Cool Soap: Χειροποίητα σαπούνια από ελληνικό ελαιόλαδο και αιγινήτικο αέρα

Cool Soap: Χειροποίητα σαπούνια από ελληνικό ελαιόλαδο και αιγινήτικο αέρα
Ηλιάνα Αλεξάνδρου

Ο Γιάννης Ζαγοριανάκος και η Μαρίνα Κοριολάνο-Λυκουρέζου, αποφάσισαν να αφήσουν την Αθήνα και να μετακομίσουν μόνιμα στην Αίγινα. Εκεί, προσπαθώντας να βρουν έναν τρόπο να καθησυχάσουν την δημιουργική φύση τους, δημιούργησαν το 2013 τα Cool Soap, τα φυσικά χειροποίητα σαπούνια από ελληνικό ελαιόλαδο.

Ο Γιάννη Ζαγοριανάκος

Η Μαρίνα Κοριολάνο- Λυκουρέζου

Πώς αποφασίσατε να ξεκινήσετε ένα τέτοιο εγχείρημα;

Η επιλογή έγινε όταν πήραμε την απόφαση να αφήσουμε την Αθήνα και να μετακομίσουμε στην Αίγινα. Πιστεύουμε οτι η Ελλάδα έχει πάρα πολλές δυνατότητες σε πολλούς τομείς της παραγωγής και ως ελεύθεροι επαγγελματίες η ιδέα του να δημιουργήσουμε μια νέα επιχείρηση ήταν αυτονόητη παρόλο που η εποχή δεν ήταν η καλύτερη και το πλαίσιο που περιβάλλει τέτοιου είδους εγχειρήματα στην χώρα μας δεν είναι το καταλληλότερο. Η έρευνα ξεκίνησε το 2012 και σε πρώτη φάση αφορούσε τους τρόπους παραγωγής τα υλικά και τις συνταγές, ενώ σε δεύτερη φάση ξεκίνησε η έρευνα και η μελέτη για την επωνυμία και τη συσκευασία. Η εταιρία μας, THE COOL PROJECTS, δημιουργήθηκε επίσημα το 2013 και το COOL SOAP είναι το βασικό μας προϊόν.

Γιατί επιλέξατε το σαπούνι;

Επιλέξαμε αυτό το προϊόν γιατί θέλαμε να συνδυάσουμε τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας με τον τόπο και τον τρόπο ζωής μας για να δημιουργήσουμε ένα Ελληνικό φυσικό προϊόν που σέβεται το περιβάλλον και παράγεται απο Ελληνικά κυρίως υλικά με εναν παραδοσιακό τρόπο, και που θα μπορούσε να προωθηθεί και στο εξωτερικό. Καταφέραμε να συνδυάσουμε την χημεία και την έρευνα πάνω στα υλικά και στις δυνατότητες που μπορούν να προσφέρουν με την αγάπη μας για ό,τι φυσικό και οικολογικό. Έτσι, ήταν και μια πρόκληση το να δημιουργηθεί ένα φυσικό και ποιοτικό προϊόν σε μια λογική τιμή που να σέβεται το περιβάλλον και τον καταναλωτή. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα απορρυπαντικά που πωλούνται ως σαπούνια δεν σέβονται τίποτα και κανέναν.

Από τι υλικά φτιάχνονται τα Cool Soaps; Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη τεχνική;

Τα Cool Soaps φτιάχνονται με βάση το παρθένο ελαιόλαδο, ελληνικής παραγωγής, το οποίο χρησιμοποιούμε σε ποσοστό από 60 έως και 100%. Χρησιμοποιούμε και άλλα λάδια όπως λάδι καρύδας, λάδι αβοκάντο, καστορέλαιο, αμυγδαλέλαιο, βούτυρο καριτέ, λάδι jojoba, ριζέλαιο, δημιουργώντας έτσι 12 διαφορετικές συνταγές σαπουνιών χωρίς άρωμα και τις ίδιες 12 συνταγές με φυσικά αιθέρια έλαια, ιδανικά για διαφορετικά γούστα.

Εχουμε επιλέξει την παραδοσιακή ψυχρή μέθοδο κατά την οποία τα λάδια δεν θερμαίνονται πάνω από 45 βαθμούς Κελσίου, αναμειγνύονται με νερό στο οποίο έχει διαλυθεί η σόδα, και με αυτόν τον τρόπο γίνεται η λεγόμενη «σαπωνοποίηση». Στη συνέχεια τα σαπούνια αφήνονται να ωριμάσουν για 6 εβδομάδες περίπου. Ο λόγος που προτιμήσαμε αυτή τη μέθοδο, παρόλο που είναι χρονοβόρα, είναι διότι τα λάδια διατηρούν όλες τις θρεπτικές τους ιδιότητες καθώς δεν θερμαίνονται αλλά και επειδή πιστεύουμε οτι ή παραδοσιακή αυτη μέθοδος δεν πρέπει να εκλείψει.

