ΚΟΙΝΩΝΙΑ
10/01/2015 12:36 EET | Updated 10/01/2015 12:36 EET

Ανασύρθηκε από το αρχείο η επίθεση των χρυσαυγιτών στο «Συνεργείο» της Ηλιούπολης

Sooc

Η Εισαγγελία Εφετών ζήτησε στις 18 Δεκεμβρίου 2014 την αποστολή της δικογραφίας που αφορά στην επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη στις 10 Ιουλίου 2013 από τάγμα εφόδου της νεοναζιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», όπως αναφέρει σε ανάρτησή της στο Διαδίκτυο η Πρωτοβουλία για την Πολιτική Αγωγή του Αντιφασιστικού Κινήματος.

Η δικογραφία της υπόθεσης στην οποία είχαν εμπλοκή τόσο ο προφυλακισμένος βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Παναγιώτης Λαγός, ο οποίος είχε αναγνωριστεί από τους μάρτυρες ως ο επικεφαλής της επίθεσης, όσο και ο έτερος χρυσαυγίτης βουλευτής, Νίκος Μίχος παρέμενε επί μακρόν στα αζήτητα.

Τον περασμένο Αύγουστο, μάλιστα είχε σταλεί στο αρχείο άγνωστων δραστών, με το σκεπτικό ότι δεν εντοπίστηκαν οι δράστες, παρά το γεγονός ότι για την ίδια επίθεση ενώπιον των ανακριτριών, που χειρίστηκαν την έρευνα για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής απολογήθηκαν με την ιδιότητα του κατηγορουμένου τουλάχιστον δύο άτομα. Τότε ο αρμόδιος εισαγγελέας που είχε χειριστεί την προκαταρκτική εξέταση, έκρινε πως ούτε η εμπλοκή αυτοκινήτου της Βουλής στην επίθεση ούτε και οι μαρτυρικές καταθέσεις, που αναφέρονται σε συγκεκριμένα πρόσωπα, αποτέλεσαν επαρκείς ενδείξεις.

Με την ανάσυρση της υπόθεσης από το αρχείο, οι δύο βουλευτές της νεοναζιστικής οργάνωσης αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία, αλλά και της παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας.

«Γίνεται σαφές ότι η εξέλιξη της υπόθεσης εξαρτάται από τις δημόσιες αντιδράσεις και όχι από το υπερ-επαρκές αποδεικτικό υλικό σύμφωνα με το οποίο του τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής ηγούνταν οι βουλευτές της οργάνωσης Λαγός και Μίχος», αναφέρει – μεταξύ άλλων – η Πρωτοβουλία για την Πολιτική Αγωγή του Αντιφασιστικού Κινήματος.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Ο προφυλακισμένος βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ιωάννης Λαγός αναγνωρίστηκε από μάρτυρες ως επικεφαλής της επίθεσης, ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα της "Εφημερίδας των Συντακτών", στο σημείο μετείχε αυτοκίνητο της Βουλής.

Συγκεκριμένα, η αστυνομία κατέγραψε τους αριθμούς όσων δίτροχων πρόφτασε, καθώς και την πινακίδα ενός αυτοκινήτου. Με τον σχετικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε μέχρι τις 31.7.2013, αποδείχτηκε ότι το αυτοκίνητο ανήκει σε εταιρεία leasing. Και όταν ρωτήθηκε εγγράφως, η εταιρεία αποκάλυψε ότι το αυτοκίνητο αυτό είναι μισθωμένο στη Βουλή των Ελλήνων.

Η απάντηση αυτή δόθηκε στις 3.9.2013, αλλά μόλις στις 28.2.2014 η Βουλή ξεκαθάρισε ότι το επίμαχο αυτοκίνητο της Βουλής που μετείχε στην επίθεση εναντίον του «Συνεργείου» έχει δοθεί στον Ιωάννη Λαγό, για το διάστημα από 5.7.2012 έως 30.9.2014.

Υπενθυμίζεται ότι η επίθεση έγινε στις 10 Ιουλίου του 2013 από ομάδα 100 χρυσαυγιτών που επέβαιναν σε μηχανάκια. Αφού πέρασαν από κεντρικούς δρόμους της Ηλιούπολης φωνάζοντας συνθήματα όπως: «Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή» και σκορπώντας προκηρύξεις του κόμματος, σταμάτησαν έξω από το στέκι, έσπασαν με ρόπαλα την είσοδο και όρμησαν στο στέκι όπου κατέστρεψαν ό,τι βρήκαν μπροστά τους σημειώνοντας μεγάλες υλικές ζημιές (ηχεία, μηχανήματα, οικιακές συσκευές). Εκείνη την ώρα στον χώρο του στεκιού γίνονταν μαθήματα Αγγλικών.

Sponsored Box