ΕΙΔΗΣΕΙΣ
05/01/2015 10:03 EET | Updated 09/01/2015 16:30 EET

Αλέξης Τσίπρας σε Αντώνη Σαμαρά: Ό,τι και αν μας χωρίζει έχουμε υποχρέωση να συζητάμε

Sooc

Με τη φράση «ό,τι κι αν μας χωρίζει, έχουμε υποχρέωση απέναντι στην ιστορία, απέναντι στη δημοκρατία να προσέλθουμε με ανοιχτά χαρτιά και με επιχειρήματα απέναντι στον ελληνικό λαό» ο Αλέξης Τσίπρας καλεί εκ νέου τον Αντώνη Σαμαρά σε ντιμπέιτ.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός μιλώντας στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΝΔ είχε απορρίψει εμμέσως το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για προεκλογικό τηλεοπτικό διάλογο με το επιχείρημα ότι «εγώ διάλογο με υβριστές δεν κάνω και την πολιτική αθλιότητα δεν πρόκειται ποτέ να την νομιμοποιήσω. Με ποιους να κάνω διάλογο; Με τους υβριστές που δυόμισι χρόνια με λένε πουλημένο και προδότη; Με τους εκβιαστές ή με τους συκοφάντες που μιλούσαν για κουμπαράδες».

Η δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

«Οι εκλογές της 25ης του Γενάρη είναι ίσως οι κρισιμότερες στη σύγχρονη ιστορία του τόπου. Ο ελληνικός λαός, μετά από 4 χρόνια ατέρμονων θυσιών, έχει να επιλέξει ανάμεσα σε δυο εκ διαμέτρου αντίθετες στρατηγικές για την επόμενη μέρα. Και παρά το σύντομο της προεκλογικής διαδικασίας, οι ψηφοφόροι απαιτούν από όλους μας προτάσεις, επιχειρήματα δεσμεύσεις. Καθαρά, ανοιχτά, στο φως και όχι στο σκοτάδι. Οι απλοί άνθρωποι, οι άνεργοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι αγρότες, όσοι αγωνιούν για την επαναφορά των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, όσοι δεν έχουν λεφτά για να αγοράσουν τα φάρμακά τους, περιμένουν από τις πολιτικές δυνάμεις που διεκδικούν την εκλογική νίκη, υπεύθυνη και ξεκάθαρη τοποθέτηση. Αντιπαράθεση προγραμμάτων και επιχειρημάτων. Όχι μάχες χαρακωμάτων. Όχι αντιπαράθεση μονολόγων και μονταρισμένων σποτ. Όχι καθημερινή καλλιέργεια φτηνών εντυπώσεων.

Απευθύνομαι, λοιπόν, στον κ. Σαμαρά. Ό,τι κι αν μας χωρίζει, έχουμε υποχρέωση απέναντι στην ιστορία, απέναντι στη δημοκρατία να προσέλθουμε με ανοιχτά χαρτιά και με επιχειρήματα απέναντι στον ελληνικό λαό. Σε έναν δημόσιο διάλογο ανοιχτό, ειλικρινή. Αντίστοιχο τόσο του δημοκρατικού ήθους, όσο και της κρίσιμης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα. Και ας αφήσουμε τον ελληνικό λαό να κρίνει ψέματα και αλήθειες. Να κρίνει το σωστότερο, το ωφελιμότερο για το μέλλον της πατρίδας. Καλώ τον κ. Σαμαρά να ανταποκριθεί σε έναν καθαρό και ανοιχτό δημόσιο τηλεοπτικό διάλογο. Σε εθνική εμβέλεια, μπροστά στον υπέρτατο κριτή μας: τον ελληνικό λαό.

Αυτό περιμένουν οι πολίτες, προκειμένου να απαντηθούν τα ερωτήματα και οι αγωνίες τους για το μέλλον. Αυτό αρμόζει στη δημοκρατία μας. Και είναι χρέος όλων μας να ανταποκριθούμε».