Διάβημα του ΣΥΡΙΖΑ στο Υπουργείο Εσωτερικών για να μην χαθούν οι ψήφοι των 18άρηδων

Διάβημα του ΣΥΡΙΖΑ στο Υπ.Εσωτερικών για να μην χαθούν οι ψήφοι των 18άρηδων
sooc

Διάβημα προς τον Υπουργό Εσωτερικών από αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να μπορέσουν να ψηφίσουν στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου νέοι και νέες που έχουν συμπληρώσει τα 18 έτη.

Ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Γιώργος Κατρούγκαλος και η βουλευτής Ζωή Κωνσταντοπούλου, ζήτησαν την άμεση ανάληψη πολιτικής πρωτοβουλίας προκειμένου να τροποποιηθεί το ισχύον Προεδρικό Διάταγμα για τις εκλογές. Σύμφωνα με αυτό η κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων γίνεται τον Φεβρουάριο κάθε έτους, με αποτέλεσμα φέτος που οι εκλογές πραγματοποιούνται τον Ιανουάριο να είναι ορατός ο κίνδυνος να μην μπορέσουν όσοι και όσες έχουν ενηλικιωθεί, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την άμεση τροποποίηση, με Προεδρικό Διάταγμα, της σχετικής διάταξης, ώστε να καταρτισθούν οι εκλογικοί κατάλογοι εντός του πρώτου 15θημέρου του Ιανουαρίου και να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των νέων ψηφοφόρων.

Όπως τονίστηκε, η σχετική πρωτοβουλία «είναι επιβεβλημένη για λόγους ουσιαστικής πραγμάτωσης της Δημοκρατίας αλλά και εκπλήρωσης του ηθικού περιεχομένου της πολιτικής, που δεν επιτρέπεται να αποκλείσει μερίδα του εκλογικού σώματος με οποιοδήποτε τυπικής ή τεχνικής φύσης πρόσχημα».

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως η σχετική πρωτοβουλία πρέπει να αναληφθεί άμεσα, προκειμένου να μην καταστεί εν τοις πράγμασιν ανεφάρμοστη και για να μην προκύψει δια παραλείψεως παραβίαση του Συντάγματος. Τόνισαν δε ότι, με δεδομένη την τεχνολογική εξέλιξη, η σχετική προσαρμογή είναι άμεσα υλοποιήσιμη και, συνεπώς, δεν υπάρχει οποιαδήποτε δικαιολογία παρέλκυσης ή χρονοτριβής. Ο Υπουργός επιφυλάχθηκε να συζητήσει το θέμα με Υπηρεσιακούς παράγοντες και με τα συγκυβερνώντα κόμματα.

KKE: Να βρεθεί άμεσα λύση για τους νέους ψηφοφόρους

«Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να βρει λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει με την ψήφο των νέων εκλογέων, δηλαδή αυτών που έχουν γεννηθεί από 1/1/1997 μέχρι 31/12/1997 και που αφορά περίπου 100.000 νέους ψηφοφόρους, οι οποίοι με τα σημερινά δεδομένα έχουν μείνει εκτός εκλογικών καταλόγων» αναφέρει το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι «λύσεις υπάρχουν, είτε με τροποποίηση των σχετικών διατάξεων είτε ακολουθώντας τη διαδικασία που προβλέπεται για τους «παραλειφθέντες» εκλογείς».

«Σε κάθε περίπτωση, το δικαίωμα ψήφου των νέων ανθρώπων πρέπει να εξασφαλιστεί» καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Δημοφιλή