίσης κάνοντας αναφορά στις απώλειες του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Υπογραμμίζει δε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις δημοσκοπήσεις», προσθέτοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει δεσμευτεί «να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους της οικονομικής συμφωνίας για την Ελλάδα».

Επίσης σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί να «καταργήσει ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στη χώρα» και ότι προτίθεται να «ξοδέψει χρήματα σε προγράμματα που θα αυξήσουν τους μισθούς και τις συντάξεις».

Ωστόσο, κάτι τέτοιο, σύμφωνα με το CNN, θα μπορούσε να «πυροδοτήσει μια κρίση που θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης». Παρόλα αυτά, αναφέρεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τελευταία έχει αρχίσει να μαλακώνει τη στάση του, υποστηρίζοντας πως θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη.

Στις πρόωρες εκλογές αναφέρεται και δημοσίευμα της Deutsche Welle, όπου σημειώνεται ότι, παρά την αποτυχία του ελληνικού κοινοβουλίου να εκλέξει και στην τρίτη ψηφοφορία νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο Βερολίνο επικρατεί ηρεμία, «ούτε αναστάτωση, ούτε κλίμα κρίσης».

«Αυτή τουλάχιστον την εντύπωση θέλει να δώσει η γερμανική κυβέρνηση. Όπως διευκρίνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Βιρτς στο σημερινό μπρίφινγκ, το Βερολίνο δεν αιφνιδιάστηκε από το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας στο ελληνικό κοινοβούλιο αλλά ήταν προετοιμασμένο. “Φυσικά και παρακολουθούμε πολύ στενά τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα. Θα πρέπει να καταλάβετε όμως ότι δεν μπορώ να σχολιάσω εσωτερικά ζητήματα, πόσο μάλλον που αυτά έλαβαν χώρα μόλις πριν από λίγο. Κατ´ oυσίαν όμως μιλάμε για ένα καθαρά ελληνικό εσωτερικό ζήτημα”, δήλωσε η Κριστιάνε Βιρτς. Aνάλογη στάση τήρησε και ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Σοντούρι».

«Oι χαμηλοί τόνοι που επέλεξε να τηρήσει το Βερολίνο για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα προκύπτουν και από τις απαντήσεις που δίνονται σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν οι εκλογές στην Ελλάδα για την ευρωζώνη. Κυβερνητικοί κύκλοι τονίζουν ότι η Γερμανία είναι μόνο ένα από τα κράτη μέλη. Οπότε, αν προκύψει κάποιο θέμα, πχ. με τα δανειοδοτικά πακέτα, τότε αυτό θα αφορά όλες τις χώρες του ευρώ» συμπληρώνεται.

Με τον τίτλο «Πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές: Η Ευρώπη τρέμει», δημοσίευμα στην ηλεκτρονική σελίδα της βελγικής οικονομικής εφημερίδας L’ Echo αναφέρεται στο αποτέλεσμα της τρίτης ψηφοφορίας και σημειώνεται ότι οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν στις 25 Ιανουαρίου, με το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο επιδιώκει επαναδιαπραγμάτευση των όρων του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, να προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

«Ο Σταύρος Δήμας, πρώην Ευρωπαίος επίτροπος και υποψήφιος της ελληνικής κυβέρνησης, έχασε οριστικά τη δυνατότητα εκλογής του από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Η υποψηφιότητα Δήμα συγκέντρωσε 168 ψήφους, ακριβώς όσες και κατά την προηγούμενη ψηφοφορία. Το Χρηματιστήριο Αθηνών σημείωσε πτώση περισσότερο από το 11% μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ενώ οι αγορές φοβούνται την άνοδο στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Σημειώνεται, επίσης, ότι ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε -πριν από τη σημερινή ψηφοφορία- ότι έχει ολοένα και μεγαλύτερη υποστήριξη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται από την κρίση. «Στην Ευρώπη, το κλίμα αλλάζει. Όλοι συνηθίζουν στην ιδέα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η κυβέρνηση και ότι θα ξεκινήσουν νέες διαπραγματεύσεις», σημείωσε ο κ. Τσίπρας σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε την Κυριακή.

Στο δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας, αναφέρεται, επίσης, ότι το Σάββατο (27 Δεκεμβρίου), σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκαγκ Σόιμπλε προειδοποίησε ότι «οι εκλογές δεν αλλάζουν το ελληνικό χρέος, κάθε νέα κυβέρνηση θα πρέπει να σεβαστεί τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί από τους προκατόχους της». Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκινήσει με «την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» στη χώρα, μέσω μέτρων που δεν απαιτούν διαπραγματεύσεις, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Η L’ Echo αναφέρει, επίσης, ότι ο οικονομολόγος της Natixis, Jesus Castillo, εκτιμά ότι οι διακηρύξεις του Αλέξη Τσίπρα θα δώσουν τη θέση τους στον «ρεαλισμό», εφόσον εκλεγεί, και πως οι αναλυτές σημειώνουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί να μην προχωρήσει σε «μονομερείς» ενέργειες για το χρέος.

