ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12/01/2015 16:17 EET | Updated 12/01/2015 16:17 EET

Ο πόλεμος για την αποπληρωμή των ομολόγων - Πώς αντέδρασαν οι αγορές

SOOC

Όλα άρχισαν όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με συνέντευξη του στην εφημερίδα Real την Κυριακή δήλωσε ότι τα ομόλογα τα οποία λήγουν έως το Μάρτιο θα πληρωθούν κανονικά προκαλώντας την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας. Τη σκυτάλη στην «κόντρα των ομολόγων» πήρε και το υπουργείο Οικονομικών το οποίο εξέδωσε ανακοίνωση.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «οι λήξεις ομολόγων μέχρι τον Μάρτιο είναι κυρίως προς το ΔΝΤ και δευτερευόντως προς ιδιώτες. Πρόκειται για μικρά ποσά και σκοπεύουμε να πληρώσουμε κανονικά. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν η νέα διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη, η Ελλάδα – όπως κάθε κράτος – διαθέτει διάφορα εργαλεία άντλησης βραχυπρόθεσμης ρευστότητας. Δεν πρόκειται να πράξουμε κάτι πρωτότυπο, αλλά θα χρησιμοποιήσουμε τα ίδια εργαλεία που κατ' επανάληψη έχουν χρησιμοποιηθεί τα τελευταία χρόνια».

Άμεση ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας με τον υπουργό Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη να επισημαίνει σε γραπτή του ανακοίνωση ότι «οι δανειστές προφανώς δεν πρόκειται να χορέψουν στα “νταούλια που θα βαράει” ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Οι επιλογές του κ. Τσίπρα είναι είτε χρεοκοπία, είτε υποχρεωτικό “χέρι” στις καταθέσεις των πολιτών. Αυτό τον εφιάλτη υπόσχεται ο κ. Τσίπρας στον Ελληνικό λαό», σημειώνει χαρακτηριστικά έχοντας σημειώσει ότι «Όσο χρόνο θα διαρκούν οι διαπραγματεύσεις του με τους δανειστές ο κ. Τσίπρας θα καλύπτει τις υποχρεώσεις των δανείων με έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου. Τα οποία, προφανώς, θα κληθούν να απορροφήσουν είτε οι τράπεζες είτε οι πολίτες που έχουν καταθέσεις στις τράπεζες».

«Αυτό σημαίνει πως αν οι τράπεζες δεν μπορούν να τα απορροφήσουν- λόγω των ορίων που έχει θέσει η ΕΚΤ- και οι καταθέτες αρνηθούν να τα αγοράσουν οικειοθελώς, τότε για να αποφύγει τη χρεοκοπία, δεν του μένει άλλος δρόμος από το να κάνει υποχρεωτική την “αγορά” αυτών των γραμματίων από τους καταθέτες».

Στην ανακοίνωση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε με ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι «Εκείνοι που έχουν καταληστέψει τις καταθέσεις των πολιτών, τους μισθούς και τις συντάξεις τους, έχουν το θράσος να κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ για χρεοκοπία». Και συνεχίζει, «Ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται τις καταθέσεις, την ανόρθωση της οικονομίας και την ανακούφιση χιλιάδων νοικοκυριών από τα χρέη και τη φτώχεια. Τα ψέματα τελείωσαν κ. Σαμαρά. Ο λαός σας ξέρει πολύ καλά και δεν χρειάζεται να σας μάθει και άλλο».

Στο χορό των αντιδράσεων για τις δηλώσεις Τσίπρα και το υπουργείο Οικονομικών. Σε ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ σημειώνει ότι αν και «το ελληνικό Δημόσιο θα μπορούσε να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει (σσ το Μάρτιο) τα ίδια εργαλεία δανεισμού με το παρελθόν, συγκεκριμένα την έκδοση εντόκων γραμματίων» υπάρχουν «δύο σημαντικοί περιορισμοί».

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται πρώτον για την αναγκαία συνεννόηση με τους δανειστές και εταίρους ώστε να δώσουν το πράσινο φως και να υπάρξει υπέρβαση της συμφωνίας του ανώτατου ορίου των €15 δις για έκδοση εντόκων γραμματίων. Δεύτερον, προσθέτει ότι «θα πρέπει να υπάρξουν ενδιαφερόμενοι δανειστές του ελληνικού Δημοσίου που θα επιθυμούν να αγοράσουν τα νέα έντοκα γραμμάτια» επισημαίνοντας ότι «μέσα στο κλίμα της αβεβαιότητας που επικρατεί, κανείς θεσμικός επενδυτής – ιδιαίτερα του εξωτερικού - δεν αγοράζει έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου, εκτός από τις ελληνικές τράπεζες». Και άρα, πρέπει «μετά τις εκλογές οι ελληνικές τράπεζες να διαθέτουν την απαραίτητη ρευστότητα ώστε να μπορούν να αγοράσουν έντοκα γραμμάτια».

«Το γεγονός ότι η ανακοίνωση εκδόθηκε από το Υπουργείο συνιστά πολιτική απρέπεια», απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του στην οποία τονίζεται ότι «Το Υπουργείο δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει στις εκλογές». Η Κουμουνδούρου συνεχίζει κατηγορώντας το ΥΠΟΙΚ ότι λειτουργεί ως « παράρτημα του Γραφείου του κ. Σαμαρά» τονίζοντας τέλος ότι «Κακώς το Υπ. οικονομικών επαναφέρει το θέμα της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών» τη στιγμή σημειώνει που «μόλις χθες η Τράπεζα της Ελλάδας διαβεβαίωσε επίσημα ότι "η κατάσταση βρίσκεται υπό απόλυτο έλεγχο"».

Και ενώ ο πόλεμος των ανακοινώσεων συνεχίζεται με τις εκλογές να είναι 2 εβδομάδες μακριά οι αγορές αντέδρασαν επίσης αλλά θετικά αυτή τη φορά υποδεχόμενες με ανακούφιση τις δηλώσεις Αλέξη Τσίπρα.

Συγκεκριμένα, με το σενάριο Grexit να αποδυναμώνεται και τις ολοένα και περισσότερες φωνές στην Ευρώπη να σκέφτονται θετικά για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, οι τιμές των ελληνικών ομολόγων κινήθηκαν ανοδικά, οι αποδόσεις τους υποχώρησαν από τα υψηλά επίπεδα των τελευταίων εβδομάδων προκαλώντας ανακούφιση στην χρηματιστηριακή αγορά.