Λευκωσία: Άκρως προκλητική ενέργεια από την Τουρκία

Λευκωσία: Άκρως προκλητική ενέργεια από την Τουρκία
TurkuazYachtshipServices Co Ltd MarineTraffic.com

Για επανάληψη μιας άκρως προκλητικής ενέργειας, η οποία θα πρέπει να προβληματίσει έντονα τη διεθνή κοινότητα και «όλους αυτούς που δηλώνουν συνεχώς ενδιαφέρον για έξοδο από τη σημερινή στασιμότητα οδηγώντας τους σε πολύ συγκεκριμένες ενέργειες προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις» κάνει λόγο σε γραπτή δήλωση ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος στην τουρκική Navtex.

Η νέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου από πλευράς τουρκικής κυβέρνησης, με τη χθεσινή οδηγία προς ναυτιλομένους, «δεν αποτελεί παρά επιβεβαίωση των καταγγελιών του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη για τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας και της ηγεσίας των Τουρκοκυπρίων» συμπληρώνει.

Υπενθυμίζεται ότι με τη νέα οδηγία, η 'Αγκυρα δεσμεύει, μέχρι τις έξι Απριλίου, οκτώ περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο για έρευνες του σεισμογραφικού σκάφους «Μπαρμπαρός». Δίνει, επίσης, τις οκτώ συντεταγμένες των περιοχών αυτών, από τις οποίες φαίνεται ξεκάθαρα ότι το «Μπαρμπαρός» θα διεξάγει και πάλι έρευνες εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου. Μια από τις περιοχές απέχει μόνο 17,8 ναυτικά μίλια από τα νοτιότερα παράλια της Λεμεσού, ενώ η πιο μακρινή περιοχή βρίσκεται σε απόσταση 76,6 ναυτικά μίλια. Έρευνες φαίνεται ότι θα γίνουν ακόμα και μέσα στο οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ, καθώς και κοντά στο οικόπεδα 8, 9, 1, 2 και 3.

Ο Κύπριος εκπρόσωπος επεσήμανε ότι, παρά τις επίπονες προσπάθειες του κ. Αναστασιάδη και της ελληνοκυπριακής πλευράς, τη βούληση και επίδειξη εποικοδομητικού πνεύματος, την έντονη και συνεχή διπλωματική δράση της κυβέρνησης για προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, η νέα τουρκική οδηγία «περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα, ενώ καθιστά προφανές ακόμη και στους πιο δύσπιστους, ποιός φέρει την ευθύνη για τη σημερινή στασιμότητα, την αναστολή των συνομιλιών, καθώς και την συνεχή απειλή περαιτέρω αστάθειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, δήλωσε ότι ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θέλησε να δώσει στα Ηνωμένα Έθνη διέξοδο στο αδιέξοδο, που δημιούργησε η Τουρκία. Μιλώντας το πρωί στο ΡΙΚ ο κ. Κασουλίδης εξήγησε ότι αυτός ήταν ο στόχος της δήλωσης του Κυπρίου προέδρου ότι «όλες οι εκκρεμότητες που δεν έχουν συμφωνηθεί θα μπορούσαν να συζητηθούν κατά το τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων, όταν κατατεθούν οι χάρτες των εδαφικών αναπροσαρμογών και εφόσον ο διάλογος θα ευρίσκεται στην τελική πορεία λύσης».

Αναφερόμενος στις επικρίσεις του ΑΚΕΛ ο κύριος Κασουλίδης είπε ότι ισχύουν οι συγκλίσεις Χριστόφια στο θέμα των υδρογονανθράκων και πρόσθεσε ότι απομένει η κατανομή των εσόδων. Αυτό, πρόσθεσε, αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και ήδη το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει νομοσχέδιο. Εμείς, τόνισε, θέλουμε να συζητηθεί το θέμα την κατάλληλη στιγμή, όταν δηλαδή οι προσπάθειες για εξεύρεση λύσης φθάνουν προς το τέλος τους. Για τις επικρίσεις άλλων κομμάτων ο κύριος Κασουλίδης είπε ότι ορισμένες δυνάμεις δεν ήθελαν καν να αρχίσουν οι συνομιλίες, και ασφαλώς ούτε τώρα θα θέλουν να αρχίσουν εκ νέου.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι προτείνει να υπάρξει ολοκληρωμένη και πάρα πολύ συγκεκριμένη δήλωση από την πλευρά του προέδρου Αναστασιάδη. Έπρεπε, είπε, να διατυπωθεί με τρόπο σαφή και διπλωματικό ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί το κυριαρχικό της δικαίωμα σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο.

«Θα θέλαμε οι Τουρκοκύπριοι να συμμετάσχουν σε αυτή την διαδικασία που αφορά το φυσικό αέριο, αλλά λόγω της έκρυθμης κατάστασης, για την οποία δεν φέρουμε την ευθύνη, αυτό δεν είναι επιτρεπτό την συγκεκριμένη στιγμή», ανέφερε. Έπρεπε, πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού, να λεχθεί ότι το θέμα του φυσικού αερίου είναι λυμένο, κάτι το οποίο δεν αμφισβήτησε η ηγεσία της Τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Παραμένουν, είπε, κάποιες λεπτομέρειες, που αφορούν την κατανομή των εσόδων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ως εκ τούτου, υπογράμμισε, «έπρεπε να γίνει ξεκάθαρη αναφορά ότι θα δημιουργηθεί ένα ταμείο, στο οποίο θα κατατίθενται τα έσοδα, που δικαιωματικά ανήκουν στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και πως, όταν θα επιλυθεί το Κυπριακό, αυτά θα δοθούν στην τουρκοκυπριακή συνιστώσα οντότητα».