Σε τι διαφέρουν από τα υπόλοιπα σαπούνια;

Τα Cool Soaps διαφέρουν από τα κοινά σαπούνια της αγοράς διότι είναι απολύτως φυσικά, χωρίς κανένα συνθετικό υλικό, άρωμα ή συντηρητικό. Είναι χειροποίητα, παράγονται με ελεγμένα υλικά καλής ποιότητας και σε μικρές παρτίδες. Ελέγχουμε κάθε στάδιο της παραγωγής εμείς οι ίδιοι, μέχρι και τη συσκευασία, οπότε ξέρουμε ακριβώς τι προϊόν δίνουμε στην αγορά. Ο σκοπός μας είναι η επιχείρηση να μεγαλώσει αργά και όσο πρέπει για να είναι υγιής χωρίς όμως αυτό να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα. Επίσης, προσφέρουμε μια αρκετά μεγάλη γκάμα εφόσον έχουμε 12 συνταγές και 12 αιθέρια έλαια. Το σαπούνι μας δεν είναι απλά ένα ελαιοσάπουνο, αλλά ένα ελαιοσάπουνο εμπλουτισμένο με άλλα λάδια, το καθένα με τις ιδιότητές του. Τέλος, έχουμε δώσει μεγάλη έμφαση στην παρουσίαση και στη συσκευασία, η οποία προστατεύει το σαπούνι χωρίς όμως να το κρύβει τελείως από τον περίεργο αγοραστή, ο οποίος συνήθίζει να θέλει να το βλέπει και να το μυρίσει. Μια λιτή και σύγχρονη παρουσίαση για ένα απλό, παραδοσιακό προϊόν.

Πιστεύετε ότι έχοντας ως βάση την Αίγινα, χάνετε ευκαιρίες στην αγορά;

Το αντίθετο θα λέγαμε! Παράγουμε ένα φυσικό προϊόν σε ενα αντίστοιχο περιβάλλον, μακριά απο την πολυκοσμία της πόλης, και αυτό, μέχρι στιγμής, το εκτιμούν οι πελάτες μας. Η πρόσβαση στην αγορά γίνεται με διαφορετικούς τρόπους, μέσω διαδικτύου και μέσω φυσικής παρουσίας εκεί που χρειάζεται στην Ελλάδα ή και το εξωτερικό. Συμμετέχουμε σε εμπορικές εκθέσεις στην Ελλάδα, την Γερμανία και την Αγγλία για να προωθήσουμε το κομμάτι της χονδρικής, το οποίο όμως συμπληρώνεται με επαφές και δουλειά που γίνεται διαδικτυακά και τηλεφωνικά. Το διαδίκτυο είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο, ειδικά για όσους ζουν εκτός κέντρου, και βοηθάει πολύ στην αποφάση να φύγει κανείς από τα αστικά κέντρα, κάτι που γίνεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης εδώ και αρκετό καιρό. Για το κομμάτι της λιανικής, προωθούμε την ιστοσελίδα μας και το ηλεκτρονικό κατάστημα και σύντομα, μόλις βρεθεί ο κατάλληλος χώρος σχεδιάζουμε να ανοίξουμε και το πρώτο μαγαζί λιανικής.

Είναι στα σχέδιά σας, να βγει το cool soap και εκτός συνόρων Ελλάδας;

Ο βασικός μας στόχος ήταν από την αρχή να βγει το Cool Soap εκτός συνόρων και με αυτό το σκεπτικό σχεδιάστηκε και όλη η σειρά. Αυτή τη στιγμή έχουμε πελάτες χονδρικής σε χώρες όπως Γερμανία, Αγγλία, Ιταλία, Ολλανδία, Αυστραλία, Αμερική και Καναδά και ταυτόχρονα πουλάμε και απευθείας σε ιδιώτες μέσω από το e-shop μας.

Πού μπορεί να βρει κανείς τα σαπούνια σας;

Στην Ελλάδα, τα προϊόντα μας υπάρχουν σε διάφορα καταστήματα στην Αθήνα, κάποια από αυτά είναι το Βιολογικό Κατάστημα Τέσσερες Εποχές, Grafftio Concept Store, Natura, Pestemal και άλλα, στη Θεσσαλονίκη και σε αρκετά νησιά όπως Αίγινα, Πάρος, Νάξος, Χίος. Και βεβαίως στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα να παραγγείλει και να αγοράσει όλα μας τα προϊόντα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Ηλιάνα Αλεξάνδρου