ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
05/01/2015 15:06 EET | Updated 05/01/2015 15:06 EET

Σε σχεδόν 24 δισεκ. ευρώ υπολογίζεται η έκθεση των γερμανικών τραπεζών στην Ελλάδα

Bloomberg via Getty Images
A bus and pedestrians pass a Deutsche Bank AG bank branch in Koenigstein, Germany, on Friday, Oct. 24, 2014. The cost for banks to settle probes into allegations traders rigged foreign-exchange benchmarks could hit as much as $41 billion, Citigroup Inc. analysts said. Photographer: Martin Leissl/Bloomberg via Getty Images

Τα πιστωτικά ιδρύματα της Γερμανίας είναι εκτεθειμένα κατά περίπου 23,5 δισεκ. ευρώ στην Ελλάδα, αλλά οι συστημικοί κίνδυνοι θεωρούνται περιορισμένοι, αφού οι μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες, η Deutsche Bank και η Commerzbank, διακρατούν ένα πολύ μικρό μέρος του ποσού αυτού, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία συγκέντρωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Τη μερίδα του λέοντος της έκθεσης αυτής έχει η κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW, ο συνολικός δανεισμός της οποίας προς το ελληνικό δημόσιο ανέρχεται σε 15 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με την BdB, την ομοσπονδιακή ένωση γερμανικών τραπεζών.

Η Κόμερτσμπανκ ανέφερε ότι στα τέλη του Σεπτεμβρίου η έκθεσή της στην Ελλάδα περιοριζόταν σε περίπου 400 εκατ. ευρώ, ενώ η Ντόιτσε Μπανκ ανέφερε ότι οι ανείσπρακτες οφειλές από τον δανεισμό της προς επιχειρήσεις, τράπεζες και το δημόσιο στην Ελλάδα ανερχόταν σε 298 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με μια μελέτη της JP Morgan, η γαλλική τράπεζα Crédit Agricole έχει τη μεγαλύτερη έκθεση στην Ελλάδα μεταξύ των ευρωπαϊκών εμπορικών τραπεζών. Η Κρεντί Αγκρικόλ ανέφερε ότι στα τέλη του 2013 υπολόγιζε ότι η έκθεσή της στην Ελλάδα ανερχόταν σε 3,5 δισεκ. ευρώ, αλλά η έκθεσή της στον δημόσιο τομέα ήταν μηδενική.

Η μεγαλύτερη γαλλική τράπεζα, η BNP Paribas, ήταν εκτεθειμένη κατά 0,7 δισεκ. ευρώ στην Ελλάδα στα τέλη του 2013, σύμφωνα με τη μελέτη της JP Morgan. Η BNP Paribas αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Η Société Générale είναι εκτεθειμένη κατά 300 εκατ. ευρώ στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα, αλλά η έκθεσή της στο ελληνικό δημόσιο χρέος ήταν μηδενική πλέον στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, διευκρίνισε μια εκπρόσωπος της τράπεζας αυτής.

Από το σύνολο της έκθεσης των γερμανικών πιστωτικών ιδρυμάτων τα 4,6 δισεκ. αφορούν άλλες τράπεζες, τα 3,6 δισεκ. εταιρείες και ιδιώτες, και 15,2 δισεκ. φορείς του δημοσίου, σύμφωνα με την BdB.

«Η πιστωτική έκθεση των γερμανικών τραπεζών στην Ελλάδα είναι χαμηλή», δήλωσε ο Τόμας Κρέμερ, ο επικεφαλής της BdB. «Αυτός είναι ο λόγος που, εάν η Ελλάδα κηρύξει αθέτηση πληρωμών, οι άμεσες συνέπειες για τις γερμανικές τράπεζες θα μπορούσαν να ξεπεραστούν. Ακόμη και οι συνέπειες της μετάδοσης (σ.σ. της οικονομικής κρίσης) που θα συνεπαγόταν η έξοδος (σ.σ. της Ελλάδας από την ευρωζώνη) θα αντιμετωπίζονταν πολύ καλύτερα απ' ό,τι πριν από δύο ή τρία χρόνια», ανέφερε ο ίδιος.