Μάγια Μελάγια: Από μαγείρισσα μέχρι σταρ της πίστας στις ωραιότερες εμφανίσεις της.

Μάγια Μελάγια: Από μαγείρισσα μέχρι σταρ της πίστας στις ωραιότερες εμφανίσεις της.
melagia

Η ιστορία θέλει 50κάτι χρόνια πριν την Κατίνα Παξινού να προσπαθεί να μπει στο θέατρο της Επιδαύρου λίγο πριν δώσει παράσταση. Ένας ενωμοτάρχης ή χωροφύλακας (η ιστορία απ’ ότι φαίνεται έχει μπόλικες παραλλαγές) δεν την αναγνωρίζει και της απαγορεύει την είσοδο. «Aφήστε με να περάσω είμαι η Κατίνα Παξινού» του λέει για να λάβει την αποστομωτική απάντηση «Βρε, δεν πάει να ’σαι και η Μάγια Μελάγια». Κανείς δεν ξέρει αν η ιστορία είναι αληθινή αν και το επεισόδιο μνημονεύεται συχνά σε διάφορα αφιερώματα για τη Μάγια Μελάγια που άφησε την τελευταία της πνοή προχτές. Η Μάγια Μελάγια τραγουδίστρια του ελαφρολαϊκού και του ρεμπέτικου, γεννήθηκε το 1928 αλλά μεσουράνησε στη δεκαετία του ’50 και του ’60. Μούσα του Γιώργου Μουζάκη, ταυτίστηκε απόλυτα μαζί του και τραγούδησε μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του («Δώσε παιδί μου- δώσε» και το «Έλα απόψε νωρίς-νωρίς») ενώ έκανε καριέρα και στον κινηματογράφο. Ο χωρισμός της με το Μουζάκη, έγινε αφορμή να μεταναστεύσει στην Αμερική όπου έκανε μια νέα καριέρα τραγουδώντας για την ομογένεια. Παντρεύτηκε εκεί αλλά όταν έμεινε χήρα, επέστρεψε στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια έμενε σε ένα διαμέρισμα στην Αγίου Μελετίου στην Κυψέλη. Η κηδεία της θα γίνει από το νεκροταφείο Ζωγράφου, την Τρίτη 30/12, στις 2 το μεσημέρι.

Πάρε με κοντά σου

Από την ταινία Η Αγνωστός του 1956 με Κυβέλη Αδριανού, Γιώργο Παππά και Λάμπρο Κωνσταντάρα. Σε αυτό το ασπρόμαυρο κοινωνικό δράμα εποχής όπου μια γυναίκα της καλής κοινωνίας εγκαταλείπει το σύζυγό της για το νεαρό εραστή της, η Μελάγια εμφανίζεται μόνο ως μοιραία πλην πανέμορφη τραγουδίστρια.

Ραντεβού Με Τον Έρωτα

Μια από τις πρώτες κινηματογραφικές εμφανίσεις της Μελάγια (που στον τίτλο αναφέρεται "Μαλάγια") ως μαγείρισσα στην ανάλαφρη νεανική κομεντί «Ραντεβού με τον έρωτα» του 1957. Πρόκειται για έναν μάλλον κόντρα-ρόλο για μια τόσο εντυπωσιακή γυναίκα, πόσο μάλλον όταν τραγουδάει το άσμα «Ο κούνελος και η κουνέλα» ντυμένη με ποδιά.

Η Φτώχεια Θέλει Καλοπέραση

Κωμωδία του 1958 με ήρωες δύο βιοπαλαιστές (Νίκος Σταυρίδης και Γιάννης Γκιωνάκης) που ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν δουλειά για να πιάσουν την καλή και να παντρευτούν τελικά τις αγαπημένες τους. Πιο εκρηκτική και πιο όμορφη από ποτέ εδώ η Μελάγια είναι πραγματικά στα καλύτερα της.

Γλυκά μου Μάτια

Στα 61 της η Μελάγια εμφανίζεται στην εκπομπή της ΕΡΤ «Τραγούδια για τα μάτια» ερμηνεύοντας το τραγούδι «Γλυκά μου μάτια». Είναι μια εμφάνιση σχεδόν συγκινητική για όσους θυμούνται τη μπριόζα βεντέτα του παρελθόντος. Στην κιθάρα τη συνοδεύει ο Γιώργος Κεφαλάς, μέλος του Τρίο Κιτάρα.

Μάγια Μελάγια

Ένας φόρος-τιμής στη Μάγια Μελάγια, το τραγούδι σε στίχους-μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη το ερμήνευσε η Δήμητρα Γαλάνη στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης το 2005.

Δημοφιλή