Περιορισμούς στην έκδοση visa σε Σύριους επιβάλει η Βηρυτός για πρώτη φορά

Περιορισμούς στην έκδοση visa σε Σύριους επιβάλει η Βηρυτός για πρώτη φορά
AP Photo/Hussein Malla
AP Photo/Hussein Malla
ASSOCIATED PRESS

Περιορισμούς στη θεώρηση εισόδου (visa) θα επιβάλει στους Σύριους ο Λίβανος για πρώτη φορά σε μία προσπάθεια ελέγχου της εισροής προσφύγων από τη μεγαλύτερη γειτονική του χώρα, σύμφωνα με λιβανέζους αξιωματούχους.

Ο Λίβανος φιλοξενεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες από τη Συρία κι έχει την υψηλότερη κατά κεφαλήν συγκέντρωση προσφύγων στον κόσμο. Από τον περασμένο χρόνο ήδη ξεκίνησε τον περιορισμό την υποδοχής ατόμων που εγκατέλειπαν τη Συρία για να γλιτώσουν από τον εμφύλιο.

Οι νέοι κανονισμοί, που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας Γενικής Ασφαλείας θα τεθούν σε ισχύ στις 5 Ιανουαρίου και θα ορίζουν νέες κατηγορίες για θεώρηση εισόδου: από τον τουρισμό, την ιατρική περίθαλψη και την φοίτηση σε σχολείο μέχρι τους επαγελματικούς λόγους ή την χρήση του λιβανικού εδάφους ως ενδιάμεσο σταθμό σε ταξίδι.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Λίβανος ζητεί από τους Σύρους να καταθέτουν αίτηση για τη χορήγηση βίζας. Οι πολίτες των δύο χωρών επί δεκαετίες μπορούσαν να ταξιδεύουν ελεύθερα κατά μήκος των κοινών τους συνόρων.

Τον Οκτώβριο, ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Ρασίντ Ντερμπάς δήλωσε ότι ο Λίβανος πλέον δεν δέχεται άλλους Σύριους πρόσφυγες παρά μόνο σε περιπτώσεις που συντρέχουν «ανθρωπιστικοί λόγοι».

Δημοφιλή