Το 2014 από τη HuffPost Greece

Το 2014 από τη HuffPost Greece
Sooc/Eurokinissi/AP/HuffPost/Getty

Η HuffPost Greece επιλέγει τα γεγονότα που σημάδεψαν το 2014

Από τις τελευταίες εξελίξεις στην Πολιτική και την Οικονομία έως τα θέματα που απασχόλησαν στην Επιστήμη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Το 2014 είναι το έτος το οποίο φεύγει με τα μεγάλα γεγονότα που γεννήθηκαν μέσα σε αυτό να βρίσκονται σε εξέλιξη και να καθορίζουν την ατζέντα της νέας χρονιάς. Ένα έτος κατά τη διάρκεια του οποίου ο πολιτικός χάρτης στην Ελλάδα άλλαξε, με την ευρωπαϊκή οικονομία να συνεχίζει να βρίσκεται σε αναβρασμό και να αναζητεί την ισορροπία της ενώ ο ευρωπαϊκός χάρτης σχεδιάστηκε ξανά ανατρέποντας πολιτικές δεκαετιών.

Η Ελλάδα οδηγείται για ακόμη μία φορά σε πρόωρες εθνικές εκλογές ενώ η πόλωση ολοένα και εντείνεται, με την οικονομία να παραμένει ο αδύναμος κρίκος και την κοινωνία να αναζητά διέξοδο από τις προσεχείς κάλπες.

Σε παγκόσμιο επίπεδο η Μέση Ανατολή, η προέλαση του ISIS, η Ρωσία του Πούτιν και η Τουρκία του Ερντογάν βρέθηκαν σε πρώτο πλάνο. Ο ιός του Έμπολα τρομοκράτησε και ανάγκασε σε παγκόσμιο συναγερμό. Δύο αεροπλάνα που χάθηκαν, το ένα δεν βρέθηκε ποτέ και το άλλο συνετρίβη. Μεγάλη είδηση αποτέλεσε και η διπλωματική προσέγγιση Ουάσινγκτον-Αβάνας δίνοντας τέλος στα 52 χρόνια μίας σκληρής αντιπαράθεσης.

Η HuffPost Greece γυρνάει το χρόνο πίσω, εστιάζει σε γεγονότα, αναδεικνύει στιγμές και φωτίζει πρόσωπα-πρωταγωνιστές κάνοντας κλικ σε όλα εκείνα που στιγμάτισαν τις 365 ημέρες του 2014.

Η αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, οι πρόωρες εθνικές εκλογές, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Αλέξης Τσίπρας και η πόλωση. Οι νέες αφίξεις στην πολιτική με το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, οι πολιτικές μετεγγραφές και η επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου με δικό του κόμμα.

Το Μνημόνιο, το πρωτογενές πλεόνασμα, τα emails, και η Τρόικα που δεν επέστρεψε ποτέ. Η αποχώρηση Στουρνάρα και η άφιξη Χαρδούβελη. Το Παρίσι – Αθήνα – Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

Η Ελλάδα μέσα από το μικροσκόπιο των μεταρρυθμίσεων. Όλες οι αλλαγές σε Παιδεία και Υγεία. Η ανεργία, οι απολύσεις και ιδιωτικοποιήσεις συμπληρώνουν το σκηνικό στην εσωτερική πολιτική. Η Αμφίπολη και το κρυμμένο μυστικό της εντυπωσιάζει και προκαλεί παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Ενώ, στο αστυνομικό ρεπορτάζ κυριαρχούν η εξαφάνιση Ξηρού, η αιματηρή σύλληψη Μαζιώτη και τα χτυπήματα στην Τράπεζα της Ελλάδος και την Ισραηλινή Πρεσβεία.

Στην Ευρώπη, οι ευρωεκλογές και η εκλογή Γιουνκέρ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η μεγάλη έξοδος της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας από τα Μνημόνια και τα προβλήματα που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν. Η Ουκρανία του εμφυλίου πολέμου και η ανάμειξη της Ρωσίας, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

Στη Μέση Ανατολή η αιματοχυσία δίχως τέλος και η προέλαση του Ισλαμικού Κράτους ISIS.

Αλλά και τα επιστημονικά επιτεύγματα με κυρίαρχο την προσεδάφιση του Rosetta στον κομήτη 67Ρ.

Δημοφιλή