SOS από συνοδευτικό του «Μπαρμπαρός» εντός περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας

SOS από συνοδευτικό του «Μπαρμπαρός» εντός περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας
TurkuazYachtshipServices Co Ltd MarineTraffic.com

Συνοδευτικό σκάφος του «Μπαρμπαρός», το οποίο συμμετέχει στις έρευνες του τουρκικού ερευνητικού πλοίου, εξέπεμψε σήμα κινδύνου το πρωί από σημείο εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο δηλώσεις του Κύπριου υπουργού Άμυνας, Χρήστου Φωκαΐδη, πρόκειται για το «Kosso» (ή «Kofso», σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο»). Όπως ανέφερε ο υπουργός το σκάφος προσέκρουσε στις νησίδες Κλείδες κοντά στο ακρωτήριο του Αποστόλου Ανδρέα, στην κατεχόμενη Καρπασία.

Λόγω της πρόσκρουσης στο σκάφος άρχισαν να μπαίνουν νερά και αυτό εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Μετά την προσφορά βοήθειας από την κυπριακή κυβέρνηση το σκάφος άλλαξε συχνότητα και στην περιοχή σπεύδει το Βarbaros και δύο σκάφη του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος, πρόσθεσε ο Κύπριος υπουργός. Επίσης, τόνισε ότι το σημείο, όπου έγινε το ατύχημα, είναι περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως μεταδίδει ο «Φιλελεύθερος», το πλοίο κινδυνεύει να βυθιστεί, ενώ νωρίτερα το τουρκικό ερευνητικό σκάφος με την μέγιστη σχεδόν δυνατή ταχύτητα που αναπτύσσει (13 κόμβους) είχε αποπλεύσει από το κατεχόμενο λιμάνι Αμμοχώστου, μαζί με τα δύο συνοδευτικά του προς το ακρωτήριο του Αποστόλου Ανδρέα.

Για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες δεν θα πρέπει να είναι σε ισχύ η τουρκική NAVTEX και η Άγκυρα πρέπει να αποδείξει εμπράκτως ότι σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε συνέντευξη, στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Γενί Ντουζέν», ο κύριος Χριστοδουλίδης υπέδειξε ότι η Τουρκία δεν πρέπει να παρενοχλεί τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επισήμανε ότι η έκδοση ναυτικής οδηγίας από την Τουρκία δεν έχει στόχο την προστασία των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων, αλλά των συμφερόντων της ίδιας, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το μήνυμα που έστειλε η Τουρκία με την ενέργεια αυτή είναι ότι δεν επιθυμεί την επίλυση του Κυπριακού.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επανέλαβε την θέση για συζήτηση του θέματος των φυσικών πόρων μαζί με τους χάρτες για το εδαφικό στο τέλος των διαπραγματεύσεων.

Δημοφιλή