ΚΟΙΝΩΝΙΑ
02/01/2015 12:34 EET | Updated 02/01/2015 12:34 EET

Αποζημιώσεις επιδίκασε ο Άρειος Πάγος για τη ρύπανση της τσιμεντοβιομηχανίας Ηρακλής στη Χαλκίδα

eurokinisi

Δικαιώθηκε στον Άρειο Πάγο η προσφυγή 26 κατοίκων του οικισμού Αγίας Μαρίνας στη Χαλκίδα κατά της Τσιμεντοβιομηχανίας Ηρακλής. Οι κάτοικοι είχαν προσφύγει διεκδικώντας αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστησαν και την προσβολή της προσωπικότητας τους, ως συνέπεια της ρύπανση την οποία προκαλεί η τσιμεντοβιομηχανία.

Ο Άρειος Πάγος, με την υπ΄ αριθμ. 1574/2014 απόφασή του, υποχρέωσε την «Ανώνυμη Γενική Εταιρεία Τσιμέντων Ηρακλής» να τους καταβάλει συνολικά το ποσό των 78.000 ευρώ. Συγκεκριμένα κρίθηκε πως από τις παραλείψεις της τσιμεντοβιομηχανίας θεμελιώνεται με πληρότητα η προσβολή της προσωπικότητας των κατοίκων τού εν λόγω οικισμού που απορρέει από την ηθική βλάβη τους, λόγω της στέρησης της χρήσης των περιβαλλοντικών αγαθών, αλλά και από την απειλούμενη βλάβη της υγείας τους από την έκθεσή τους στους κινδύνους της περιβαλλοντικής μόλυνσης.

Οι κάτοικοι του επίμαχου οικισμού, που είναι σε μικρή απόσταση από το εργοστάσιο, υποστηρίζουν ότι η τσιμεντοβιομηχανία για να αποφύγει το κόστος των σχετικών δαπανών δεν τηρεί τους προβλεπόμενους από την άδεια λειτουργίας της περιβαλλοντικούς όρους ενώ αρνείται να λάβει μέτρα για την καλή συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του εργοστασίου της.

Η στάση αυτή της τσιμεντοβιομηχανίας έχει ως συνέπεια να μολύνεται το περιβάλλον του οικισμού Αγία Μαρίνα, να επικάθεται τσιμεντόσκονη 1,2 εκατοστών στις αυλές των σπιτιών, τα μπαλκόνια, μέσα στα σπίτια, τους δρόμους, τις πλατείες, στον αιγιαλό ακόμη και στον βυθό της θάλασσας.

Σύμφωνα με τους κατοίκους, η παράνομη αυτή στάση της τσιμεντοβιομηχανίας προσβάλλει το δικαίωμα χρήσης των κοινόχρηστων χώρων του επίμαχου οικισμού και το δικαίωμα να αναπνέουν καθαρό αέρα ενώ υπονομεύεται η κατάσταση της σωματικής και ψυχικής υγείας τους με την επιβλαβή εισπνοή μολυσμένου ατμοσφαιρικού αέρα. Επίσης, υποβαθμίζεται η ποιότητα της ζωής τους με συνέπεια να προσβάλλεται η προσωπικότητά τους.

Οι 26 κάτοικοι διεκδικούσαν 44.020 ευρώ ο καθένας (συνολικά 1.144.520 ευρώ), αλλά τελικά επιδικάστηκε στον καθένα ποσό 3.000 ευρώ (συνολικά 78.000 ευρώ).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sponsored Post