Κύπρος: Πιθανά νομικά μέτρα κατά της Άγκυρας

Κύπρος: Πιθανά νομικά μέτρα κατά της Άγκυρας

Το ενδεχόμενο εισηγήσεων για νομικά μέτρα κατά της Τουρκίας, με αφορμή την έκδοση της νέας οδηγίας προς ναυτιλομένους (Navtex) εξετάζει ο Γενικός Εισαγγελέας στην Κύπρο, ενώ η Λευκωσία αναμένει από τα Ηνωμένα Έθνη να κινηθούν προς την κατεύθυνση της Τουρκίας έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Sigma Live.

Μιλώντας στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε ότι η έκδοση της οδηγίας NAVTEX εντός της κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία, είναι μια αρνητική εξέλιξη που δεν ικανοποιεί κανένα. Πλέον είπε αναμένουμε από όλους αυτούς που ενδιαφέρονται για το κυπριακό, να κινηθούν προς την κατεύθυνση της Τουρκίας για να επαναρχίσει ο διάλογος.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει σχέδιο δράσης, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι ενώπιον της η Λευκωσία έχει κάποια μέτρα τα οποία μπορεί να ενεργοποιήσει, ενώ παράλληλα η προσπάθεια σε διεθνές επίπεδο θα συνεχιστεί. Παράλληλα είπε ότι ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα υπάρχουν εισηγήσεις για νομικά μέτρα τα οποία θα εξεταστούν για να διαφανεί αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Ενδεχομένως σύντομα, πρόσθεσε, να υπάρξουν κάποιες ανακοινώσεις.

Δεν απέκλεισε την ίδια ώρα το ενδεχόμενο ο Πρόεδρος να θέσει το θέμα ενώπιον του Συμβουλίου Αρχηγών το οποίο θα συνεδριάσει στις 12 Ιανουαρίου. Επίσης ανέφερε ότι ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζεται κανονικά και ενδεχομένως σύντομα να υπάρξουν και άλλες εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Δημοφιλή