ΠΟΠΕΚ: Στο 12,5% η μείωση της μέσης τιμής της αμόλυβδης, παρά τη μεγάλη πτώση του Brent

ΠΟΠΕΚ: Στο 12,5% η μείωση της μέσης τιμής της αμόλυβδης, παρά τη μεγάλη πτώση του Brent
Eurokinissi

Σε ενημέρωση του κοινού σχετικά με το πώς διαμορφώνονται οι λιανικές τιμές στην Ελλάδα από την αρχή του 2014 μέχρι σήμερα, εν μέσω της πτώσης διεθνώς της τιμής του αργού πετρελαίου (BRENT) προέβη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΠΕΚ από την αρχή του χρόνου η τιμή του πετρελαίου BRENT μειώθηκε κατά 45% (από 112 σε 61 δολάρια το βαρέλι), ενώ η μέση τιμή της αμόλυβδης υποχώρησε κατά 12,5% (από 1,649 σε 1,444 ευρώ το λίτρο) και του πετρελαίου κίνησης κατά 13,3% (από 1,376 σε 1,192 ευρώ). Οι φόροι αποτελούν σήμερα το 65,78% της λιανικής τιμής της αμόλυβδης και το 47,22% του ντίζελ, αναφέρει η ΠΟΠΕΚ.

Όπως επισημαίνεται, η πτώση της τιμής του BRENT αν και ήταν της τάξης του 45% μέσα σε ένα χρόνο δεν ακολουθήθηκε από ανάλογη μείωση των τιμών στη χώρα μας. «Αυτό οφείλεται στο υψηλό ποσοστό που καταλαμβάνουν οι φόροι στην ανά λίτρο τιμή των καυσίμων, οι οποίοι παραμένουν σταθεροί, και δεν επηρεάζονται από τις διεθνείς μειώσεις» τονίζεται.

«Οι εξαιρετικά μειωμένες τιμές του BRENT, σε συνδυασμό με την ανάλογη μείωση του Ε.Φ.Κ. έστω και κατά 10%, παράλληλα με τον αποτελεσματικό έλεγχο της παράνομης διακίνησης καυσίμων και όχι με τον επικοινωνιακά προβαλλόμενο, θα βοηθήσουν ουσιαστικά στην επιδιωκόμενη αναπτυξιακή πορεία της χώρας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Δημοφιλή