LIFE
10/01/2015 03:43 EET

Fereikos: Η εταιρεία που έχει βάλει σκοπό να κάνει τα ελληνικά σαλιγκάρια γνωστά παγκοσμίως

ΝΙΚΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ

Η Μαρία Βλάχου δεν είχε σκεφτεί ποτέ ότι αυτά τα χαριτωμένα ζωάκια που τη διασκέδαζαν τόσο πολύ στα παιδικά της χρόνια, θα έφταναν να αποτελούν ένα τόσο σημαντικό κομμάτι της ζωής της. Σήμερα, η εταιρεία Fereikos, που έχει δημιουργήσει με την αδερφή της, Πένυ Βλάχου, ασχολείται με τη δημιουργία ανοιχτών εκτροφείων σαλιγκαριών ολοκληρωμένου βιολογικού κύκλου και προϊόντα σαλιγκαριών παγκοσμίως και η ίδια μιλάει στην HuffPost Greece για την εκτροφή σαλιγκαριών, τις δυσκολίες και τις εξαγωγές τους.

default

Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σας με την καλλιέργεια σαλιγκαριών;

Θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι δικό μας, στον τόπο μας. Η καλλιέργεια των σαλιγκαριών και το σαλιγκάρι ως προϊόν ήταν το έναυσμα για να το επιτύχουμε. Η ιδέα γεννήθηκε ένα χειμωνιάτικο βράδυ σε ένα εστιατόριο της Ελβετίας. Καθώς αρκετοί απολάμβαναν Escargots à la Bourguignonne, αποφάσισα κι εγώ να τα δοκιμάσω. Την ίδια στιγμή μου τηλεφώνησε η Πένυ, η οποία εντυπωσιάστηκε ακούγοντας ότι τρώω σαλιγκάρια και όταν της ανέφερα την τιμή που πλήρωσα για μόλις 12 τεμάχια, ξαφνιάστηκε και αστειευόμενη είπε ότι θα μαζέψει σαλιγκάρια από τον κήπο της για να τα εξάγει. Το αστείο αυτό ήταν το έναυσμα για να φοιτήσει η Πένυ στη σχολή Αγροτουρισμού και Αγροβιοτεχνίας κι εγώ να σπουδάσω Μάρκετινγκ και πωλήσεις. Έτσι, ύστερα από ατέλειωτες ώρες μελέτης και μια μακρά έρευνα αγοράς ξεκινήσαμε το πρώτο μας εκτροφείο.

fereikos

Πότε ξεκίνησε η Fereikos;

Η Fereikos ξεκινήσε τέλη του 2007 με ένα μικρό εκτροφείο και αυτή την στιγμή συνεργαζόμαστε με 178 οικογένειες στην Ελλάδα, 7 στην Κύπρο, 1 Γερμανία και 2 Ισπανία.

Ποια είναι η φιλοσοφία της Fereikos;

Η φιλοσοφία μας είναι απλή! Ποιοτικά, ασφαλή και καινοτόμα προϊόντα για τον καταναλωτή και συνεργασίες με ανθρώπους και εταιρείες που μοιράζονται τις ίδιες αξίες με εμάς και έχουν ως όραμα μια καλύτερη Ελλάδα. Η Fereikos στηρίζεται σε δυο βασικές αρχές, τον άνθρωπο και την ποιότητα. Όλα αυτά τα χρόνια επενδύουμε στην έρευνα και την ανάπτυξη με σκοπό τη βελτίωση της μεθοδολογίας και τεχνογνωσίας στην εκτροφή αλλά και στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων. Κατά την πορεία της εταιρίας όχι μόνο εξελίξαμε τον τρόπο εκτροφής αλλά επιπλέον αναπτύξαμε ένα νέο επαγγελματικό μοντέλο στον πρωτογενή τομέα. Επενδύουμε στην συνεργασία με ανθρώπους και εταιρείες που ταυτίζονται με τις αξίες μας όπως η συνεχής εξέλιξη, η καινοτομία, η περιβαλλοντική συνείδηση, ο σεβασμός στην παράδοση, η προώθηση της υγιεινής Μεσογειακής Διατροφής και η προώθηση της γαστρονομικής αριστείας.

Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε;

Τις δυσκολίες δεν τις αντιμετωπίζει κανείς μόνο στην αρχή αλλά και καθόλη τη διάρκεια της επιχειρηματικής του δραστηριότητας. Δεν υπάρχει «επιχειρείν» χωρίς δυσκολίες και εμπόδια. Το θέμα είναι να τα μετατρέψουμε σε προκλήσεις και ευκαιρίες. Όπως λέω και συνέχεια στους συνεργάτες μου: «Μη μου λέτε για προβλήματα, πείτε μου για λύσεις». Αυτό θέλω να ακούω, γι αυτό προσπαθώ και εγώ και όλοι.

Πόσο θρεπτικά είναι τα σαλιγκάρια;

Το σαλιγκάρι αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εξαγώγιμο προϊόν με τεράστια διατροφική και θεραπευτική αξία γνωστή από την αρχαιότητα. Χάρη στις ισχυρές αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, η συχνή κατανάλωσή τους προστατεύει από καρδιοπάθειες ενώ συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και του ανοσοποιητικού συστήματος. Παράλληλα, το λίπος των σαλιγκαριών είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο, καθώς παρέχει στον οργανισμό τα ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για τη διατροφή του ανθρώπινου οργανισμού. Το κρέας τους αποτελεί μοναδική πηγή ασβεστίου, φωσφόρου, μαγνησίου, καλίου και νατρίου. Τα σαλιγκάρια έχουν χαμηλές θερμίδες, άρα είναι ιδανικά για δίαιτα, είναι κατάλληλα για διαβητικούς και αποτελούν σημαντική διαιτητική πηγή βιταμινών, αφού περιέχουν νιασίνη με ευεργετική επίδραση στο νευρικό και καρδιαγγειακό σύστημα.

snail

Ένα από τα εκτροφεία σαλιγκαριών της Fereikos.

Πώς γίνεται η εκτροφή σαλιγκαριών;

Η εκτροφή σαλιγκαριών αρχικά απαιτεί ένα χωράφι, καλό νερό και έδαφος. Πολλή δουλειά διότι μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για αγροτική εργασία και φυσικά υπομονή, αφού το σαλιγκάρι είναι εκ φύσεως αργό!

Τι προϊόντα θα βρει κανείς στη Fereikos;

Η γκάμα των προϊόντων μας περιλαμβάνει το φρέσκο, το οποίο διατίθεται διαλεγμένο και καθαρισμένο ή ταϊσμένο, όπως συνηθίζεται από τους παλαιότερους, τυποποιημένο με κέλυφος ή χωρίς, δηλαδή σε άλμη προβρασμένο για μεγαλύτερη ευκολία σε λιγότερο χρόνο. Το νέο μας προϊόν είναι τα μακαρόνια με σαλιγκάρια, έτοιμο γεύμα, δηλαδή, σε δυο διαφορετικές γεύσεις. Μία καθαρά ελληνική με σαλιγκάρι, ντομάτα και φέτα και μια γαλλική που είναι ταλιατέλες με σαλιγκάρι, σκόρδο και μαϊντανό.

fereikos

Χοχλιοί μπουμπουριστοί

Τι ποσοστό των εξαγωγών σας πηγαίνει στο εξωτερικό;

Το 2014 το 87% του συνολικού μας όγκου πήγε σε διάφορες χώρες του εξωτερικού. Η εξωστρέφεια ήταν μονόδρομος για εμάς καθώς η αγορά του εξωτερικού είναι μεγάλη και εμείς έχουμε το τεράστιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα να διαθέτουμε σαλιγκάρια καθόλη τη διάρκεια του έτους.

Σε ποιες χώρες του εξωτερικού είναι πιο δημοφιλή τα σαλιγκάρια Fereikos;

Σίγουρα στην αγαπημένη μας Κύπρο όπου καταναλώνουν αρκέτα τους καραόλους και στην υπόλοιπη Ευρώπη που έχουν μακρά παράδοση όπως την Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία.