Με προεκλογική ατζέντα το υπουργικό Συμβούλιο που συγκάλεσε ο Σαμαράς

Με προεκλογική ατζέντα το υπουργικό Συμβούλιο που συγκάλεσε ο Σαμαράς
sooc

Διαδικαστικό χαρακτήρα απέκτησε η τρίτη και τελευταία ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, αφού και οι πλέον αισιόδοξοι κυβερνητικοί βουλευτές είχαν αρχίσει να παραδέχονται -πριν από την ψηφοφορία- ότι οι κάλπες είναι προ των πυλών.

Είναι ίσως ενδεικτικό το γεγονός ότι όλοι οι υπουργοί και υφυπουργοί είχαν λάβει ειδοποίηση από το Μέγαρο Μάξιμου να μην αποχωρήσουν από το Κοινοβούλιο μετά το τέλος της σχετικής ψηφοφορίας, άλλα να παραμείνουν, αφού αμέσως μετά προγραμματίστηκε για τις 2 το μεσημέρι συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Από τη στιγμή που δεν επετεύχθη ο στόχος των 180, σύμφωνα με το άρθρο 32 του Συντάγματος θα πρέπει εντός 10 ημερών το αργότερο να παραιτηθεί το υπουργικό Συμβούλιο και να θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης εκλογών. Όπως ωστόσο ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μετά το πέρας της ψηφοφορίας, θα ζητήσει αύριο από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας την άμεση διάλυση της Βουλής και προκήρυξη εκλογών για τις 25 Ιανουαρίου.

Αμέσως μετά τις εκλογές, η νέα Βουλή πρέπει να συγκροτηθεί σε σώμα εκλέγοντας το Προεδρείο της. Στη συνέχεια η πρώτη της υποχρέωση είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στην πρώτη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί η εκλογή απαιτεί 180 ψήφους, ενώ εάν δεν συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός, τότε μετά από πέντε ημέρες η Ολομέλεια συνεδριάζει εκ νέου για νέα ψηφοφορία στην οποία ωστόσο απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου, δηλαδή 151 βουλευτές.

Εάν και σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρξει αποτέλεσμα τότε ο πρόεδρος εκλέγεται με σχετική πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών.

Δημοφιλή