ΕΙΔΗΣΕΙΣ
30/12/2014 02:46 EET | Updated 30/12/2014 06:48 EET

Επιστρέφουν στην Ελλάδα οι διασωθέντες του Norman Atlantic

Sooc

Καταφθάνουν στην Ελλάδα οι διασωθέντες από την τραγωδία του Norman Atlantic, ενώ, σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές, αγνοούνται 40 άτομα, εκ των οποίων οι 32 είναι Έλληνες υπήκοοι.

Το Λιμενικό έδωσε στη δημοσιότητα έβδομη και όγδοη λίστα με τα ονόματα των διασωθέντων, όπως επίσημα διαβιβάστηκαν από τους πλοιάρχους των πλοίων «San Giorgio» και «Durand de la penne» στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Α.Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. Όλοι οι επιβαίνοντες παραμένουν ασφαλείς στα δύο πλοία. Παράλληλα, 86 Έλληνες διασωθέντες έχουν ήδη αποβιβασθεί με ασφάλεια σε ελληνικό έδαφος.

Πάντως, εκπρόσωπος της ΑΝΕΚ μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τις λίστες επιβατών, τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι έχουν δοθεί επίσημα από την εταιρεία στην ιταλική ακτοφυλακή εξακολουθεί να υπάρχει κομφούζιο με ευθύνη των ιταλικών Αρχών. Όπως τόνισε, παρά το ότι η εταιρεία επικοινωνεί τηλεφωνικά με Έλληνες επιβάτες του Norman Atlantic στο πλοίο Saint Giorgio, οι ιταλικές Aρχές δεν έχουν τα ονόματά τους στη λίστα. Πρόσθεσε επίσης ότι στο πλοίο βρίσκονται συνολικά περίπου 200 άτομα- επιβάτες του Norman Atlantic τους οποίους θα αποβιβάσουν αύριο οι Ιταλοί σε κάποιο ιταλικό λιμάνι.

Δεκαπέντε εκ των διασωθέντων επιβατών του Norman Atlantic μετέφερε το «Cruise Europa», το οποίο κατέπλευσε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα στο λιμάνι της Πάτρας.

Οι διασωθέντες περιέγραψαν τις δραματικές ώρες που βίωσαν πάνω στο σκάφος από τη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά μέχρι τη διάσωσή τους. Όπως ανέφεραν, είχαν βρει καταφύγιο, είτε δίπλα στην γέφυρα του πλοίου, είτε στο τελευταίο ανοικτό κατάστρωμα, προσπαθώντας να σωθούν από την φωτιά και τις αναθυμιάσεις. Συγκλονιστικές είναι οι καταγγελίες επιβάτιδας, η οποία καταγγέλλει ότι οι «Ιταλοί μας κλωτσούσαν για να βάλουν δικούς τους».

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, ένας ακόμη Έλληνας συγκαταλέγεται στους δέκα νεκρούς. Προς το παρόν, τα στοιχεία της ταυτότητας του δεύτερου θύματος δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, καθώς υπάρχει η εμπλοκή με τις λίστες επιβαινόντων και διασωθέντων, μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των ιταλικών αρχών, στο σκάφος επέβαιναν 475 άνθρωποι. Διασώθηκαν 425, δέκα βρέθηκαν νεκροί ενώ αγνοούνται 40, εκ των οποίων οι 32 είναι Έλληνες υπήκοοι. Στην Ιταλία έχει μεταβεί ανώτερος αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος, προκειμένου να υπάρξει διασταύρωση όλων των στοιχείων. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μεταδίδει η RAI, η λίστα επιβατών του Norman Atlantic φέρεται να είναι «ανακριβής έως και πλαστή».

>br>

Παράλληλα, η Ελληνική Ακτοφυλακή έχει ήδη έτοιμες δύο εκπαιδευμένες ομάδες, αν ζητηθεί από την ιταλική κυβέρνηση, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο διερεύνησης των χώρων του πλοίου προκειμένου να διερευνήσουν για τυχόν αγνοούμενους.

 

Χθες, εκπρόσωπος της ναυλώτριας εταιρείας, που κλήθηκε στο υπουργείο προκειμένου να ενημερώσει για τον κατάλογο των επιβαινόντων ανέφερε ότι 475 επιβάτες και πλήρωμα επέβαιναν στο πλοίο.

 

Η ΑΝΕΚ, με επίσημη ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι τρία άτομα που φέρονταν ως επιβάτες στον κατάλογο επιβατών του Norman Atlantic, τελικώς δεν ταξίδεψαν, ενώ ένα άτομο (σύζυγος μέλους πληρώματος) που δεν είχε καταγραφεί, διαπιστώθηκε ότι επέβαινε επί του πλοίου. Επιπροσθέτως, ένα μέλος του πληρώματος λόγω διανυκτέρευσης δεν επιβιβάστηκε στο πλοίο. Ως εκ τούτου σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία ο αριθμός των επιβαινόντων, κατά τον απόπλου, ανερχόταν σε 475 άτομα εκ των οποίων 55 άτομα είναι πλήρωμα, οι οποίοι σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

Επίσης, χθες βράδυ είχε προσγειωθεί στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας το C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε διασωθέντες από το Λέτσε και το Μπάρι. Επρόκειτο για 43 άτομα, 40 Έλληνες και τρεις αλλοδαπούς.

Σε δηλώσεις τους εξέφρασαν, μεταξύ άλλων, την αγανάκτησή τους για τη μη συνεργασία των Ιταλών μελών του πληρώματος με τους Έλληνες αλλά και τη γενικότερη στάση τους έναντι της κατάστασης που είχε προκληθεί στο πλοίο και απέναντι στους επιβάτες.

 

Στο αεροδρόμιο βρέθηκαν και συγγενείς επιβαινόντων του πλοίου που προσπαθούσαν να μάθουν κάποιο νέο για τους δικούς τους ανθρώπους καθώς δεν έχουν καταγραφεί στους καταλόγους που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.

To μεσημέρι της Δευτέρας επίσης έφθασαν στην Κέρκυρα οι πρώτοι 49 επιβάτες του πλοίου και οι μαρτυρίες τους από τα όσα έζησαν στο φλεγόμενο και ακυβέρνητο επιβατηγό-οχηματαγωγό πραγματικά προκαλούν ρίγη.

Σημειώνεται ότι η ιταλική Δικαιοσύνη άσκησε δίωξη κατά του πλοιοκτήτη Κάρλο Βιζεντίνι και του κυβερνήτη του «Νorman Atlantic», Αρτζίλιο Τζακομάτσι με τις εξής κατηγορίες: εξ αμελείας πολλαπλής ανθρωποκτονίας, εξ αμελείας ναυαγίου και εξ αμελείας πρόκλησης τραυμάτων.

με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