ΚΟΙΝΩΝΙΑ
02/01/2015 15:16 EET

Ευθύνες σε ελληνικές αρχές και ΑΝΕΚ από τον πλοίαρχο του Norman Atlantic

ASSOCIATED PRESS
Norman Atlantic ferry captain Argilio Giacomazzi talks with journalists outside his home in Campiglia, near La Spezia, Italy, Thursday, Jan. 1, 2015. The Italian captain of the Italian-made ferry, which was operated by a Greek company, was questioned in the southern port of Bari by prosecutors for more than five hours Wednesday. Stormy weather in the Adriatic Sea thwarted efforts Wednesday to tow the fire-ravaged ferry to Italy so authorities can investigate the blaze that killed at least 11 peo

Τις ελληνικές αρχές και τη ναυλώτρια εταιρεία του Norman Atlantic στοχοποιεί σε συνέντευξή του στην εφημερία Corriere de la Sera o πλοίαρχος Αρτζίλιο Τζιακομάτζι υποστηρίζοντας πως στο πλοίο υπήρχαν υπεράριθμοι αλλά και πως δεν του παρασχέθηκε βοήθεια κατά την εκδήλωση της πυρκαγιάς.

Στο μεταξύ ο πλοίαρχος στις καταθέσεις του υποστήριξε πως υπήρχε επάρκεια αριθμό σωστικών λεμβών αλλά η υψηλή θερμοκρασία εξαιτίας της φωτιάς έσπασε τα φινιστρίνια, οι φλόγες βγήκαν από τη μία πλευρά και εξαιτίας του σφοδρού ανέμου δύο από τις λέμβους καταστράφηκαν.

Για τις δύο λέμβους που είχαν απομείνει, υποστηρίζει πως είχε δώσει εντολή να ετοιμαστούν όχι όμως και να πέσουν στη θάλασσα μέχρι να μοιραστούν σωσίβια. Υπήρχε όμως πρόβλημα στη διανομή τους εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας που είχε αναπτυχθεί στο κατάστρωμα που ήταν το σωσίβια.

Υποστήριξε δε πως ο ίδιος απλά έκανε το καθήκον του. «Δεν είμαι ήρωας. Με έχει πληγώσει το γεγονός ότι υπάρχουν θύματα. Αυτό που συνέβη είναι τραγωδία. Αλλά όποιος ακολούθησε τις οδηγίες που δώσαμε, όποιος άκουσε τις οδηγίες για την εκκένωση του πλοίου, σώθηκε. Δυστυχώς εκείνες τις στιγμές, ο πανικός μπορεί να σε σπρώξει σε πράξεις που δεν ελέγχεις».

Τέλος περιγράφοντας τα τελευταία λεπτά του πάνω στο πλοίο τονίζει: «Δεν ήθελα να εγκαταλείψω το πλοίο. Όταν αποβιβάστηκαν όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα, παρέμεινα με κάποιους αξιωματικούς του Λιμενικού και επέμεινα να κατευθύνω το πλοίο στο λιμάνι, αλλά το Norman Atlantic ήταν ακυβέρνητο και στο τέλος ενέδωσα στην επιμονή των αξιωματικών. Έπρεπε να εγκαταλείψουμε το πλοίο. Πρόκειται για μία σκληρή απόφαση για έναν καπετάνιο».

Sponsored Box