Στον λιβυκό στρατό ανήκει το αεροπλάνο που βομβάρδισε το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο «Araevo».ΥΠΕΞ: Άνανδρη η επίθεση

Στον λιβυκό στρατό ανήκει το αεροπλάνο που βομβάρδισε το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο «Araevo».ΥΠΕΞ: Άνανδρη η επίθεση
Evangelos Patsis MarineTraffic.com

«Ύποπτο πλοίο βομβαρδίσθηκε την Κυριακή από τις λιβυκές αεροπορικές δυνάμεις», δήλωσε ο συνταγματάρχης Αχμεντ Μεσμάρι, εκπρόσωπος των λιβυκών ενόπλων δυνάμεων, σχετικά την αεροπορική επίθεση κατά του ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιου «Araevo», προσθέτοντας ότι το πλήρωμα του πλοίου δεν υπάκουσε στις διαταγές να διακόψει τον πλου για να ερευνηθεί πριν εισέλθει στο λιμάνι της Ντέρνα.

«Δόθηκαν διαταγές στο πλοίο να σταματήσει μόλις προσεγγίσει το λιμάνι της Ντέρνα για να επιβεβαιωθεί εάν το φορτίο του περιελάμβανε ή όχι όπλα και πυρομαχικά με προορισμό τους εξτρεμιστές που ελέγχουν την πόλη, αλλά το πλήρωμα δεν συμμορφώθηκε, γεγονός που το κατέστησε ύποπτο στα μάτια του στρατού που πολεμά την τρομοκρατία» , δήλωσε ο συνταγματάρχης Μεσμάρι.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την επίθεση σκοτώθηκαν δύο μέλη του πληρώματος, ένας Έλληνας και ένας Ρουμάνος.

Η αεροπορική επίθεση κατά τουδεξαμενόπλοιου πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΛΣ/ ΕΛΑΚΤ, το πλοίο βρισκόταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Ντέρνα, με 26 άτομα πλήρωμα, εκ των οποίων τρεις Έλληνες και 23 αλλοδαποί (21 Φιλιππινέζοι, 02 Ρουμάνοι).

Πέραν των δύο νεκρών, τραυματίστηκαν και δύο αλλοδαποί, επίσης μέλη του πληρώματος.

Την επίθεση καταδίκασε το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του: «Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απρόκλητη και άνανδρη αεροπορική επίθεση, που δέχθηκε το ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο “Araevo”, στις 4 Ιανουαρίου 2015 και ώρα 13:30, ενώ ευρίσκετο αγκυροβολημένο σε απόσταση 2 μιλίων από τον λιμένα της Ντέρνα (Ανατολική Λιβύη)».

«Το σκάφος, σύμφωνα με ενημέρωση της πλοιοκτήτριας εταιρείας, ήταν ναυλωμένο από την λιβυκή κρατική εταιρεία “National Oil Corporation” (NOC) και εκτελούσε επί σειρά ετών το δρομολόγιο Μέρσα Ελ Μπέρκα - Ντέρνα, χωρίς προβλήματα».

«Η εγκληματική αυτή πράξη προκάλεσε τον θάνατο δύο μελών του πληρώματος, ενός Έλληνα και ενός Ρουμάνου και τον τραυματισμό άλλων δύο.Οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές, σε συνεννόηση με την πλοιοκτήτρια εταιρεία, κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να διευκολυνθεί ο άμεσος επαναπατρισμός της σωρού του Έλληνα ναυτικού».

«Η Ελληνική Κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς τις λιβυκές Αρχές - παρά την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί - προκειμένου να καταστεί δυνατή η διαλεύκανση των συνθηκών του τραγικού συμβάντος, η ταυτοποίηση και τιμωρία των δραστών της επίθεσης και η καταβολή αποζημιώσεων προς τις οικογένειες των θυμάτων».

«Προς τον σκοπό αυτό η Ελληνική Κυβέρνηση βρίσκεται ήδη σε επαφή με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο στη Λιβύη του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, κ. Bernadino Leon, και την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρία Federica Mogherini» καταλήγει η ανακοίνωση.

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή