Ανακαλύφθηκε πιθανή «Νέα Γη»

Ανακαλύφθηκε πιθανή «Νέα Γη»
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
ASSOCIATED PRESS

Ένας από οκτώ νέους πλανήτες που εντοπίστηκαν σε μακρινά ηλιακά συστήματα φαίνεται ότι κατακτά τον τίτλο του πλέον «κοντινού» (εννοώντας παρόμοιου, όσον αφορά στις συνθήκες του περιβάλλοντος) στη Γη πλανήτη, σύμφωνα με αστρονόμους.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, οι οκτώ πλανήτες εντοπίστηκαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler της NASA, με τους εξωπλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί από αυτό να ξεπερνούν πλέον τους 1.000. Ωστόσο, μόνο τρεις εξ αυτών θεωρείται πως εντάσσονται στην «κατοικίσιμη ζώνη» του άστρου τους- και ένας είναι βραχώδης, όπως η Γη, και μόνο ελαφρώς θερμότερος. Η ανακάλυψη δημοσιοποιήθηξε σε συνάντηση της American Astronomical Society.

Οι τρεις δυνάμει κατοικήσιμοι πλανήτες εισέρχονται στο αποκαλούμενο «hall of fame» του Κέπλερ, στο οποίο βρίσκονται πλέον οκτώ ενδιαφέρουσες περιπτώσεις. Επίσης, σύμφωνα με ερευνητές, ο πλέον παρόμοιος στη Γη πλανήτης από τις νέες «αφίξεις» (Kepler 438b), είναι πιθανότητα πιο «φιλόξενος» και πιο παρεμφερής στον πλανήτη μας από ό,τι ο Kepler 186f, που μέχρι πρότινος εθεωρείτο ως ο πιθανότερος «δίδυμος αδελφός» της Γης.

Κατά 12% μεγαλύτερος από τον πλανήτη μας, ο νέος πλανήτης είναι μεγαλύτερος και από τον 186f, αλλά είναι πιο κοντά όσον αφορά στη θερμοκρασία, λαμβάνοντας γύρω στο 40% περισσότερη θερμότητα από τον ήλιο του σε σχέση με αυτήν που λαμβάνει η Γη από τον δικό της.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, ο πλανήτης βρίσκεται σε απόσταση 475 ετών φωτός από εμάς.

Δημοφιλή