Νεκροί οι τρομοκράτες της διπλής ομηρίας στη Γαλλία μετά από αιματηρή επέμβαση της αστυνομίας

Νεκροί οι τρομοκράτες της διπλής ομηρίας στη Γαλλία μετά από αιματηρή επέμβαση της αστυνομίας
Christopher Furlong/Getty Images
Christopher Furlong/Getty Images
Christopher Furlong via Getty Images

Με δύο ταυτόχρονες επιχειρήσεις της αστυνομίας, έληξε με αιματηρό τρόπο, αργά το απόγευμα της Παρασκευής, η διπλή ομηρία τρόμου στη Γαλλία. Νεκροί είναι και οι τρεις δράστες των δύο ομηριών (σε τυπογραφείο στο Νταμαρτέν -αν- Γκελ και στο παντοπωλείο στο προάστιο Βενσέν στο Παρίσι), ενώ νεκροί είναι και τέσσερις όμηροι (από τη δεύτερη ομηρία στο Βενσέν). Αρχικά είχε επικρατήσει μεγάλη σύγχυση αναφορικά με τον αριθμό των νεκρών ομήρων, ωστόσο στο διάγγελμά του ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, επιβεβαίωσε τη δραματική κατάληξη των τεσσάρων ομήρων. Επίσης, τραυματίστηκαν τέσσερις αστυνομικοί, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας.

Το χρονικό της διπλής ομηρίας

Τα σημεία στα οποία όλος ο πλανήτης είχε στρέψει το βλέμμα του από το πρωί της Παρασκευής, ήταν ένα κτίριο τυπογραφείου στο Νταμαρτέν -αν- Γκελ και ένα παντοπωλείο στο προάστιο Βενσέν στο Παρίσι.

Αρχικά, οι εκτελεστές που αφαίρεσαν 12 ανθρώπινες ζωές στη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo, οι αδελφοί Κουασί (Σαΐντ και Σερίφ), οι οποίοι από την Τετάρτη διέφευγαν της σύλληψης, εισέβαλαν περίπου στις 10.30 το πρωί βαριά οπλισμένοι, σε κτίριο μικρής επιχείρησης στο Νταμαρτέν -αν- Γκελ, στις παρυφές του Παρισιού, κρατώντας έναν όμηρο.

Λίγες ώρες αργότερα, ο ύποπτος για τη δολοφονία νεαρής αστυνομικού την Πέμπτη, ο Αμεντί Κουλιμπαλί, εισέβαλε σε εβραϊκό παντοπωλείο στο ανατολικό Παρίσι, στο προάστιο Βενσέν, κρατώντας ομήρους. Ο Κουλιμπαλί φέρεται να γνώριζε τους αδελφούς Κουασί.

Οι αστυνομικές δυνάμεις της Γαλλίας έστησαν γιγάντια επιχείρηση, στην οποία συμμετείχαν και ειδικές δυνάμεις, και μετά από 7 περίπου ώρες ομηρίας, εισέβαλαν σχεδόν ταυτόχρονα στα δύο σημεία. Αρχικά ακούστηκαν πυροβολισμοί και εκρήξεις.

Βίντεο από την επιχείρηση στη Βενσέν

Βίντεο του SkyNews από το Νταμαρτέν

Μετά την επιχείρηση της αστυνομίας, οι δύο δράστες της επίθεσης στη Charlie Hebdo, που πραγματοποίησαν την ομηρία στο Νταμαρτέν -αν- Γκελ, σκοτώθηκαν, ενώ ο όμηρος που κρατούσαν απελευθερώθηκε σώος και ασφαλής. Ένα στέλεχος των ειδικών δυνάμεων τραυματίστηκε σε αυτή την επιχείρηση.

Νεκρός είναι και ο δράστης της ομηρίας στο εβραϊκό παντοπωλείο του Βενσέν, ενώ κάποιοι όμηροι -άγνωστος ακόμη ο αριθμός- απελευθερώθηκαν.

Ο συναγερμός που σήμανε μόλις έγινε γνωστή τρίτη περίπτωση ομηρίας, στο Μονπελιέ αυτή τη φορά (μετά το αιματηρό τέλος των άλλων δύο) έληξε σύντομα, με τη διαβεβαίωση του εισαγγελέα ότι δεν σχετίζεται με τρομοκρατία.

Οι σχέσεις των τρομοκρατών

Σύμφωνα με τη γαλλική αστυνομία, οι αδελφοί Κουασί και ο Κουλιμπαλί ανήκαν στον ίδιο ισλαμιστικό πυρήνα που δρούσε στο βόρειο Παρίσι. Ο Κουλιμπαλί υποστήριξε ότι «συγχρόνισε» τη δράση του με εκείνη των αδελφών Κουασί. Πριν σκοτωθεί στην αστυνομική επιχείρηση για την απελευθέρωση των ομήρων, ο Κουλιμπαλί μίλησε τηλεφωνικά στο ειδησεογραφικό κανάλι BFMTV και ισχυρίστηκε ότι είναι μέλος του Ισλαμικού Κράτους. Επίσης, ο ένας εκ των αδελφών Κουασί, ο Σερίφ, είπε στο ίδιο κανάλι ότι τον έστειλε στη Γαλλία η Αλ Κάιντα της Υεμένης και ότι τον χρηματοδοτούσε ο Ανουάρ αλ Αουλάκι.

54 ώρες τρομοκρατίας με 17 νεκρούς

Η διπλή αυτή ομηρία, σε απόσταση 50 χλμ. η μια από την άλλη, δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας, και αποτέλεσε ακόμη μια πτυχή της τραγωδίας η οποία άρχισε να εκτυλίσσεται την Τετάρτη με την επίθεση στη Charlie Hebdo, που στοίχισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους, με τις τελευταίες εξελίξεις να έχουν σημάνει και το τέλος του τριήμερου τεράστιου ανθρωποκυνηγητού που είχαν εξαπολύσει οι γαλλικές αρχές για τη σύλληψη των δραστών. Την επόμενη ημέρα, στην Πέμπτη, ο Αμεντί Κουλιμπαλί άνοιξε πυρ και σκότωσε αστυνομικό, αυξάνοντας τον αριθμό των αθώων που χάθηκαν στους 13. Μέχρι τις δραματικές εξελίξεις της Παρασκευής, που πρόσθεσαν άλλους τέσσερις στη λίστα των νεκρών.

«Όταν υπάρχουν 17 νεκροί, έχουν γίνει σφάλματα», παραδέχθηκε ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, το βράδυ της Παρασκευής, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV και υπενθύμισε τους «εκατοντάδες ανθρώπους που φεύγουν για τη Συρία και το Ιράκ» όπου «εκπαιδεύονται στην τρομοκρατία» και απ’ όπου ορισμένοι «επιστρέφουν».

Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί πορεία αλληλεγγύης στο Παρίσι, στην οποία θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΔΡΑΣΤΕΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΟΜΗΡΙΩΝ

Δημοφιλή