«Στο στόχαστρο της Άγκυρας»

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Καθημερινής της Κύπρου, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, βρίσκεται στο «στόχαστρο» της Άγκυρας, η οποία «δεν κρύβει τον έντονο προβληματισμό της σχετικά με τους τελευταίους χειρισμούς της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη στο Κυπριακό και στο ζήτημα της ΑΟΖ».

«Καλά πληροφορημένες τουρκικές πηγές ενημερώνουν την “Κ” ότι τα βήματα, τα οποία πραγματοποίησε τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχουν απογοητεύσει την τουρκική πλευρά. Η Άγκυρα, η οποία υπολόγιζε ότι η Λευκωσία θα λάμβανε υπόψη της τα νέα μηνύματα της Αθήνας και την απομάκρυνση του Μπαρμπαρός από την ΑΟΖ, παρέμεινε αντιμέτωπη με τα σκληρά και «αδικαιολόγητα» επιχειρήματα και λόγια του ελληνοκύπριου ηγέτη. Εξαιτίας αυτής της εξέλιξης, υποχρεώθηκε να σκληραίνει την στάση της» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Η παραμονή του Μπαρμπαρός στα κυπριακά χωρικά ύδατα και η μεγάλη αναστάτωση στις σχέσεις Τουρκίας-Κύπρου ικανοποιεί την τουρκοκυπριακή ηγεσία, η οποία με νέα ανακοίνωση της σπεύδει να χαιρετίσει την νέα κίνηση της Άγκυρας.

Μιλώντας στον τουρκοκυπριακό τύπο, ο ηγέτης της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, Ντερβίς Έρογλου χαιρέτισε την νέα πρωτοβουλία της Άγκυρας και υπογράμμισε ότι η Τουρκία λαμβάνει τα απαιτούμενα μέτρα για την εξασφάλιση των συμφερόντων της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Κατά την άποψη του Τουρκοκύπριου ηγέτη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, επιθυμώντας να ξεφύγει από τις συνομιλίες, «εφευρίσκει» νέες δικαιολογίες. Ακριβώς αυτή την άποψη συμμερίζεται και το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών, τουλάχιστον μέχρι το τέλος των «προεδρικών εκλογών» στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Τέλος, σημειώνεται στο δημοσίευμα, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η διαιώνιση της έντασης στις σχέσεις Κύπρου-Τουρκίας έρχεται να ενισχύσει τα ποσοστά του ΝτερβίςΈρογλου. Σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση, στην κούρσα εκλογής του νέου ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ο ΝτερβίςΈρογλου προηγείται με ποσοστό της τάξης 31%.

Πιθανά νομικά μέτρα κατά της Τουρκίας

Εισηγήσεις για νομικά μέτρα κατά της Τουρκίας, με αφορμή την έκδοση της Navtex, εξετάζει ο Γενικός Εισαγγελέας, την ίδια ώρα που η Λευκωσία αναμένει πλέον από τα Ηνωμένα Έθνη να κινηθούν προς την κατεύθυνση της Τουρκίας ούτως ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό, σύμφωνα με δημοσίευμα του Sigma Live.

Μιλώντας στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε ότι η έκδοση της οδηγίας Navtex εντός της κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία, είναι μια αρνητική εξέλιξη που δεν ικανοποιεί κανένα. Πλέον είπε αναμένουμε από όλους αυτούς που ενδιαφέρονται για το κυπριακό, να κινηθούν προς την κατεύθυνση της Τουρκίας για να επαναρχίσει ο διάλογος.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει σχέδιο δράσης, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι ενώπιον της η Λευκωσία έχει κάποια μέτρα τα οποία μπορεί να ενεργοποιήσει, ενώ παράλληλα η προσπάθεια σε διεθνές επίπεδο θα συνεχιστεί. Παράλληλα είπε ότι ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα υπάρχουν εισηγήσεις για νομικά μέτρα τα οποία θα εξεταστούν για να διαφανεί αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Ενδεχομένως σύντομα, πρόσθεσε, να υπάρξουν κάποιες ανακοινώσεις.

Συλικιώτης: Γιατί η Κομισιόν αδρανεί;

Την ανάγκη να τεθεί άμεσα τέρμα στις τουρκικές παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία έθεσε εκ νέου ενώπιον της Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, Νεοκλής Συλικιώτης, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου».

Αναφερόμενος στην νέα Navtex, ο Ν. Συλικιώτης καλεί την Κομισιόν να απαντήσει γιατί μέχρι σήμερα αδρανεί αγνοώντας τόσο την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσο και το πρόσφατο ψήφισμα της Ευρωβουλής, δια του οποίου καλείται η Άγκυρα να αποσύρει την παράνομη οδηγία προς ναυτιλόμενους και να απομακρύνει το Μπαρμπαρός και τη συνοδεία του από την κυπριακή ΑΟΖ.

Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ θέτει ενώπιον της Κομισιόν τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες, όπως υπογραμμίζει, παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπονομεύουν τις προσπάθειες επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας για λύση του Κυπριακού. Ζητά από την Κομισιόν να απαντήσει σε ποιες ενέργειες θα προβεί η ΕΕ προκειμένου να πιέσει την Τουρκία να υλοποιήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις, ως υποψήφια για ένταξη χώρα και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Επίσης ρωτά σε ποιες ενέργειες θα προβεί η ΕΕ προκειμένου η Τουρκία να αποσύρει την NAVTEX και να σταματήσει οποιαδήποτε προκλητική και παράνομη ενέργεια.

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή