Βενιζέλος: Σταθερότητα ή αβεβαιότητα το στοίχημα των εκλογών

Βενιζέλος: Σταθερότητα ή αβεβαιότητα το στοίχημα των εκλογών
Eurokinissi

Το στοίχημα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου είναι εάν την επομένη θα υπάρξει στη χώρα σταθερότητα και πρόοδος ή αβεβαιότητα και οπισθοχώρηση, τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα της Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ. Και πρόσθεσε ότι οι προσεχείς εκλογές έχουν στρατηγικό χαρακτήρα που δεν είχε καμία άλλη εκλογική αναμέτρηση στο παρελθόν.

Γι' αυτό, όπως τόνισε, έχει πολύ μεγάλη σημασία αν θα πάμε μπροστά, κάνοντας το ένα βήμα που απομένει για την έξοδο της χώρας από την κρίση και το μνημόνιο ή θα κάνουμε πολλά βήματα πίσω, επισημαίνοντας ότι κάθε βήμα πίσω το πληρώνει πολύ ακριβά η χώρα και η νέα γενιά.

Τα πράγματα, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, δεν είναι συνηθισμένα και απλά, οι συνθήκες δεν είναι φυσιολογικές και το ζήτημα είναι προς τα πού θα πάει η χώρα από την 26η Ιανουαρίου τις επόμενες δεκαετίες, ποια θα είναι η μοίρα μας;

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Βενιζέλος απευθυνόμενος στους παρισταμένους, μέλη της Συνδιάσκεψης, καλωσόρισε «όλο το ΠΑΣΟΚ, το ενωμένο, το μαχητικό και το απερίσπαστο ΠΑΣΟΚ». Και πρόσθεσε, χρησιμοποιώντας φράση του Ανδρέα Παπανδρέου, ότι το παρόν δίνουν όλες οι γενιές, «της εθνικής αντίστασης, του 114, του Πολυτεχνείου και οι νεότερες γενιές της μεταπολίτευσης».

Το ΠΑΣΟΚ είναι ο ρυθμιστής, ο εγγυητής της εθνικής, όχι της κυβερνητικής, σταθερότητας. Δεν υπάρχει αυτοδυναμία, δεν μπορεί να υπάρξει ακυβερνησία. Θα συμβάλει στο να κυβερνηθεί η χώρα με ασφάλεια, δεν είναι κυβερνητικός μπαλαντέρ, δεν προσχώρησε εκείνο στην πολιτική άλλων αλλά άλλοι στη δική του. Η εθνική στρατηγική του και το πλαίσιο των 6 σημείων για συνεννόηση που έχει θέσει επ' αυτής επανειλημμένα είναι η μόνη ρεαλιστική και ασφαλής οδός για την έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο και τη μετάβαση στη νέα φάση.

Αυτές είναι ορισμένες από τις βασικές θέσεις που διατύπωσε εν όψει των εκλογών ο κ. Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος απευθύνθηκε στους παριστάμενους και στον κόσμο της παράταξης ως τους «εγγυητές και θεματοφύλακες του μέλλοντος του ΠΑΣΟΚ και της χώρας», σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση αυτή θα παραδώσει στις 25 Ιανουαρίου τη χώρα ακέραιη, ασφαλή, μέσα στο Ευρώ, τις τράπεζες σε πλήρη λειτουργία, τη χώρα έτοιμη να κάνει το τελευταίο βήμα στη διαπραγμάτευση και να γυρίσει στην κανονικότητα μέσα στην Ευρωζώνη, αλλά πως το τι θα γίνεις στις 26 Ιανουαρίου, θα το κρίνει ο λαός. Θέτοντας τα διλήμματα των εκλογών, υποστήριξε ότι οι επικείμενη αναμέτρηση έχει βαθιά ιστορικό χαρακτήρα, ότι το ζήτημα είναι προς τα πού θα πάει η χώρα τις επόμενες δεκαετίες. Το δίλημμα, είπε, είναι αν θα κάνουμε το ένα βήμα μπροστά που απομένει για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, να αλλάξει η σελίδα και να μπούμε στο δρόμο της ομαλότητας ή αν θα κάνουμε πολλά βήματα προς τα πίσω. «Το πραγματικό δίλημμα είναι: Σταθερότητα και πρόοδος ή αβεβαιότητα και οπισθοχώρηση», συνέχισε και τόνισε ότι το κρίσιμο είναι να μείνουμε σταθεροί σε ένα πλαίσιο δοκιμασμένο, «το μόνο ασφαλές και ρεαλιστικό», γιατί «δεν υπήρχε και δεν υπάρχει σχέδιο Β».

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι τώρα τέλειωσαν τα «εύκολα λόγια» και ότι δεν έχουμε ως έθνος το περιθώριο να ζήσουμε καταστάσεις αβέβαιες, ερασιτεχνικές και επικίνδυνες.

Εκτίμησε ότι βαδίζουμε σε αυτές τις εκλογές όχι απλά με μια θεμιτή πολιτική διαίρεση αλλά με την κοινωνία διχασμένη και πως αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Στο ίδιο πλαίσιο ανέφερε ότι είμαστε πολύ μακριά από το 2009, αλλά και πολύ κοντά, γιατί οι συνθήκες στις αγορές καθιστούν τα πράγματα εύθραυστα. Περιγράφοντας τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν αμέσως μετά τις εκλογές μίλησε για ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, την έξοδο από το μνημόνιο και τη μετάβαση στη νέα σελίδα, την όσο το δυνατόν γρηγορότερη επιστροφή στις αγορές, την οριστική διευθέτηση του ζητήματος του χρέους, την αποφυγή νέων δημοσιονομικών μέτρων λιτότητας, την αποκατάσταση των αδικιών, την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών «που θέλει η κοινωνία», μια ανοικτή οικονομία με ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα, επενδύσεις και απασχόληση.

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για την αβεβαιότητα που όπως είπε δεν δημιουργείται από την εναλλαγή κυβερνήσεων αλλά από την αμφισβήτηση της συνέχειας του κράτους. Συνεχίζοντας την κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ψευδαίσθηση την παράταση της τεχνικής παράτασης και μίλησε για «ένθετους αντιπάλους του μνημονίου που διεκδικούν παράταση της εφαρμογής του μνημονίου». Διαχωρίζοντας το ΠΑΣΟΚ τόσο από τη ΝΔ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «συγκρουόμαστε με τις πολιτικές του εκφοβισμού και των εύκολων υποσχέσεων και κρατάμε ψηλά την ευθύνη, τη χώρα, τα κεκτημένα του λαού», για να προσθέσει ότι το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί την πολιτική της αλήθειας, μιας αλήθειας μετρημένης που δεν λειτουργεί εκβιαστικά ούτε λαϊκιστικά. Κάλεσε ξένους σχολιαστές, ειδήμονες και ΜΜΕ να μην κουνούν το δάκτυλο, να μην φοβίζουν και να μην πιέζουν τον ελληνικό λαό, ο οποίος θα αποφασίσει κυρίαρχα με ανεξαρτησία, ενώ εκτίμησε ότι όλη αυτή η ιστορία των εξωτερικών πιέσεων λειτουργεί ως «καμπάνια υποστήριξης» του ΣΥΡΙΖΑ.

Είπε ακόμα ότι μετά τις εκλογές η διαπραγμάτευση μπορεί με εντυπωσιακή άνεση να γίνει ευκολότερη αν υπάρχει αρραγές εσωτερικό μέτωπο με συναίνεση ή να γίνει δυσκολότερη «αν πάμε με λεβεντιές και τζάμπα μαγκιές και με εσωτερική ρήξη». Αναφερόμενος στη σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους, το εάν μας «κρατάνε» ή τους «κρατάμε» και το «εάν θα μπορούσαμε να εκβιάσουμε και με έξοδο από το Ευρώ», είπε ότι δεν υπάρχει νομική διαδικασία να σε βγάλουν από το Ευρώ, αλλά μπορείς να είσαι εξαθλιωμένος μέσα στο Ευρώ.

Παραπέμποντας και στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών όπου «η κυβέρνηση διατήρησε την ισχύ και τη νομιμοποίησή της με το 8% της Ελιάς, του ΠΑΣΟΚ», ανέφερε ότι κανένα άλλο ποσοστό κόμματος δεν έχει τη σημασία που έχει για την πορεία της χώρας, όσο το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ. Θέτοντας ως στόχο του ΠΑΣΟΚ την τρίτη θέση και εντολή, ανέφερε ότι θα είναι όνειδος και πρόκληση να την καταλάβει η Χρυσή Αυγή. Αφήνοντας αιχμές προς τον Γιώργο Παπανδρέου, αν και χωρίς να τον κατονομάσει, είπε ότι την τρίτη θέση τη διεκδικούν «αυτοί που δεν μας βοηθούν τώρα να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα από μια ματαιοδοξία, από ένα καπρίτσιο χωρίς να καταλαβαίνει κανείς τους πολιτικούς λόγους, κόντρα στην ιστορία και τη συνείδηση της παράταξης». «Αυτή κι αν είναι», συνέχισε, «μια χαμένη ψήφος ιστορικά, όχι παραταξιακά, εθνικά, για κάποιους που θα έπρεπε να έχουν το πρώτο ενδιαφέρον να ολοκληρωθούμε την προσπάθεια και να βγούμε από την κρίση με ασφάλεια». Άσκησε κριτική και προς το Ποτάμι, λέγοντας ότι η καμπύλη που διέγραψε η ΔΗΜ.ΑΡ. είναι δείγμα για την καμπύλη της «νέας ΔΗΜ.ΑΡ.», ενώ πρόσθεσε ότι συμμετέχουν σε αυτό στελέχη του νεοφιλελευθερισμού και του «μητσοτακικού νεοφιλελευθερισμού».

Ο κ. Βενιζέλος απάντησε σε όσους ταυτίζουν το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ λόγω της συγκυβέρνησης, αναφέροντας ότι «είμαστε στη χώρα των λωτοφάγων προφανώς» και επισημαίνοντας ότι τα μεγάλα φιλολαϊκά έργα είναι του ΠΑΣΟΚ, του Ανδρέα Παπανδρέου. Αφού καταλόγισε τις ευθύνες στη διακυβέρνηση της ΝΔ την περίοδο 2004-2009 είπε ότι τον Μάιο του 2010 μέσα στην ένταση και την αμηχανία των ημερών «τους κάναμε ένα πολύ μεγάλο δώρο, τους αφήσαμε να ξεχαστούν, πήραμε την ευθύνη πάνω μας, μόνοι μας, και αφήσαμε να κρυφτούν το γεγονός ότι η χώρα είναι σε ύφεση από το 2007, ότι η χώρα παραδόθηκε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό». Ανέφερε ότι η πρότασή του να απαιτηθεί αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων για την έγκριση του πρώτου μνημονίου δεν έγινε δεκτή, γιατί «δυστυχώς ένας σκληρός πυρήνας εξουσίας πίστευε τότε ότι θα βγούμε από την κρίση σε έξι μήνες και πρέπει να έχουμε μόνοι μας την τιμή και το όφελος», ότι τον Ιούνιο του 2011 «παραδώσαμε την πρωθυπουργία στα πόδια του κ. Σαμαρά» και ότι «μπλέξαμε σε μια ιστορία αδιέξοδη σε σχέση με το δημοψήφισμα» που, όπως είπε, δεν μπορούσε να γίνει με ερώτημα «ναι ή όχι στο Ευρώ», κάτι που δέχτηκε και ο κ. Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο, όπως πρόσθεσε.

Στην έναρξη της ομιλίας του, ο κ. Βενιζέλος έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον γαλλικό λαό «που υφίσταται μια βάρβαρη επίθεση στο όνομα του τυφλού μίσους της τρομοκρατίας, είναι επιθέσεις κατά της ελεύθερης σκέψης, κατά του δημοκρατικού πολιτισμού».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή