Πορεία κατά της τρομοκρατίας και του φόβου στο Παρίσι

Πορεία κατά της τρομοκρατίας και του φόβου στο Παρίσι
French residents, their family and Japanese hold
French residents, their family and Japanese hold
ASSOCIATED PRESS

Βροντερό «όχι» στη βία από το Παρίσι από σχεδόν 3,5 εκατομμύρια πολίτες οι οποίοι διαδήλωσαν κατά της τρομοκρατίας συμμετέχοντας στην ιστορική πορεία για την ενότητα την Κυριακή έπειτα από τις επιθέσεις τζιχαντιστών που στοίχισαν τη ζωή σε συνολικά 17 ανθρώπους στη Γαλλία.

«Το Παρίσι είναι σήμερα η πρωτεύουσα του κόσμου», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. «Η Ευρώπη θα κερδίσει την πρόκληση εναντίον της τρομοκρατίας» δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι.

Ηγέτες από όλο τον κόσμο, κόμματα, συνδικάτα, εβραϊκές, χριστιανικές, μουσουλμανικές θρησκευτικές ενώσεις, σύλλογοι, προσωπικότητες και απλοί πολίτες έδωσαν το παρόν με την 11η Ιανουαρίου να σηματοδοτεί μια ιστορική ημέρα για τη δημοκρατία.

Οι οικογένειες των θυμάτων οδηγούσαν την πορεία καθώς βρίσκονταν στην κεφαλή αυτής. Πίσω τους οι ξένοι ηγέτες οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ.

Μεταξύ αυτών οι Ντέιβιντ Κάμερον, Άνγκελα Μέρκελ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Ματέο Ρέντσι, Μαριάνο Ραχόι, Αντώνης Σαμαράς, Αχμέτ Νταβούντογλου, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, 8 αφρικανοί πρόεδροι και το βασιλικό ζεύγος της Ιορδανίας. Στην πορεία δεν συμμετείχε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Την αμερικανική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Οι συγγενείς των θυμάτων

Πορεία Ενότητας Παρίσι

Στην πορεία επίσης έλαβε μέρος, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Μανώλη Γλέζο αποτελούμενη από τον κοιν. εκπρόσωπο και υποψήφιο βουλευτή Β΄ Αθήνας Παναγιώτη Κουρουμπλή και τους Γιώργο Κατρούγκαλο και Κωνσταντίνα Κούνεβα. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έφτασαν στην πορεία με λεωφορείο από το γαλλικό προεδρικό μέγαρο. Το γαλλικό ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν δεν συμμετείχε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από τον Ολάντ, μόνο ένας γάλλος πρόεδρος είχε συμμετάσχει σε διαδήλωση. Πρόκειται για τον Φρανσουά Μιτεράν το 1990, μετά τη βεβήλωση στο εβραϊκό νεκροταφείο στο Καρπεντράς της νοτιοανατολικής Γαλλίας.

Στη γαλλική προεδρία, χαιρέτισαν τη «σπάνια διεθνή κινητοποίηση» και την «εθνική ενότητα» και προσθέτουν ότι πρωτίστως πρόκειται για τη «συσπείρωση του γαλλικού λαού». Αυτό επιβεβαιώνει δημοσκόπηση του Ifop Paris Match που δόθηκε το βράδυ του Σαββάτου στη δημοσιότητα με 97% των Γάλλων να δηλώνει αναγκαίο ότι πρέπει να επιδείξει εθνική ενότητα.

Μεγαλειώδεις ήταν και οι κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο στις μεγάλες πόλεις της γαλλικής περιφέρειας.

«Εκατοντάδες χιλιάδες» διαδηλωτές, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, «εκατομμύρια», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς.

Lille

Charlie Hebdo: Διαδηλώσεις στη Γαλλία

Έξω από τα γραφεία της σατιρικής εβδομαδιαίας εφημερίδας Charlie Hebdo

Σήμερα, ο Βαλς δεσμεύτηκε για τη λήψη ισχυρών μέτρων ασφαλείας, τα οποία είναι δρακόντεια. 2.200 άνδρες έχουν κινητοποιηθεί με το σχέδιο ασφαλείας κατά της τρομοκρατίας Vigipirate να έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή και το επίπεδο συναγερμού στο Παρίσι να παραμένει στο υψηλότερο, που σημαίνει «συναγερμός για επίθεση».

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, Le Monde, France24, Le Figaro)

Δημοφιλή