Η ΜΙ5 προειδοποιεί: Η Αλ Κάιντα σχεδιάζει εκστρατεία τρομοκρατίας στη Δύση

Η ΜΙ5 προειδοποιεί: Η Αλ Κάιντα σχεδιάζει εκστρατεία τρομοκρατίας στη Δύση
A woman holds up her hands bearing the words
A woman holds up her hands bearing the words
ASSOCIATED PRESS

Τρομοκρατικές επιθέσεις σε χώρες της Δύσης, με στόχο την πρόκληση μαζικών απωλειών, σχεδιάζουν μαχητές της Αλ Κάιντα στη Συρία, δήλωσε ο Άντριου Πάρκερ, επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας ασφαλείας, ΜΙ5.

Ο Πάρκερ επεσήμανε ότι η αστυνομία και η ΜΙ5 σταμάτησαν τρία τρομοκρατικά σχέδια μέσα στους τελευταίους μήνες, προσθέτοντας ότι οι Βρετανοί που έχουν ταξιδέψει στη Συρία ανέρχονται στους 600. Παράλληλα, οι βρετανικές υπηρεσίες φύλαξης συνόρων έχουν εντείνει τους ελέγχους σε οχήματα, επιβάτες και αγαθά που προέρχονται από τη Γαλλία μετά την τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία του Charlie Hebdo, που κόστισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους.

Ο επικεφαλής της ΜΙ5, μιλώντας από τα κεντρικά της υπηρεσίας, τόνισε ότι η Μ. Βρετανία έρχεται με αντιμέτωπη με όλο και πιο σύνθετα και φιλόδοξα σχέδια από εξτρεμιστές. Οι επιθέσεις στο Παρίσι αποτέλεσαν μια «τρομερή υπενθύμιση σχετικά με τις προθέσεις αυτών που θέλουν να μας βλάψουν», προσθέτοντας ότι, παρά τις προσπάθειες της υπηρεσίας και των συνεργατών της, «ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να ελπίζουμε να σταματήσουμε τα πάντα».

Παράλληλα, σημείωσε ότι ο αριθμός των «άτεχνων αλλά εν δυνάμει θανάσιμων σχεδίων» που αντιμετωπίζει η ΜΙ5 έχει αυξηθεί. Αναφερόμενος στις αποκαλούμενες επιθέσεις «μοναχικών λύκων», τόνισε ότι «είναι εκ των πραγμάτων δυσκολότερο να εντοπιστούν από τις υπηρεσίες πληροφοριών, καθώς «είναι συχνά δουλειά ασταθών ατόμων, εμπνευσμένων από την τρομοκρατική προπαγάνδα αντί για δραστηριότητα στο πλαίσιο εξελιγμένων δικτύων. Πολύ συχνά ενεργούν αυθόρμητα, ή μετά από πολύ σύντομες περιόδους σχεδιασμού».

Σημειώνεται ότι ενα από τα δύο αδέλφια - ύποπτοι για τη θανατηφόρα επίθεση στο Charlie Hebdo είχε επισκεφτεί το 2011 την Υεμένη προκειμένου να λάβει εκπαίδευση από μαχητές που συνδέονται με την τρομοκρατική οργάνωση αλ Κάιντα, δήλωσαν αμερικανικές και ευρωπαϊκές πηγές προσκείμενες στην έρευνα.

Σύμφωνα με τις πηγές, ο Σαΐντ Κουατσί, 34 ετών είχε παραμείνει στην Υεμένη για διάστημα αρκετών μηνών όπου εκπαιδεύτηκε από μέλη της οργάνωσης αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQAP).

Αυτός και ο αδελφός του Σαρίφ, 32 ετών, αποτελούν το αντικείμενων του ανθρωποκυνηγητού που έχουν εξαπολύσει οι γαλλικές αρχές. Τα δύο αδέλφια εισέβαλαν την Τετάρτη στα γραφεία της εφημερίδας Σαρλί Εμπντό και πυροβόλησαν θανάσιμα 12 ανθρώπους.

Οι δύο ύποπτοι έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στη Γαλλία από Αλγερινούς γονείς. Αμφότεροι βρίσκονταν υπό αστυνομική επιτήρηση. Ο Σαρίφ είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών επειδή πριν από μία δεκαετία προσπάθησε να ταξιδέψει στο Ιράκ με σκοπό να ενταχθεί στους κύκλους μιας ισλαμιστικής οργάνωσης.

Ένας αξιωματούχος της Υεμένης που έχει γνώση πάνω στο θέμα είπε ότι η κυβέρνηση της χώρας αυτής γνώριζε για την πιθανή σχέση μεταξύ του Σαΐντ Κουατσί με την AQAP.

Οι πηγές ανέφεραν ότι μετά την επιστροφή του Σαΐντ από την Υεμένη, τα δύο αδέλφια είχαν κρατήσει χαμηλό προφίλ και δεν είχαν επιστήσει καθόλου την προσοχή των γαλλικών αρχών ή των υπηρεσιών ασφαλείας. Είπαν ότι τους μήνες που προηγήθηκαν της επίθεσης στο Charlie Hebdo, δεν βρίσκονταν ψηλά στη λίστα των στόχων της γαλλικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Δημοφιλή