ΔΙΕΘΝΕΣ
29/12/2014 03:25 EET | Updated 29/12/2014 03:38 EET

Δεύτερη ημέρα ερευνών για το χαμένο αεροπλάνο της AirAsia

MANAN VATSYAYANA via Getty Images
MANAN VATSYAYANA/AFP/Getty Images

Με τις αρχές να κάνουν ανοικτά λόγο για πιθανή συντριβή του αεροπλάνου στη θάλασσα, ξεκίνησε ξανά με το πρώτο φως της ημέρας, η έρευνα για την πτήση QZ8501 της AirAsia που είχε απογειωθεί από την Ινδονησία με προορισμό τη Σιγκαπούρη αλλά εξαφανίστηκε ξαφνικά χθες.

Οι αρχές της Ινδονησίας πιστεύουν ότι το αεροπλάνο, που μετέφερε 162 άτομα, βρίσκεται «στο βυθό της θάλασσας».

«Με βάση την εκτίμηση της ομάδας που συντονίζει την έρευνα (το αεροσκάφος) βρίσκεται στον βυθό της θάλασσας» ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας, Χένρι Μπάμπανγκ Σοελίστιο, στο πρακτορείο ειδήσεων της Ινδονησίας. Ο ίδιος όμως απέφυγε να πει μια πιθανή τοποθεσία συντριβής του αεροπλάνου.

Τονίζοντας πως πρόκειται ακόμη για εκτίμηση, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, ανέφερε ότι η βασική υπόθεση μπορεί να «αναπτυχθεί περαιτέρω πάνω στα αποτελέσματα των ερευνών».

Τις επιχειρήσεις έρευνας για το αεροσκάφος της αεροπορικής εταιρείας AirAsia της Μαλαισίας που χάθηκε από τα ραντάρ ενώ πετούσε πάνω από την Θάλασσα της Ιάβας με 162 επιβαίνοντες, ξεκίνησαν εκ νέου από τα ξημερώματα οι αρχές της Ινδονησίας.

«Συνεχίσαμε στις 06:00 τοπική ώρα (01:00 της Δευτέρας ώρα Ελλάδας) την αναζήτηση για το αεροσκάφος της AirAsia που εξαφανίστηκε», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Τατάνγκ Ζαινουντίν, αναπληρωτής επικεφαλής των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης της Ινδονησίας.

«Οδεύουμε προς τα ανατολικά του νησιού Μπελιτούνγκ», πρόσθεσε. Το Μπελιτούνγκ είναι ένα νησί στη θάλασσα της Ιάβας στα ανοικτά της ανατολικής ακτής της Σουμάτρας που ανήκει στην Ινδονησία.

Αγωνία των συγγενών

Οι ώρες που περνούν χωρίς νέα για την τύχη των δικών τους ανθρώπων, μεγαλώνει την αγωνία των συγγενών που έχουν συγκεντρωθεί σε δύο αεροδρόμια: Το αεροδρόμιο της απογείωσης, το Τζουάντα στη Σουραμπάγια της ινδονησιανής Ιάβας, και ο τελικός προορισμός, το αεροδρόμιο Σάνγκι της Σιγκαπούρης.

Στο αεροσκάφος βρίσκονταν 155 επιβάτες και 7 μέλη πληρώματος.

Οι περισσότεροι από τους επιβαίνοντες είναι Ινδονήσιοι. Ο συγκυβερνήτης είναι Γάλλος, και μεταξύ των επιβατών τρεις είχε υπηκοότητα Νοτίου Κορέας, ένας Βρετανίας, ένας Σιγκαπούρης και ένας Μαλαισίας.

Η AirAsia, μαλαισιανική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους, δεν είχε δυστυχήματα ή εξαφανίσεις στο ιστορικό της και ήταν μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αεροπορικές εταιρείες στη νοτιοανατολική Ασία.

Ο πρόεδρος της εταιρείας, Τόνι Φερνάντες, δήλωσε συντετριμμένος από το δυστύχημα. Ο Φερνάντες θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες στη Μαλαισία, έχοντας στήσει ο ίδιος την AirAsia μετά την πορεία του στον όμιλο της Virgin, και έχει επίσης υιοθετήσει το στιλ του παλιού του αφεντικού και Ρίτσαρντ Μπράνσον. Η μετοχή της εταιρείας έχει βυθιστεί κατά πάνω από 11% μετά το δυστύχημα.

Sponsored Post