Norman Atlantic: Ασυνεννοησίας συνέχεια για νεκρούς, αγνοούμενους και επιβάτες

Norman Atlantic: Ασυνεννοησίας συνέχεια για νεκρούς, αγνοούμενους και επιβάτες
(AP Photo/Antonio Calanni)
(AP Photo/Antonio Calanni)
ASSOCIATED PRESS

Τέταρτη ημέρα μετά το τραγικό ναυτικό δυστύχημα του Norman Atlantic και ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί με βεβαιότητα ο ακριβής αριθμός των νεκρών, των αγνοουμένων και των επιβατών που ταξίδευαν την περασμένη Κυριακή με το επιβατηγό οχηματαγωγό. Διαφορετικούς αριθμούς δίνει η Ελλάδα, διαφορετικούς η Ιταλία, επιτείνοντας την αγωνία για το πόσοι τελικά είναι οι διασωθέντες, πόσοι οι αγνοούμενοι και πόσοι οι νεκροί.

Την ίδια ώρα, ταλαιπωρίας συνέχεια και για τους διασωθέντες Έλληνες οι οποίοι μεταφέρθηκαν με το ελικοπτεροφόρο San Giorgio και το σκάφος Durand de la Penne του ιταλικού πολεμικού ναυτικού αργά το βράδυ της Τρίτης στο Πρίντεζι της Ιταλίας όπου και παραμένουν καθώς η πτήση για τον επαναπατρισμό τους δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Στην Ιταλία, ξεκίνησε η διαδικασία διερεύνησης των αιτίων της τραγωδίας. Τα συνολικά 22 μέλη του πληρώματος του πλοίου καταθέτουν ήδη στις Αρχές του Μπάρι.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, των ιταλικών αρχών το βράδυ της Τρίτης, ο αριθμός των νεκρών υπολογιζόταν στους 13, ενώ οι ελληνικές αρχές κάνουν λόγο και σήμερα για 11 νεκρούς. Η ιταλική ακτοφυλακή ανέφερε στον λογαριασμό της στο Twitter ότι εντοπίστηκε και περισυνελέγη ακόμη μία σωρός ένα πτώμα από το ιταλικό πολεμικό ναυτικό.

Το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής αναμένεται να δώσει εντός της ημέρας νέα λίστα με τους Έλληνες επιβαίνοντες.

Όσο για το αλαλούμ με τους αριθμούς, σύμφωνα με την Εισαγγελία του Μπάρι, οι επιβαίνοντες στο πλοίο ήταν συνολικά 499. Εξ αυτών, οι 478 ήταν επισήμως οι επιβάτες, τρεις τουλάχιστον ήταν λαθρεπιβάτες, ενώ υπήρχαν και 18 υπεράριθμοι.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ναυτιλίας, το σύνολο των επιβατών που επέβαιναν στο πλοίο, ανέρχεται σε 475 άτομα, εκ των οποίων 268 Έλληνες. Οι διασωθέντες ανέρχονται σε 432, εκ των οποίων 236 Έλληνες, ενώ οι νεκροί Έλληνες είναι δύο. Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχαν επικοινωνήσει και θεωρούνταν αγνοούμενοι περί τους 37, με 30 από αυτούς να είναι Έλληνες (εάν πάντα ισχύουν τα παραπάνω στοιχεία).

Η ναυλώτρια εταιρεία ΑΝΕΚ με νεότερη ενημέρωση τονίζει ότι η λίστα επιβαινόντων περιλαμβάνει 474 άτομα.

Χθες, Τρίτη, επιβεβαιώθηκε ότι ο δεύτερος Έλληνας νεκρός είναι ο 47χρονος Κ. Κουφόπουλος από τη Βέροια, ενώ η ιταλική Ακτοφυλακή έχει ανακοινώσει ότι ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται και τρεις Ιταλοί, δύο εκ των οποίων είναι οδηγοί φορτηγών. Ακόμη ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί εάν ο δεύτερος Έλληνας νεκρός είναι ο Γιώργος Δούλης, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Στην Ιταλία έχουν απαγγελθεί σοβαρές καταγγελίες σε βάρος του πλοιάρχου και της ιταλικής εταιρείας που είναι πλοιοκτήτρια, ενώ και στην Ελλάδα η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει ζητήσει έρευνα για να εξακριβωθούν τα αίτια της μεγάλης τραγωδίας.

Το υπουργείο Ναυτιλίας υπενθυμίζει ότι για τη συνεχή ενημέρωση των συγγενών των επιβαινόντων του «Norman Atlantic» σχετικά με την εξέλιξη της επιχείρησης, λειτουργούν σε 24ωρη βάση δύο επιπλέον γραμμές ενημέρωσης, με αριθμούς κλήσης 2131371042 και 2131371036.

Αίσθηση προκάλεσε το ηχητικό ντοκουμέντο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Ναυτιλίας στο οποίο ακούγεται το τηλεφώνημα επιβάτη του μοιραίου πλοίου, ο οποίος ενημερώνει για την πυρκαγιά.

Δημοφιλή