ΔΙΕΘΝΕΣ
11/01/2015 04:43 EET | Updated 11/01/2015 08:00 EET

Εμπρησμός σε γερμανική εφημερίδα που δημοσίευσε σκίτσα του Charlie Hebdo

ASSOCIATED PRESS
A firef truck sits outside the building of the 'Hamburger Morgenpost' in Hamburg, northern Germany, Sunday morning, Jan. 11, 2015. According to police fire broke out in an archive room of the paper after an arson attack. The newspaper ran caricatures of the Charlie Hebdo newspaper after the attack on Wednesday. (AP Photo/dpa, Bodo Marks)

Εφημερίδα του Αμβούργου που είχε αναδημοσιεύσει σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ από τη γαλλική σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo αποτέλεσε σήμερα το πρωί στόχο επίθεσης με εμπρηστικό μηχανισμό, ανακοίνωσε η αστυνομία διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχουν τραυματίες.

«Ερρίφθησαν πέτρες και στη συνέχεια εμπρηστικός μηχανισμός μέσα σε ένα παράθυρο» της Hamburger Morgenpost τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει φωτιά. «Δύο αίθουσες υπέστησαν ζημιές και η φωτιά κατασβέστηκε γρήγορα» , δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Δύο άτομα συνελήφθησαν κοντά στο σημείο και η υπηρεσία κρατικής ασφάλειας έχει αναλάβει τη διενέργεια της έρευνας, σύμφωνα με την εκπρόσωπο.

Στην ιστοσελίδα της, η εφημερίδα αναφέρει πως δεν υπήρχαν εργαζόμενοι μέσα στα γραφεία την ώρα της επίθεσης.

Όπως πολλές ακόμη γερμανικές εφημερίδες, η Hamburger Morgenpost υπό τον τίτλο «Τόση ελευθερία πρέπει να είναι δυνατή» είχε αναδημοσιεύσει στην πρώτη σελίδα της τρία σκίτσα της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo μετά την επίθεση στα κεντρικά της γραφεία στο Παρίσι από δύο τζιχαντιστές που σκότωσαν 12 ανθρώπους, ανάμεσά τους πέντε σκιτσογράφους της.

Η εκπρόσωπος της γερμανικής αστυνομίας δήλωσε ότι είναι "πολύ νωρίς» να ειπωθεί ότι η επίθεση κατά της εφημερίδας έχει σχέση με τη δημοσίευση των σκίτσων αυτών αλλά τόνισε ότι αυτό αποτελεί βασικό θέμα που θα εξεταστεί στην έρευνα.

Επικαλούμενη πηγή που δεν κατονομάζει της εθνικής υπηρεσίας ασφαλείας των ΗΠΑ, η γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag εκτιμά σήμερα ότι η σφαγή στο Charlie Hebdo πιθανόν να προαναγγέλλει κύμα επιθέσεων στην Ευρώπη από τρομοκράτες τζιχαντιστές. Η αμερικανική NSA υπέκλεψε επικοινωνίες στις οποίες ηγετικά στελέχη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος προανήγγειλαν νέες επιθέσεις, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Με αφορμή το περιστατικό ο Έλληνας Επίτροπος για τη Μετανάστευση Δ. Αβραμόπουλος ο οποίος βρίσκεται στο Παρίσι για να συμμετάσχει ως εκπρόσωπος της "Κομισιόν" στην έκτακτη διυπουργική σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μετά το Παρίσι, το Αμβούργο, το έγκλημα δεν γνωρίζει σύνορα. Η νέα αυτή επίθεση υπογραμμίζει ακόμη μια φορά ότι χρειάζεται ένα απόλυτος σεβασμός για την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου. Εμείς θα υπερασπιστούμε τις αξίες μας. Και ανάμεσα στις αξίες μας είναι επίσης και αυτές της ανοχής. Δεν είναι ώρα για στιγματισμούς, αλλά για συσπείρωση. Η αλληλεγγύη που εκφράζεται σήμερα στους δρόμους του Παρισιού είναι η απτή απόδειξη».

Ο κ.Αβραμόπουλος, θα συμμετάσχει και στη μεγάλη Πορεία Ενότητας για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία.

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post