Οι Κούρδοι ανακτούν τον έλεγχο του Κομπάνι

Οι Κούρδοι ανακτούν τον έλεγχο του Κομπάνι
(AP Photo/Lefteris Pitarakis)
(AP Photo/Lefteris Pitarakis)
ASSOCIATED PRESS

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν χάσει έδαφος στην κουρδική πόλη Κομπάνι της Συρίας, την οποία ελέγχουν πλέον μόνο κατά 20%, ανέφερε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Οι Μονάδες προστασίας του κουρδικού λαού (YPG) που μάχονται τους τζιχαντιστές εδώ και τέσσερις μήνες ελέγχουν όλο το διοικητικό κέντρο" του Κομπάνι», διευκρίνισε το Παρατηρητήριο.

Οι Κούρδοι κατέλαβαν αυτή τη ζώνη μετά από σφοδρές μάχες, το βράδυ της Κυριακής. Τουλάχιστον 14 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν στη σύγκρουση. Νωρίτερα, ο διεθνής συνασπισμός που μάχεται τους τζιχαντιστές πραγματοποίησε τουλάχιστον οκτώ αεροπορικές επιδρομές στο Κομπάνι μέσα σε ένα 24ωρο, από τις 8 το πρωί της Κυριακής μέχρι τις 8 το πρωί σήμερα.

Το ΙΚ προσπαθεί από τα μέσα Σεπτεμβρίου να καταλάβει το Κομπάνι καθώς με τον τρόπο αυτό θα αποκτούσε τον έλεγχο μιας μεγάλης περιοχής στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία. Τον Οκτώβριο είχε καταφέρει να θέσει υπό τον έλεγχό του το 50% της πόλης.

Στο γειτονικό Ιράκ, οι τζιχαντιστές του ΙΚ εκτέλεσαν οκτώ ανθρώπους, σύμφωνα με τις φωτογραφίες που ανήρτησαν στο Διαδίκτυο.

Στο μήνυμα που συνοδεύει τις φωτογραφίες —η αυθεντικότητα των οποίων δεν είναι δυνατόν να εξακριβωθεί— αναφέρεται ότι οι οκτώ άνδρες είχαν υποσχεθεί ότι θα σταματούσαν να εργάζονται για την ιρακινή κυβέρνηση αλλά δεν τήρησαν τον λόγο τους. Σημειώνεται επίσης ότι οι επτά ήταν αξιωματικοί της ιρακινής αστυνομίας ενώ για τον όγδοο δεν δίνεται καμία πληροφορία.

Στις φωτογραφίες, επτά από τα θύματα φορούν πορτοκαλί φόρμα, παρόμοια με εκείνην που φορούσαν οι Δυτικοί όμηροι τους οποίους εκτέλεσε το ΙΚ τους τελευταίους μήνες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Δημοφιλή