Η πιθανή αναρρίχηση της ριζοσπαστικής Αριστεράς στην εξουσία παρακολουθείται με επαγρύπνηση, ιδίως στην Ισπανία, όπου το κίνημα Podemos, επίσης μέλος της πολιτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, σημειώνει σημαντική αύξηση της δημοτικότητάς του κατά το τελευταίο έτος, καταλήγει το δημοσίευμα.

Δημοσίευμα του Reuters σημειώνει ότι «η αποτυχία των Ελλήνων βουλευτών να εκλέξουν νέο Πρόεδρο στην τελευταία σημερινή ψηφοφορία, οδηγεί τη χώρα σε πρόωρες εκλογές που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν το διεθνές πρόγραμμα διάσωσής της, το οποίο χρειάζεται για να πληρώνει τους λογαριασμούς της». Υπογραμμίζοντας τη μεταβλητότητα των αγορών, το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών διεύρυνε την πτώση του στο 10,7% μετά την ψηφοφορία, ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων εκτινάχθηκαν πάνω από το 9%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς «που θέλει να ακυρώσει το μνημόνιο που έχει υπογράψει η Ελλάδα με την ΕΕ και το ΔΝΤ και να διαγράψει μεγάλο μέρος του χρέους της χώρα έχει σταθερό προβάδισμα επί μήνες στις δημοσκοπήσεις, αλλά αυτό έχει μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες», σημειώνει το Reuters, προσθέτοντας: «Οι διασπάσεις στους δυνητικούς συμμάχους μετά τις εκλογές τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Νέας Δημοκρατίας έχουν επίσης περιπλέξει τις προοπτικές, αυξάνοντας τον κίνδυνο να είναι βραχύβια η όποια νέα κυβέρνηση».

Δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει ότι οι τιμές των μετοχών και των ομολόγων υποχώρησαν στην Αθήνα μετά την σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή. Η απόδοση των 10ετών ελληνικών τίτλων αυξήθηκε κατά 99 μονάδες βάσης στο 9,46%, προσθέτει το πρακτορείο.

Η εφημερίδα Financial Times σημειώνει επίσης ότι οι ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα υποχώρησαν σήμερα μετά την ψηφοφορία. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η απόδοση των βραχυπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων ξεπέρασε το 11%, φθάνοντας κοντά σε νέο ιστορικό υψηλό επίπεδο. Οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ελληνικών τίτλων είναι τώρα υψηλότερες από εκείνες των πιο μακροχρόνιων και αυτό αποτελεί μία σαφή ένδειξη ότι οι επενδυτές ανησυχούν για τη δυνατότητα να καλύψει η χώρα τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της, αναφέρει το δημοσίευμα.

Σχολιάζοντας το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, ο αρθρογράφος υποστηρίζει πως από τη μια πλευρά στέκει ο αριστερός λαϊκισμός στυλ ΣΥΡΙΖΑ και Podemos και από την άλλη τα παραδοσιακά κόμματα που δεν πείθουν, καθώς και αυτά με τη σειρά τους ρέπουν προς μια μορφή λαϊκιστικής ανάγνωσης.

«Μία νέα κυβέρνηση θα έχει την ευθύνη να διαπραγματευθεί μία νέα συμφωνία με την τρόικα των διεθνών δανειστών για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας την επόμενη διετία» αναφέρει η Wall Street Journal, προσθέτοντας ότι πολλοί επενδυτές φοβούνται ότι οι ήδη τεταμένες σχέσεις με την τρόικα μπορεί να χαλάσουν, εάν μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπαναχωρήσει από μεταρρυθμίσεις και μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει εφαρμόσει η Ελλάδα.

«Η Ελλάδα τραντάζει τον Dax», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, η οποία επισημαίνει, ότι οι πρόωρες εκλογές χάλασαν την διάθεση των επενδυτών.

«Ο φόβος της επιστροφής της ευρωκρίσης αυξάνεται και τα χρηματιστήρια πέφτουν. Αλλά μόνο για λίγο», αναφέρει η εφημερίδα και περιγράφει τη σημερινή κίνηση του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, το οποίο σημείωσε μικρή πτώση.

«Αυτό που προκάλεσε το σύντομο σοκ στους επενδυτές ήταν η αποτυχημένη προεδρική εκλογή στην Ελλάδα... Η Βουλή πρέπει τώρα να διαλυθεί εντός δέκα ημερών και να διεξαχθούν νέες εκλογές στο τέλος Ιανουαρίου ή τις αρχές Φεβρουαρίου. Οι επενδυτές φοβούνται, ότι το αριστερό κόμμα της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, με μια εκλογική νίκη, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την πολιτική διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ. Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας σημειώθηκε υποχώρηση, κατά περισσότερο του 10%», συνεχίζει η γερμανική οικονομική εφημερίδα, η οποία, σε δεύτερο δημοσίευμά της, υπό τον τίτλο «Επιστρέφει η κρίση του ευρώ;», αναφέρεται στο ενδεχόμενο το αποτέλεσμα των εκλογών «να επιβαρύνει τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές της». «Η υπό ευρωκρίση Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον νέων εκλογών. Ο πρώην επίτροπος δεν πέτυχε ως προεδρικός υποψήφιος την απαραίτητη πλειοψηφία των 180 ψήφων... Στις χρηματαγορές δημιούργησε αυτό αναστάτωση, διότι στις δημοσκοπήσεις προηγείται το επικριτικό προς τις μεταρρυθμίσεις κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και με αυτό θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο η πολιτική διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ. Επενδυτές βλέπουν ήδη να επιστρέφει η ευρωκρίση», σημειώνει το δημοσίευμα.

Η Sueddeutsche Zeitung μεταδίδει το αποτέλεσμα της κοινοβουλευτικής διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, σε δημοσίευμα με τίτλο «Η εκλογή Προέδρου απέτυχε- Νέες εκλογές στην Ελλάδα», στο οποίο αναπαράγονται οι πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην εφημερίδα «Bild», ότι «κάθε νέα κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει συμβατικές συμφωνίες των προκατόχων της». Ο συντάκτης προσθέτει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να βασιστεί σε κυβερνητικό εταίρο και αναφέρει, ότι «φέρεται να έχει ήδη υποσχεθεί στη ΔΗΜΑΡ το πόστο του Προέδρου, αλλά (η ΔΗΜΑΡ) δεν τοποθετείται. Η Ελλάδα θα μπορούσε λοιπόν να έχει μπροστά της μια μακροχρόνια διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης, η οποία θα παρέλυε και πάλι τη χώρα που ήδη πλήττεται από την κρίση.

Στην ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού Der Spiegel, δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο «Νέες εκλογές. Τώρα αρχίζει πραγματικά η κρίση», στο οποίο σημειώνεται, ότι «το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα έχει καλές πιθανότητες για μια νίκη» και συνεχίζει: «Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να τερματίσει την γερμανική επιβολή λιτότητας στην Ευρωζώνη και να πετύχει ένα κούρεμα χρέους. Αυτήν τη στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας την περίμενε χρόνια. Τώρα στέκεται ο χαρισματικός ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ ενώπιον της ευκαιρίας της ζωής του... Θα ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας που θα ερχόταν στην εξουσία ένα κόμμα της Αριστεράς. Τότε θα μπορούσε η Ελλάδα να βρεθεί ενώπιον μιας ριζοσπαστικής αλλαγής- ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην πολιτική του χρέους. "Θέλουμε να διαπραγματευτούμε μόνο ένα θέμα με την Ευρώπη και αυτό είναι το πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε τα χρέη μας υποφερτά", δήλωσε ο Πάνος Σκουρλέτης».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη: «Κάποιοι πιστεύουν ο 40χρονος Τσίπρας δεν θα τηρήσει τις μεγαλόστομες ανακοινώσεις. Όπως και ο συντηρητικός Σαμαράς συγκέντρωνε αρχικά ψήφους με "αγριάδες" εναντίον των Βρυξελλών και μετά έγινε αξιόπιστος ευρωεταίρος. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως διαφέρει σε ένα βασικό σημείο από τα καθιερωμένα κόμματα, όπως η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ: Ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργήθηκε από ένα κίνημα της βάσης, το οποίο συνενώνει τις διάφορες αριστερές τάσεις και το οποίο είναι ακόμη ριζοσπαστικό. Τα μέλη του βλέπουν τώρα να έχει έρθει η ιστορική τους ευκαιρία: Αν κερδίσουν στην Ελλάδα, θα μπορούσε να είναι η έναρξη για μια ευρωπαϊκή επανάσταση, οποία -στα μάτια τους- θα τελειώσει τη γερμανική επιβολή στην Ευρωζώνη».

Στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων Tageschau του πρώτου καναλιού της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης ARD, μεταδόθηκε ρεπορτάζ από την Ελλάδα και επισημάνθηκε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ενώ δεν είχε υποδείξει υποψήφιο στη διαδικασία εκλογής ΠτΔ. «Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού προγράμματος και κούρεμα του χρέους», τονίστηκε.

με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sponsored Post