Η απάντηση ΣΥΡΙΖΑ σε Σαμαρά: Η ελπίδα νικάει το φόβο

Η απάντηση ΣΥΡΙΖΑ σε Σαμαρά: Η ελπίδα νικάει το φόβο
Eurokinissi

Με το γνωστό παιχνίδι πέτρα – ψαλίδι – χαρτί μοιάζει η προεκλογική αντιπαράθεση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ ξεκίνησε την καμπάνια της με αυτό που στην Κουμουνδούρου αποκαλούν «εκστρατεία του φόβου»: είναι χαρακτηριστικό πως ο ίδιος ο Α. Σαμαράς δήλωσε ότι «στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποφασίσει να πάνε τη χώρα σε στάση πληρωμών και χρεοκοπία». Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η «ελπίδα» που νικά τον φόβο.

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί 3 φορές τη λέξη «ελπίδα». «Η ελπίδα και το πρόγραμμα, το σχέδιο για την επόμενη μέρα θα νικήσουν τον φόβο και την κινδυνολογία», αναφέρει, καθιστώντας σαφές πως ο ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται το δίλημμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου. Το ερώτημα είναι με τι θα απαντήσει η ΝΔ στο «μήνυμα ελπίδας» του ΣΥΡΙΖΑ.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό του πολιτικού λόγου που διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η βεβαιότητα του μέλλοντος που έρχεται σε αντίθεση με το παρών που φεύγει και γίνεται παρελθόν. Στην Κουμουνδούρου αξιοποιούν τα δημοσκοπικά στοιχεία της παράστασης νίκης που κυμαίνονται από 60% έως 70% υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και δημιουργούν το δίπολο: μέλλον ο ΣΥΡΙΖΑ – παρών/παρελθόν η ΝΔ του Σαμαρά.

Η παράσταση νίκης μοιάζει ως ένα ασφαλές «όπλο» για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είναι πολύ δύσκολο να ανατραπεί, ακόμη και αν μειωθεί η διαφορά με τη ΝΔ: ουσιαστικά επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το πρώτο κόμμα. Αν αυτό το χαρακτηριστικό παραμείνει μέχρι το τέλος της προεκλογικής περιόδου, το μόνο που θα μένει να διαπιστωθεί τότε θα είναι η ύπαρξη ή μη αυτοδυναμίας…

Δημοφιλή