Γκίκας Χαρδούβελης: Οι πολίτες κατανοούν πως οι καταθέσεις είναι ασφαλείς. Δεν θα υπάρξει bank run

Χαρδούβελης: Οι πολίτες κατανοούν ότι οι καταθέσεις είναι ασφαλείς. Δεν θα υπάρξει bank run
sooc

Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μπορεί να ανασχεθεί, εάν η χώρα εισέλθει σε περίοδο παρατεταμένης πολιτικής αβεβαιότητας και έρθει σε ρήξη με τους διεθνείς πιστωτές της, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal ενώ έσπευσε να σημειώσει πως είναι πολύ μικρή η πιθανότητα να υπάρξουν μαζικές αναλήψεις καταθέσεων (bank run) καθώς ο κόσμος κατανοτεί πως οι καταθέσεις είναι ασφαλείς.

Από τις αρχές Δεκεμβρίου, αναφέρει το δημοσίευμα, όταν η Ελλάδα εισήλθε σε μία περίοδο πολιτικής αναταραχής με αφορμή τη διαδικασία της προεδρικής εκλογής που ήταν άκαρπη, οι επιχειρήσεις πάγωσαν τις επενδύσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις σταμάτησαν και οι εισπράξεις εσόδων έχουν μειωθεί. Εάν η αβεβαιότητα αυτή δεν λυθεί σύντομα, δήλωσε ο υπουργός, μπορεί να χαθούν μήνες για την ανάπτυξη της οικονομίας. «Εάν χαθεί το πρώτο τρίμηνο του έτους, κατά ο οποίο η οικονομία θα μπορούσε να έχει απογειωθεί, και μετά ίσως και το δεύτερο τρίμηνο, αυτό αντιστοιχεί με το μισό της ανάπτυξης που θα είχαμε διαφορετικά» σημείωσε ο κ. Χαρδούβελης.

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ του 2014, που θα ανακοινωθούν στα μέσα Φεβρουαρίου, αναμένεται να δείξουν ότι η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,6% πέρυσι, σύμφωνα με την κυβερνητική πρόβλεψη. Για φέτος, η κυβέρνηση βλέπει τον ρυθμό ανάπτυξης να αυξάνεται στο 2,9%. Μπορεί όμως, να μειωθεί περίπου στο μισό, «στο χειρότερο σενάριο» δήλωσε ο υπουργός.

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ εκλεγεί στην κυβέρνηση και εφαρμόσει τις πολιτικές που έχει εξαγγείλει, αυτό υπόσχεται «να περιπλέξει τις προσπάθειες της Ελλάδας να διαπραγματευθεί μία νέα πιστωτική γραμμή με τους πιστωτές της, καθώς το τρέχον πρόγραμμα χρηματοδότησης λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου» αναφέρει η WSJ, προσθέτοντας: «Μία νέα συμφωνία, μεταξύ άλλων, θα αποδέσμευε ένα ποσό περίπου 7 δισ. ευρώ - χωρίς το οποίο το δημόσιο θα αρχίσει να αντιμετωπίζει χρηματοδοτική ασφυξία από τα τέλη Μαρτίου - και θα εγγυάτο τη συνέχιση πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών σε φθηνό δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Αν δεν υπάρξει συμφωνία, αυτό θα υπονόμευε περαιτέρω την οικονομία, δήλωσε ο κ. Χαρδούβελης. «Δεν χρειάζεται απλώς να σχηματισθεί γρήγορα μία σταθερή κυβέρνηση. Χρειάζεται μία κυβέρνηση με μία προωθημένη πολιτική» πρόσθεσε. Ο υπουργός, δήλωσε ότι δεν είναι πιθανή μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. «Οι πολιτικές σε μία χώρα ακολουθούν τις βαθιές επιθυμίες του πληθυσμού και βαθιά επιθυμία του (ελληνικού) πληθυσμού είναι να μείνει στη Δύση. Αυτή συνδέεται με την παραμονή στην Ευρωζώνη» σημείωσε.

Ο κ. Χαρδούβελης επισήμαντε ότι τους δύο τελευταίους μήνες έχουν μειωθεί οι καταθέσεις κατά περίπου 3 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι μικρό - σε σύγκριση με τα περίπου 70 δισ. ευρώ που έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες τα τελευταία πέντε χρόνια -, συνέχισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι κάποιες από αυτές τις εκροές μπορεί να οφείλονται στους αυξημένους φόρους που έπρεπε να πληρωθούν. «Η πιθανότητα ενός bank run είναι πολύ μικρή. Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι οι καταθέσεις είναι ασφαλείς. Ωστόσο, είναι ακόμη η αρχή και πρέπει να παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά τη συμπεριφορά των καταθετών».

Δημοφιλή